Iskelmälaulaja Eija Sinikka Jokinen, 70, on sairastunut kaksi kertaa vakavasti. Hänen mottonsa on, että katse kiinnitetään kohti valopistettä – niin kuin lentäessä.

Viime syksynä parikymppiset nuorukaiset tanssivat villisti Tampereella Koneteekkareiden juhlissa ja hoilasivat Naisten kaljailta -kappaleen vauhdissa. Päänsä päällä he heiluttivat Eija Sinikan levyjä.

Juhlissa esiintyvä artisti Eija Sinikka Jokinen pysähtyi menoa katsellessaan miettimään, minkä ikäinen hän onkaan.

– Olenkohan ihan oikeassa paikassa, ajattelin. Tuntuu aivan erityiseltä, kun 50 vuotta nuoremmat nauttivat ja riemuitsevat lauluni parissa, Eija Sinikka kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ajattelin, että olenkohan ihan oikeassa paikassa.

Kuusitoistavuotiaana iskelmälaulajaksi ryhtynyt Eija Sinikka täytti tammikuussa 70 vuotta ja keikkaili kuluneen kesän juhlatunnelmissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jo 30 vuotta sitten hän jätti uraansa ohjaavat managerit ja ohjelmatoimistot ja ryhtyi itsenäiseksi yrittäjäksi. Keikalle hän starttaa kymmenenkin kertaa kuukaudessa.

– Työni on osoittautunut hyvin kokonaisvaltaiseksi ammatiksi. Laulajan lihasten tulee olla kunnossa, keuhkojen vahvat ja kropan kestää pitkätkin työmatkat.

Maalaistalon kaikki työt hoituvat

Eija Sinikka osti miehensä Joukon kanssa maatilan Vihtijärveltä vuonna 1982. He kasvattivat kauraa, ohraa ja spelttiä ja tekivät tilasta luomutilan töiden ja kahden lapsen ohessa.

Mutta perjantaisin ja lauantaisin Eija Sinikka esiintyi ravintoiloissa ja tanssilavoilla. Keikkamatkoilla hän ei halunnut vaipua hotellikoomaan, vaan lähti liikkeelle.

– Olen keikkojen välissä poiminut puolukoita Ähtärissä, noukkinut ämpäreittäin hilloja Lapissa ja kutonut ensimmäiset kaitaliinani Kuhmon työväenopistossa.

Olen keikkojen välissä poiminut puolukoita ja hilloja.

Useimmiten tuli kuitenkin ajettua yöllä kotiin ja oltua päivä lasten kanssa. Hän teki myös osansa maatalon töistä.

– Välillä äestin aamupäivällä, ja Jokke tuli töistä päästyään kylvämään. Hoidin viljakuivurin ja opettelin hallitsemaan myös traktorit ja muut koneet.

Rohkeus, jopa rämäpäisyys, on Eija Sinikalle tyypillistä. Kahdeksankymmentäluvulla hän ajoi rallia ja voitti julkkiskisoja.

Lentolupakirja oli jo silloin suoritettu, tosin lentämisestä ei tullut hänelle pysyvää harrastusta, vaikka lentolupatarkastaja kehui Eija Sinikan lentokäsialaa.

Kaksi kasvainta

Eija Sinikka alkoi viisikymppisenä tuntea selkäkipua ollessaan autonratissa.

Aluksi kivut menivät huonon penkin piikkiin. Kunnes terveystarkastuksessa lääkäri pani merkille muutoin hyväkuntoisen naisen alentuneen hemoglobiinin.

Verikokeen perusteella gynekologi teki ultraäänitutkimuksen. Siinä löytyi kaksi vielä hyvänlaatuista kasvainta munasarjoissa. Sekä munasarjat että kohtu poistettiin. Samalla alkoivat vaikeat vaihdevuodet.

– En olisi halunnut käyttää hormoneja, mutta pakko oli, koska hikoilin niin voimakkaasti, että normaalista elämästä ei tullut mitään. Käytin hormoneja lopulta 18 vuotta.

Uusi löydös tuli pari vuotta sitten.

Mammografia toi poikkeavan löydöksen pari vuotta sitten, kun Eija-Sinikka oli 68-vuotias. Seulonta oli ollut viimeinen, johon hän ikänsä perusteella pääsi.

Kun kutsu lisätutkimukseen tuli, Eija Sinikka ymmärsi, että nyt todennäköisesti olisi kyse syövästä. Hän puhui asiasta miehelleen ja läheisille, ettei asia tulisi muille yllätyksenä.

Ilman mammografiaa syöpä olisi voinut levitä vuosikausia huomaamatta.

Munasarjojen poiston vuoksi käytetty hormonilääkitys lopetettiin, koska rintasyöpä oli niin sanottu hormonireseptoripositiivinen syöpä.

Kahdessa viikossa Eija Sinikka oli jo leikkauksessa. Hän arvelee, että ilman mammografiaa syöpä olisi voinut levitä vuosikausia huomaamatta.

– Onneksi se löydettiin alkuvaiheessa eikä kasvain ollut ehtinyt kasvattaa etäpesäkkeitä.

Naapuri oli saanut samaan aikaan rintasyövän ja keksi, että hehän voisivat käydä yhdessä sädehoidoissa Helsingissä.

Tunnin ajomatkan aikana tuli puitua tauti ja sen aiheuttamat tuntemukset monelta kantilta.

Lue lisää Eija Sinikan tarinasta: ET Terveys 8/2022. Ilmestynyt 14.9.

Sisältö jatkuu mainoksen alla