Vannhustyön opiskelija ja bloggaaja Ari Liimatainen, 53. pohtii ET:n blogissaan Geron suorin sanoin vanhan ihmisen arvostamista ja asemaa. Mikä Ari oikein on miehiään ja miksi vanhuus häntä kiehtoo?

1. Olet kustannustoimittaja, mutta opiskelet nyt vanhustyötä. Miksi?

Tein reilut parikymmentä vuotta töitä opettajana ja kustannusalalla, mutta yrityskauppojen pyörityksessä mitta tuli täyteen. Haluan olla lähellä ihmisiä. Parhaillaan työskentelen hoivakodissa, mutta geronomin tutkinto valmentaa myös palvelujen tuottajaksi tai suunnittelijaksi.

Mitä tahansa asiaa voi tarkastella vanhustyön silmälasein. Kaikki me vanhenemme.

2 Miltä vanhuus hoivakodissa nyt näyttää?

Olen kuullut hoivakotien ja palvelutalojen asukkailta lukemattomia kertoja, että vanheneminen on kamalaa. Yhtäkkiä vieras ihminen syöttää kaurapuuron, pesee takapuolen ja tökkää päiväksi istumaan television eteen. Vuosikymmenet elämä on ollut jotain ihan muuta – ei ehkä aina kaksista, mutta itse on saanut kumminkin päättää asioistaan ja tekemisistään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3 Millaisia vanhuksia tulee räppäreistä, hipstereistä ja itsellisistä kaupunkinuorista?

Vielä nyt vanhukset ovat vähään tyytyväisiä, koska he ovat tottuneet elämään vaatimattomasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Lattesukupolvelle kupillinen marjakiisseliä ei riitä lauantai-illan kohokohdaksi palvelutalossa."

Tulevaisuus on toinen ja se haastaa myös hoivapalvelut.

4 Kerrot blogissasi myös onnistumisista vanhustyössä. Jaa meille yksi sellainen.

Mikkelissä kotihoidon yöpartio tai palvelutalon yöhoitaja voi hälyttää apuun palomiehiä, jos oletettu sopimus yhteistyöstä syntyy. Palomiehet hoitavat ensi sijassa palo- ja pelastustehtäviä, mutta jos niitä ei ole, he auttavat vanhustyön ammattilaisia vaikkapa raskaissa nostotehtävissä.

Idea vaikuttaa loistavalta. Kerrankin on lähdetty ratkomaan vanhustenhoidon henkilöresurssiongelmia rohkeasti ja ennakkoluulottomasti.

5 Mikä vanhusten asemassa on viime aikoina ärsyttänyt sinua?

Suututtaa niin maan perusteellisesti, kun vanhojen ihmisten täytyy muuttaa yksiöön tai hoivakotiin viimeisiksi elinvuosikseen. Mutta on pakko, kun ei ole ketään, joka maaseudulla lämmittäisi tupaa ja auttaisi. Laittaisin kaikki työttömät poliisit hoivatyöhön! Tosin ei heitä taida kovin montaa olla.

Geronin blogia voit seurata TÄÄLLÄ

Sisältö jatkuu mainoksen alla