Kiinnostus toiseen ihmiseen kasvaa joskus äärimmilleen ja voimakas vetovoima yllättää täysin: Miten tässä näin kävi? Parisuhdeasiantuntija kertoo vetovoiman syntymisestä.

Joskus se on helppo tunne: innostus toiseen ihmiseen syttyy usein yhtä arvaamattomasti ja nopeasti kuin atomipommi. Toisinaan houkutus voi tuottaa kipua: ihan sattuu, kun toinen on niin vetoava. Myös sen puute voi hiertää: Miksi en koe mitään vetoa toiseen?

Vetovoima on ihmeellinen ilmiö. Sen lait kun eivät katso aikaa, paikkaa tai ikää. Mistä vetovoima syntyy? Voiko sitä edes selittää mitenkään? 

Parisuhdeasiantuntija Marika Rosenborgin mukaan vetovoima kertoo ensisijaisesti siitä, että ihminen on pääsemässä lähemmäksi itseään. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Suuri osa vetovoimaan liittyvistä sisäisistä motiiveistamme liittyy aiempiin ihmissuhteisiimme, menneisyyteemme ja siellä tapahtuneisiin keskenjääneisiin tai meitä tyydyttäneisiin tapahtumiin. Haluamme ikään kuin saattaa asiat loppuun, ratkaista arvoituksen tai salaisuuden tai toistaa aiemmin jo onnistuneen asian, Marika selvittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hänen mielestään myös geeneillä on oma osuutensa tässä vetovoiman ihmeellisessä maailmassa. Kyllä, on mahdollista, että toinen ihminen voi alkaa kiinnostaa jo ennen kuin hänen kanssaan on päässyt edes juttusille.

– Jonkun geenikartta vain sopii paremmin omaamme ja saamme siitä vahvistuksen tuoksun, ulkonäön tai muiden ominaisuuksien kautta.

"Jonkun geenikartta vain sopii paremmin omaamme."

– Kuitenkin jo tapa puhua, ajatukset, tuoksut, eleet tai arvomaailman esilletulo voivat lopettaa kiinnostuksen hetkessä. Olemme monimutkaisia olentoja, Marika täsmentää.

Kukoistusta pitää hoitaa

Sekä itseen että toiseen kohdistuvaa vetovoimaa voi onneksi harjoitellakin. Lähtötilanne alkaa kuitenkin aina omasta itsestään, hyvästä itsetuntemuksesta ja hyväksymisestä.

– Ihminen, joka tuntee itsensä, on läheinen itselleen ja kohtelee itseään rakkaudellisesti. Tällaisella ihmisellä on näin suurempi todennäköisyys myös tuntea vetoa sellaista ihmistä kohtaan, joka tekee hänelle hyvää.

Marika vertaa kahden ihmisen välistä vetovoimaa herkkään kukkaan, jota täytyy molempien osapuolien ylläpitää – muuten kukoistus loppuu. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla