Vanhat, peltiset karamellirasiat ovat kiehtova osa menneisyyttä.

Onko kuvien purkeilla jotain arvoa ja jos on, niin minkä verran? Nimimerkki Fazer

Kumpikin purkki on suomalaisiksi peltirasioiksi melko vanhoja, tehty 1900-luvun alkukymmeninä. Toisessa on ollut Fazerin karamelleja, toisessa (sittemmin myös Fazerin omistukseen siirtyneen) Hangon lakritsia. Jälkimmäisen kuva-aihe on tietysti nykyään vallan tuomittava, mutta lähes 100 vuotta sitten  elettiin toisenlaista aikaa.

Vanhat peltirasiat ovat kiehtova osa menneisyyttä. Keräilijät varmasti valittaisivat kulumisesta, ruosteesta, kaikenmoisista ajan hampaan jäljistä. Ne eivät tee rasioista arvottomia, mutta laskevat kyllä käypää hintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uskon, että melko harvinaisista purkeista maksettaisiin silti ainakin 30–40 euroa kappale.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt on kyllä hinta-arvio alakantissa.

Fazerpurkista keräilijä maksaa mielellään 60-80 €, ja siitä pyöreästä lakritsia purkista olisin itse valmis maksamaan 150, jos vaan jostain löytäisin!

Faxer purkki on 1915-20 luvulta, hangon lakritsia purkki on vk 1926-1927, sitä luokkaa.

Kyseisen tuotteen ja kyseisen mainonta-aiheen yhdistäminen lopetettiin Suomessa jo vuosia sitten, kun suomalainen lakritsitehdas toisensa jälkeen luopui vanhoista lakukuvistaan. Nykyetiikan mukaista ei ole mainostaa lakritsia mustien ihmisten kuvilla (esim. http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/l.html). Siihen, parantaako kielto ihmisten keskinäistä yhteisymmärrystä vai huonontaako se sitä, en ota kantaa, koska vanhat esineet edustavat joka tapauksessa menneitä aikoja ja kertovat niitten aikojen maailmasta ja arvoista.

Kieltämättä valkoista rotua, eläimiä tai kasveja ei ole samalla tavoin suojattu mainonnan symboleiksi joutumiselta.

Erkki Kankaanmäki

Sisältö jatkuu mainoksen alla