Heikki Hiilamo, 53, on valtiotieteiden ja filosofian tohtori, tietokirjailija, sosiaalipolitiikan professori Helsingin yliopistossa. Liäksi hän on Sote-asiantuntijaryhmän jäsen.
Heikki Hiilamo, 53, on valtiotieteiden ja filosofian tohtori, tietokirjailija, sosiaalipolitiikan professori Helsingin yliopistossa. Liäksi hän on Sote-asiantuntijaryhmän jäsen.

Jos voisin antaa yhden neuvon -juttusarjassa ihmiset kertovat, millaisen neuvon antaisivat nuoremmalle itselleen.

Hakeudu omiesi pariin

”Opiskelemisesta sanotaan usein, että tärkeämpää kuin mitä opiskelee, on se, kenen kanssa opiskelee. Opiskeluajan toveruus jäi minulta kokematta.

Aloitin opiskelut väärältä alalta. Pärjäsin ylioppilaskokeissa paremmin kuin luulin. Siksi en mennytkään valtiotieteelliseen tiedekuntaan, kuten olin aikonut, vaan kauppakorkeakouluun. Vanhempani johtivat keskisuurta perheyritystä, ja halusin näyttää, että minäkin voisin pärjätä alalla.

Koin itseni kaikin tavoin ulkopuoliseksi.

Kauppakorkeakoulun maailma jäi minulle vieraaksi. Koin itseni kaikin tavoin ulkopuoliseksi, mutta suoritin silti tutkinnon. Näyttämisen halussani hain myös oikeustieteellisen tiedekuntaan ja pääsin sisään, mutta opinnot jäivät kesken. En käynyt luennoilla enkä hengaillut kavereiden kanssa. Jäin molemmissa opiskelupaikoissa yksin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Minun olisi pitänyt tuolloin ottaa etäisyyttä vanhemmista ja perheestä ja miettiä enemmän, mitä itse sisimmässäni haluan. Olisi ollut viisasta vaikka lukea kirjoja, jotka minua oikeasti kiinnostivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ystäviä aloin saada liityttyäni uskonnolliseen Taize-liikkeeseen.

Kadun myös sitä, että lopetin judon harrastamisen heti opiskeluajan alussa. Luulin, että pitää minun pyrkiä kansainvälisiin kilpailuihin ja maajoukkueeseen, ja kun en pärjännyt toiveideni mukaan, ajattelin, että antaa olla koko roska. Olisi kannattanut jatkaa harrastusta kavereiden ja yhdessä tekemisen takia. Myöhemmin aloitin judon uudestaan, mutta menetin tuon välivaiheen takia paljon kavereita, jotka olivat olleet tärkeitä harrastuksen kautta.

Ystäviä aloin saada liityttyäni uskonnolliseen Taize-liikkeeseen. Monet kavereistani lukivat teologiaa, ja liikkeen piiristä löysin vaimonikin.

Nykyisin nuorilla on kovia paineita valmistua ripeästi ja siirtyä heti työelämään. Se ei sovi kaikille, huteja ja vääriä ratkaisuja tulee kiireessä helposti. Tärkeämpää kuin ulkopuolisen vahvistuksen hakeminen valinnoilleen olisi itsensä tunteminen ja siihen perustuva itseluottamus.”

Kenen neuvon sinä haluaisit lukea? Ehdota osoitteeseen:

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 22/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla