Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kehuu vanhustenhoitoa. Myös THL julkisti hyviä tuloksia. Oletko samaa mieltä?

Lapset apuun

"Pitäisi olla itsestäänselvää, että lapset auttavat vanhuksiaan. Tottakai ajattelevat vanhuksensa etuja ja katsovat, että se tapahtuu. Ovat myös vanhusten aivoina, silminä ja korvina, jalkoina ja käsinäkin, eikä siinä pitäisi olla niin uhrautuvainen, että olisi valituselle ja vaivannäölle selittelyjä. Meillä on hyvä hoito vanhuksille, kokemuksesta kerron. Kymmenen viimeistä vuottaan huolehdin, yhdessä kotiavun kanssa äidistäni, viimeiset yhdeksän kuukautta oli laitoshoidossa, eikä siinä ollut mitään valittamista.

Monet ongelmat kasautuvat vanhuksen hoidossa jos lapset eivät anna periksi, että isä tai äiti ei enää ymmärrä ja käsitä asioita, unohtaa, ei tunnista vurokaudenaikoja. Liikkuvat ja häiritsevät öisin muita asukkaita, soittelevat kelloa, muistamatta, että juuri viisi  minuttia sitten hoitaja kävi.

On siinä hyvtkin puolensa tuossa vanhuudessa, kun aina ei itse sitä ymmärrä missä mennään, saa olla ja elää onnellisena kun lapset hoivaavat ja auttavat asioiden hoidossa."

Äiti soitteli sairaalasta

"Olemme saattaneet Äitimme 87v. hautaan helmikuussa ja tiedän mistä puhun. Meitä oli onneksi seitsemän lasta taistelemassa äitimme puolesta, että hän sai kohtuullisen hoidon täällä rakkaassa Suomen maassamme.

Jos hän olisi ollut yksineläjä, niin voi kauhistus sentään. Tarkoitan tällä, että jos kukaan ei olisi ajanut hänen etuaan ja asioitaan....

En halua kummemmin ruveta ruotimaan asiaa, mutta sen vaan sanon, että usein äiti soitteli yöllä sairaalaa lähinnä asuvalle lapselleen, että tulisiko joku auttamaan, kun täällä kukaan ei tule vaikka kelloa soittaisi kuinka..

Selityksiä löytyi; voi voi kun häly oli mennyt rikki ja just oli toimenpide jossain muualla niin ei päästy jne.jne.. Sekin hoitaja joka kävi vaatteisiin kiinni ja nosti väkisin äitiäni pyörätuoliin, että nyt syömään ja heti..

Kukaan ei huomannut myöskään, että Äiti ei kyennyt enää itse syömään, vaan sanottiin, että rouva ei syö. Eräs siskoni huomasi sitten sen ja aloimme syöttämään Äitiämme..

Siis vanhuksilla hyvä hoito - kukkua kanssa! Minua pelottaa tulla vanhaksi, ihan aikuisten oikeesti."

"Parasta kun lähtisi tältä seisomalta"

"Yksinäisyys vaan nykyaikana näyttää olevan muidenkin kuin ihan vanhusten ongelma. Eikä sitä naapuriapua yleisenä voi pitää, kaupungeissa naapurit ei välttämättä edes tunne toisiaan.

On toki hyviäkin naapuruussuhteita, mutta ei aivan kaikkialla.Vaikka kukin meistä tekisi parhaansa oman vanhuuden turvaamiseksi, ei taida olla mitään taikatemppua, jolla kuitattaisiin ihmisten hoidon tarve vanhuuden päivinä.

Yksinäisen vanhuksen sairaala- tai yleensä laitoshoito on huonoa. Hoitajat ovat loppuun uupuneita, toisilla ei ole riittävää motivaatiota vanhusten hoitotyöhön, eikä juurikaan näe vanhusten kunnioitusta tai arvostusta, kohtelu vaihtelee melkoisesti eri hoitajienkin kohdalla. Hyviä hoitajiakin on, mutta liian vähän.

Ne vanhukset, joilla ei ole omaisia tai he asuvat kaukana, ovat kurjassa asemassa, kun kukaan ei pidä heidän puoliaan sosiaali-ja sairaanhoitoasioissa.

Seurasin päivittäin äitini hoitoa sairaalassa lonkkaleikkauksen jälkeen viime keväänä. Tiukkaa taistelua oli niin hoidon, kuin mahdollisen uuden asumispaikan järjestyminen. Osa hoitajista kohteli äitiä kuin dementikkoa, toiset taas vaativat nousemaan ylös sängystä ja peseytymään itse, jos kerta itse aikoo jatkossakin pärjätä.

Joku jopa sanoi hänelle, että ei teitä kotonakaan kukaan auta, vaikka minä olin tehnyt selväksi ettei äitiä jätetä yksin. Jatkoihan se hoitaja pelottelujaan vielä sittenkin kun äidille oli jo virallinen hoitorinkikin sovittu. Hoitaja jätti äidin yksin aamupesuilleen ja wc:hen, ei edes kukaan käynyt katsomassa, vaikka olisi kuukahtanut sinne.

Eräällä käynnillä tuo sama hoitaja sanoi minulle "jos äitinne valittaa että täältä on komennettu, niin kyllä onkin. Häntä on kehotettu olemaan reippaampi ja omatoimisempi". Kyllä minusta tuntui pahalta kun menin äidin huoneeseen kun äiti oli itkuinen. Teki mieleni mennä sanomaan hoitajalle tikkukirjaimin että kohtelisi kunnolla vanhoja ihmisiä, jotka eivät ole huvikseen tulleet hoitoon.

Yhteiskunnan palvelut enimmältä osin saivat meidän osaltamme säästyä, kun äiti kuoli ennenkun pääsimme kokeilemaan taistelemassamme palveluasunnossa pärjäämistä.

Kuolema sattui viikonlopulle, hoitohenkilöstöä oli vähän, lääkäriä ei ollenkaan, ambulanssin väki (!) piti hälyyttää osastolle elvyttämään äitiä, joka kuitenkin menehtyi. Siitä sitten alkoi vielä jatkoselvittelyt jne.

Toivon, etten itse tarvitse vanhuudessa olla toisten hoidettavana paikassa, jossa kunnollista hoitoa ei saa. Paras, kun lähtisi seisovilta jaloiltaan."

Ei yhteiskunta voi kaikkea hoitaa!

"Laitetaan hyvä kiertämään, koska ei sitä hyvää näiltä nykyajan sotesäädöksillä tai hallituksessa olevilta tarvitse odottaa.

Ei todella tarvitse odottaa, että yhteiskunta hoitaa meidät kohdusta hautaan. Kyllä ihmisillä täytyy olla toinen toisistaan vastuu, ainakin omaisistaan. Ei voi kaataa yhteiskunnan niskaan tuollaista asiaa. Herätkää ihmiset pitämään omaisistanne huolta. Ei kenelläkään muulla ole siihen velvoitetta kuin teillä ja meillä omaisilla. Jos rakkautta on maailmassa.

Kun valtiovalta on viimevuosikymmenet antanut ja antanut, tulee siihenkin joskus loppu, rahaa ei ole ja hyvä niin. Opitaan uudestaan vastuuta toinen toisistamme."

Sitaatit ovat poimintoja keskusteluketjusta, johon pääset mukaan TÄSTÄ.

Outi ja Ville rakastavat pitkiä keskusteluja. – Puhumme ihmisistä, hevosista, elämästä ja näyttelemisestä, Outi kertoo.
Outi ja Ville rakastavat pitkiä keskusteluja. – Puhumme ihmisistä, hevosista, elämästä ja näyttelemisestä, Outi kertoo.

Outi Mäenpää ja Ville Virtanen ovat ystäviä ja työkavereita. Työssä tunteet sinkoilevat kuin pingispallot, ystävinä he pompottelevat sanoja. Parasta on suora, lämmin yhteys ja se, että toinen on toiselle luotettava peili.

Ei, apua, tämä ei onnistu! Näyttelijä Outi Mäenpää on saapunut kuvauksiin. Hän on käsittänyt, että kuvat otetaan vain studiossa, eikä suostu ulkokuviin. Tai suostuu, mutta on varma, etteivät kuvat tässä säässä onnistu. Silti hän kävelee Ville Virtasen perässä ulos koiranilmaan. Virtanen heiluu kuin rantakaisla Outin ympärillä, antaa tämän puhaltaa epäuskon ulos.

Kuvat onnistuvat, ja Outi on tyytyväinen, kehuu valokuvaajaa.

– No mutta eikö ollut hyvä, että sanoin alkuun mitä ajattelin, ja tulos oli kuitenkin tämä, Outi toteaa.

Ville hymyilee. Ystävä on entisensä.

Ville Virtanen:

”Outi kiinnitti kaikkien huomion 1980-luvulla Teatterikorkeakoulun pääsykokeissa.

Viimeisessä vaiheessa poikien piti hypätä altaaseen uimastadionin kymmenen metrin tornista, tyttöjen seitsemästä ja puolesta metristä. Outilla on järjetön korkeanpaikankammo, eikä hän suostunut millään hyppäämään.

Jälkeenpäin Outi on muistellut, että olin kannustanut ja luvannut pitää kädestä kiinni. Sitä en muista, mutta sen kyllä, että lopulta hän hyppäsi.

Outi oli heti koko koulun parhaimmistoa näyttelijänä. Jouko Turkan aikana tunne oli näyttelijän tärkein työkalu, ja Outilla on luontaisesti voimakas ja herkästi reagoiva tunne-elämä.

"Outin mokatkin ovat ikimuistoisia."

Hänestä kasvoi nopeasti kokonaisvaltainen luonnenäyttelijä, joka osasi piirtää kokonaisia ihmiskuvia, kun minä vielä koetin keksiä erilaisia tapoja olla ahdistunut ja karjua.

Vastanäyttelijänä Outi on mahtava. Hän pyrkii irti kontrollista, painaa menemään eikä pelkää virheitä. Outin mokatkin ovat ikimuistoisia. Kerran olimme Stella Polaris -improvisaatioryhmän kanssa jonkin firman pikkujoulukeikalla. Meillä oli tehtävä, jossa yleisön joukosta otetaan vapaaehtoisia. Näyttelijöistä pari asettuu vapaaehtoisten taakse piiloon ikään kuin heidän käsikseen. Vitsi on siinä, että vapaaehtoisten kädet elävät ihan omaa elämäänsä. Olin sketsin juontaja, ja Outi joutui firman toimitusjohtajan käsiksi.

Ennen kuin sketsi oli päässyt edes kunnolla käyntiin, Outi oli avannut miesparan paidan napit ja sutannut hänen naamansa huulipunalla. Kun Outin toinen käsi oli laskeutumassa miehen sepalukselle, vihelsin sketsin poikki. Takahuoneessa kysyin, mitä tapahtui. Outi vastasi: ’Ei kato kun mä sain impulssin.’

"Olimme koulun alusta asti sielunkumppaneita."

Kun Outi järkyttyy tai innostuu, hänen ensimmäinen reaktionsa saattaa olla kohtuuttoman voimakas. ’Katastrofaalista, eihän tämä näin voi olla’, on kuultu Outin suusta useasti. Heti perään hän aloittaa analysoinnin.

Tiedän harvoja ihmisiä, jotka ovat itselleen niin armottomia kuin Outi. Outi innostuu helposti taiteesta, ihmisistä ja etenkin kaikesta kommunikaatioon liittyvästä.

Olimme koulun alusta asti sielunkumppaneita. Emme ole tehneet älyttömästi töitä yhdessä, mutta kun olemme, se on ollut merkityksellistä. Minulle tärkein työmme on Ruotsissa kuvattu elokuva Sovinto, jonka kuvaukset saimme improvisoida läpi. Se oli ensimmäinen kerta, kun sain rakentaa kohtauksia niin, että vastassa oli mestariluokan improvisoija.


– Meidän ystävyytemme perustuu siihen, että pyrimme olemaan toiselle mahdollisimman suora peili, Ville sanoo.

Lähiöasunnon kulissit oli tehty mahdollisimman aidoiksi homeisine leivänkannikoineen, ja siellä me sitten riehuimme oikein sydämen kyllyydestä. Nautin joka hetkestä alkoholisti-isänä. Outi meni rappioäidin roolissaan enemmän pohjamudissa. Hän saattaa olla hyvin vahvasti henkilönsä sielunmaisemissa koko kuvausjakson. Minun tapani on liukua kevyemmin roolihenkilöön ja pois.

Outin kanssa on mahtavaa näytellä myös siksi, että häneltä saa aina reaktion, joka on usein pidäkkeetön. Kerran kameran käydessä erehdyin sanomaan häntä lehmäksi. Se oli virhe, mutta näytti hyvältä kuvassa.

Ponkaisin julkisuuteen nuorena viihdeohjelmasta ja sitten tein pitkään Kotikatua. Vasta kymmenen vuotta valmistumiseni jälkeen sain ensimmäisen vakavan elokuvaroolini.

"Saatamme yhdessä märehtiä omaa huonouttamme."

Se, että Outin kaltainen hyvä näyttelijä on aina arvostanut minua, on ollut tärkeää. On ollut vuosia, joina työpäiviä oli ehkä vain 16. Se käy itsetunnon päälle, sillä näyttelijänä ei voi kehittyä eikä oikeastaan ole olemassa ilman kameraa tai näyttämöä. Silloin on tärkeää, että ympärillä on luotettavia ihmisiä, jotka sanovat myös asioista, joista he eivät työssäni pidä.

Outin palaute on suoraa, luotettavaa ja lämmintä. Hänen kritiikkinsä osuu aina ensimmäiseksi häneen itseensä. Saatamme yhdessä märehtiä omaa huonouttamme.

Viimeksi Armottoman maan kuvauksissa todettiin, että keskinkertaisuus meidän kohdalla on huikea ylisana. Sitä on ikävä nyt, kun asun Ruotsissa. Kun ruotsalaiselle yrittää heittää itseironista läppää, hän alkaa pehmitellä, että ’älä nyt, et sinä niin huono ole’. Tunnelma vesittyy. Silloin tulee herkästi ikävä Outin ja minun itseruoskintahetkiä.”

Outi Mäenpää:

”Ville ratsasti naapuri­tallilla, kun minä olin vielä espoolainen heppa­tyttö.

Hän oli niin älyttömän taitava, että sitä oli pakko ihailla. Vähän myöhemmin päädyimme samalle vuosikurssille Teatterikorkeakouluun. Meidän kurssillamme oli hyvä henki, vaikka Turkan mielestä emme olisi saaneet ystävystyä keskenämme, koska työ­elämässä kilpailisimme samoista töistä. Silti lenkkeilimme yhdessä ja tuimme toisiamme, sillä ne vuodet olivat aika kaoottisia ja hirveitä.

Viimeisenä kouluvuotenamme Ville pääsi mukaan viihdeohjelmaan. Villen ja Antti Raivion esittämistä Akista ja Turosta tuli huippusuosittuja. Se suosio oli kaukana luokkatovereiden arjesta. Meidät oli opetettu halveksimaan julkisuutta, ja nyt tuo parivaljakko pörräsi helikopterilla juhannusjuhlasta toiseen.

"Ville oli alusta asti kuin turvallinen veli."

Ne hahmot olivat hyviä, mutta olen onnellinen, että Ville pääsi myöhemmin tekemään myös vakavia rooleja, sillä hän on lahjakas ja monipuolinen näyttelijä.

Ville oli alusta asti kuin turvallinen veli. Vaikka hän meni naimisiin jo kouluaikana ja aloitti varhain perhe-elämän, pysyin kyydissä mukana.

Minä elin kolmikymppiseksi asti nomadielämää, en voinut kuvitella asettuvani.

Ville on äärettömän hyvä kuuntelija, lämmin, vastaanottavainen ja empaattinen.

Kun näyttelemme yhdessä, homma toimii välittömästi. Niin kävi viimeisimmässä yhteisessä elokuvassammekin, elokuvassa Armoton maa. Yhden katseenvaihdon aikana saatoin käydä läpi koko roolipariskuntamme yhteisen historian.

Ville suhtautuu elämään käsittämättömän positiivisesti. Hyvä esimerkki ovat Sovinto-elokuvan kuvaukset muutaman vuoden takaa. Olin ajatellut, että olisi ihanaa kuvata ulkomailla, saisi asua mukavassa hotellissa ja nauttia erityiskohtelusta.

Kun saavuimme kollegani Minna Haapkylän kanssa Ystadiin, kauhistuimme. Meidät majoitettiin askeettiseen asuntolaan. Ville oli innoissaan meitä vastassa. Hänen mielestään paikka oli mieletön: oma huone, rauha ja kolmenlaista pussiteetä.


– Outin kanssa on ihana pohtia, josko koko universumi ei pyörikään oman navan ympärillä. Että saattaa Perussa asua ihminen, jota ei kiinnosta, miten me tänään näyteltiin, Ville Virtanen hymähtää.
– Outin kanssa on ihana pohtia, josko koko universumi ei pyörikään oman navan ympärillä. Että saattaa Perussa asua ihminen, jota ei kiinnosta, miten me tänään näyteltiin, Ville Virtanen hymähtää.

Itse elokuvanteko oli mahtavaa mutta rankkaa. En saanut oikein mitenkään selville, mikä roolihenkilöäni, hulttioäitiä vaivasi. Ensimmäisenä kuvauspäivänä juutuin yhteen repliikkiin. En tajunnut sitä. Ajauduimme Villen kanssa kävelemään kuvausten jälkeen pitkin kaupunkia ja vatvomaan tuota lausetta.

Olimme kulkeneet viisi tuntia pitkin kaupunkia emmekä tienneet, missä edes olimme, kun Ville totesi, että ’nyt sun pitää vain Outi helkkari näytellä se’.

Lopulta repliikkiä ei edes käytetty.

"Ville on hyvä isä. Hän on näyttänyt lapsilleen myös heikkoutensa."

Kenenkään muun kanssa en olisi päätynyt käsittelemään yhtä lausetta koko yöksi, mutta sellaista Villen kanssa on. Saatamme keskustella mistä tahansa tuntikausia. Viime vuosina olen yrittänyt opetella Villen tapaa haltioitua uusista asioista ja ihmisistä.

Kun kesällä kuvasin muutaman päivän Ruotsissa, huomasin hokevani, että ’ooh, mikä paikka, oi, miten mahtavia ihmisiä’.

Uskon, että Ville viihtyy Ruotsissa. Hänellä on hyvä liitto ja tasapainoinen perhe-elämä. Hän on tehnyt pitkän matkan aikuiseksi. Kymmenen viime vuoden aikana Ville on ottanut vastuun omasta hyvinvoinnistaan. Nuorena hänellä oli omat boheemikautensa.

Pidän Villeä hyvänä isänä. Hän on ollut lapsilleen avoin ja näyttänyt myös heikkoutensa.

Kun itse sain esikoiseni kolmikymppisenä, halusin tarjota lapselle säännöllisyyttä. Se oli todella erilaista verrattuna elämään, jota olin siihen asti elänyt. Näytellessä minulla on aina tarve hajottaa kaikki. Siksi olen halunnut vetää raskaan esiripun työn ja kotielämän väliin. Lapseni eivät nähneet elokuviani, olin heille vain äiti. Ville on minua enemmän sinut työ- ja siviiliminänsä kanssa.

Nyt Ville on rauhoittunut entisestään ja tavoittanut jotain oleellista. Hän on päässyt irti onnistumisen paineesta. Ehkä siihen vaikuttaa se, että Ville on ortodoksi. Hänen ei tarvitse selviytyä kaikesta yksin. Jo hänen katseensa viestii hyväksyntää, joka kelpuuttaa niin hänet itsensä kuin muut, sellaisina kuin olemme.”

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 1/2017.

Sää rannikkoasemilla on radiotiedotusten 90-vuotias klassikko, meditatiivinen rimpsu mystisiä paikannimiä pitkin Suomen rannikkoa. Kävimme Ulkokallassa ja Rankissa katsomassa, mitä karuilla kulmilla tapahtuu.

ULKOKALLA

Lounaanpuoleista tuulta 3-7 m/s, lämpötila 2 astetta, hyvä näkyvyys.

Muhkuraisista käsistä näkee, että niitä on käytetty. Kalastaja Esa Pirkola osaa tehdä mitä vain, nahan parkitsemisesta tyylikalusteisiin. Miehestä on otettu mittaa monella tavalla, mutta hän on selvinnyt kaikesta: neljän lapsen yksinhuoltajuudesta, railoista ja karikoista.

– Joskus sen tajuaa vasta myöhemmin, miten huonosti olisi voinut käydä. Kun rahtilaiva meinaa yön pimeydessä ajaa päälle tai kalaverkko kiepsahtaa veteen laskiessa ranteen ympärille.

Joskus vaarassa on ollut koko Kallankarien erikoinen itsehallinto, jota Esa on käynyt puolustamassa eduskunnassa saakka.

Talvinen päivä on lyhyt. Taivas ja meri sekoittuvat yhdeksi ja samaksi sinisenharmaaksi. Mies istuu kalamajassaan Ulkokallassa. Sen turvallisempaa paikkaa hän ei tiedä.

Kalastaja Esa Pirkola tietää nahoissaan, että meri on ankara pomo.
Kalastaja Esa Pirkola tietää nahoissaan, että meri on ankara pomo.

Ensimmäisen kerran majakanvartijan poika tuli tälle Perämeren saartamalle luodolle juhannuksena 1949, viikon ikäisenä. Hän juurtui heti, vaikka täällä ei pärjää yksikään puu. Muuten louhikko on täynnä pieniä ihmeitä, korumaisen kaunista maitokvartsia ja akvaariomaisia lammikoita. Ohtokallion vanhimmat kaiverrukset ovat parin vuosisadan takaa.

Uunissa rätisee tuli. Esa tarjoilee savustamiaan ja rypsiöljyyn säilömiään nahkiaisia, kyytipojaksi tyrnimehua. Jälkiruuaksi vieras täytetään tarinoilla.

Panos ja punos

Esan isä Arvo Pirkola työskenteli Ulkokallan majakanvartijana 30 vuotta. Viimeiset vuodet hänen vastuullaan oli myös sääaseman hoito.

Asema automatisoitiin 40 vuotta sitten. Sitä ennen raportit tuulesta ja muusta annettiin radiopuhelimella viisi kertaa päivässä. Vesinäytteet merentutkimuslaitokselle piti ottaa kolmelta eri syvyydeltä.

Erityisen paljon puuhaa ja päänvaivaa aiheutti sumu. Sireenin lisäksi laivoja varoitettiin dynamiittia paukuttelemalla.

– Panos asetettiin vinttikaivoa muistuttavaan telineeseen, Esa muistaa.

Esa Pirkola rantautuu Ulkokallaan.
Esa Pirkola rantautuu Ulkokallaan.

Näin jälkikäteen touhu ammusvarastoineen kaikkineen vaikuttaa vaaralliselta, mutta lapsena hän iloitsi räjäyttelyn jälkeen maasta löytyvistä, muovilla päällystetyistä kuparilangan pätkistä.

– Punoin niistä koreja ja muuta lapsen silmiin kaunista.

Kaunista Esasta oli silloinkin, kun syysmyrskyt löivät karin yli ikkunoihin ja koko perhe istui turvassa saman katon alla.

Jäätä ja järistyksiä

Ulkokallasta on matkaa mantereelle parikymmentä kilometriä. Rospuuttoaikaan majakan miehistö saattoi jäädä kuukausiksi eristyksiin. Sellainen vaati hyvien kädentaitojen lisäksi kylmähermoisuutta – ja perheen tukea. Esan äiti Ellevi oli viimeinen nainen, joka eli luodolla pysyvästi.

Perhe vietti kaikki kesät Ulkokallassa isän virka-asunnossa. Perheen kuopukselle Esalle se oli juhlaa, vaikka karilla ei ollut edes kaivoa. Sitä ei ole vieläkään, vaan sadevesi johdetaan katoilta suuriin tankkeihin. Sähköt saarelle vedettiin 1960-luvun alussa.

Nyt mökin oven pielessä nököttää aurinkopaneeli. Sääaseman laitteiden vieressä niitä on enemmänkin, mutta näin pimeään aikaan virran jauhaa generaattori, jonka hurina sekoittuu aaltojen hypnoottiseen rytmiin.

– Tuulta mitataan ultraäänellä, koska vanhan tuulimittarin roottori muuttuu helposti jääpalloksi, Esa kertoo.

Ulkokallassa majakkaa korkeammalle nousee nyt Soneran linkkimasto. Vanhassa majakanvartijan talossa on kesäisin majoitustoimintaa.
Ulkokallassa majakkaa korkeammalle nousee nyt Soneran linkkimasto. Vanhassa majakanvartijan talossa on kesäisin majoitustoimintaa.

Ulkokallassa on myös Helsingin yliopiston seismologinen asema, joka viime maaliskuussa mittasi Suomen tähän mennessä kovimman maanjäristyksen.

Kaiken automaation rinnalla tarvitaan yhä käsipelillä tehtyjä jäänmittauksia. Esa käy kerran viikossa kairaamassa reiän täsmälleen samaan kohtaan lähellä kotiaan Kalajoen Rahjassa. Jään laadun ja paksuuden lisäksi hän piirtää karttaan havaintonsa seudun kiinto- ja ahtojäistä.

Kuolleet ja pelastuneet

Kaikki majakalla työskennelleet miehet eivät olleet yhtä onnekkaita kuin Esan isä, joka pääsi työstään eläkkeelle.

Moni päällisin puolin tasainen tyyppi ei kestänyt majakkasaaren karua elämää. Joku alkoholisoitui, joku tuli hulluksi ja epäili saavansa sadevedestä keripukin. Yksi hukkui, toinen katosi jäälakeuksille. Henkirikostakin epäiltiin.

– Isäni virkakaudella miehillä oli navigoinnissa apunaan vain armeijan kompassit. Kurjalla kelillä jo työpaikan löytäminen oli vaivan takana.

Omalla tavallaan onneton ja onnekas oli muuan Frans Korpela, joka muonanhakureissulla joutui jäälautan viemäksi. Viiden vuorokauden päästä, kestokykynsä rajoilla, hän lopulta ajautui rantaan Raahessa.

– Kerran isä seurasi kiikarilla, miten hänen työkaverinsa Simolan Mauno onnistuu jahdatessaan näköetäisyydelle noussutta hyljettä. Samalla hetkellä, kun mies laukaisi kiväärinsä, retkahti niin hylkeen kuin ampujankin pää, Esa kuvailee ja pitää dramaattisen tauon.

Majakalla ihmeteltiin, miksi Mauno ei nouse hakemaan saalistaan. Kun miehen luokse sitten päästiin, hänet todettiin kuolleeksi. Metsästyksen aiheuttama jännitys oli laukaissut infarktin.

– Koville otti isälläkin, joka lähti raahaamaan purjeeseen käärittyä vainajaa jollassa kohti mannerta. Aamuneljältä lähti, puoliltaöin pääsi perille.

Hyljekannan vahvistamiseen panostettiin 1970-luvun kriisivuosina. Esan veli löysi kevätjäiltä emostaan eksyneen hallinpoikasen. Hän köijäsi sen ajopuun päällä mankelihuoneeseen ja juotti tuttipullolla. Vahvistuttuaan kuutti sai kodin Korkeasaaresta.

Katso video! Esa kertoo tragediasta saaristossa

Luonnon Lahjat

– Pyynti- ja saantimiehet ovat erikseen, tietää Esa ja kiskaisee suojakseen sadehaalarit.

Etiäisiä nähneeltä isältään hän sanoo oppineensa kaiken olennaisen luonnon viesteistä ja varoituksista ja siirtäneensä tiedon omille pojilleen. Silti luonto osaa kiusoitella ja yllättää. Virtaukset ja tuulet voivat olla kohdallaan, mutta kalaa ei nouse varmastakaan paikasta. Nytkin puolen kilometrin pituiseen verkkoon on tarttunut vain yksi siika ja pari mustalintua, joita kansan kielellä kutsutaan meriteeriksi.

– Hylje ollut asialla, säikytellyt siiat tiehensä.

Kovin pahoillaan Esa ei ole, koska meriteeri on hänen pojanpoikansa, vähän päälle vuoden vanhan Hermannin herkkua.

Merikotka kaartelee lähellä veden pintaa, varoo kastelemasta siipiään. Esa on hiljattain nähnyt senkin, miten läpimärkä kotka soutaa siivillään tarrattuaan niin suureen saaliiseen, ettei jaksa sitä nostaa.

Täällä pärjäävät vain sitkeimmät.

RANKKI

Ohutta yläpilveä, luoteistuulta 2 m/s, lämpötila 3,5 astetta, näkyvyys 23 km.

Suotta ei Ismo Rätyä kutsuta Keisariksi. Mies on iso ja tottunut käskemään. Paljon hän on saanut Kotkan seudulla aikaankin: yritysrypäs työllistää oman perheen lisäksi kymmeniä muita.

Tuorein valloitus on puolustusvoimille kuulunut Rankin linnakesaari ja läheinen Kirkkomaan saari, joiden yhteishinta reilu vuosi sitten oli 700 000 euroa.

Ismo on saanut saarillaan täysin vapaat kädet, kunhan varmistaa, että Ilmatieteen laitoksen vuonna 1933 perustaman sääaseman toiminta Rankissa on turvattu.

Modernien tutkimuslaitteiden vieressä nököttää vielä vanha sääasema, 50-luvun puumökki, jonne Ismo yrittää löytää aitoa rekvisiittaa kaavailemaansa säämuseota varten.

Ennen automatisointia Rankin sääaseman johtaja oli aliupseerikoulutuksen saanut varusmies, jonka toimesta asemalta lähti Ilmatieteen laitokselle kolme sähkettä tunnissa. Sota-aikana toiminta keskeytyi, kun ilmaantui sen verran paljon muuta puuhaa.

Rankin tunnusmajakka turvasi merenkulkua jo 1830-luvulla.
Rankin tunnusmajakka turvasi merenkulkua jo 1830-luvulla.

Hiljaisuutta ja sankaritekoja

Vierasvenesatamasta on saaren eteläkärkeen vajaat pari kilometriä. Matkalla maasto ehtii muuttua moneen kertaan, heleästä koivikosta suomättäisiin, jylhistä kalliosta juoksuhautoihin.

Saarta halkovalla pääpolulla oli muinoin raiteet, joita pitkin ammukset liikkuivat hevosten kiskomissa vaunuissa.

Vuonna 1850 rakennetun majakan raunioille Ismo kaavailee retriittipaikkaa. Kallioiden laella pääsee hienoon tunnelmaan jo nyt.

Horisontissa siintää Venäjälle kuuluvan Suursaaren kyttyrämäinen siluetti. Tuolle samaiselle selälle Rankin tykit pysäyttivät ja upottivat maaliskuussa 1940 tuhansia Neuvostoliiton sotilaita, jotka hyökkäsivät jäätä pitkin kohti Kotkaa. Jos vihollisen joukot olisivat päässeet läpi ja katkaisemaan rantaradan, emme todennäköisesti puhuisi Talvisodan ihmeestä.

Vanhassa parakissa on unenomainen tunnelma.
Vanhassa parakissa on unenomainen tunnelma.

Taidetta ja temppuja

Rankin menneisyys on vaikuttava, ja sellaisena Ismo näkee myös sen tulevaisuuden. Hän haluaa tehdä saaresta elämysmatkakohteen, jossa sotilaseksotiikka sekoittuu luonto- ja kulttuuriarvoihin.

Vanhaan tsaarinaikaiseen kasarmiin hän kaavailee taidenäyttelyjä, tykkipatterin kylmän kosteisiin uumeniin baaria, sotilaiden koulutuskentälle temppurataa.

– Ideoita ja ratkottavia ongelmia riittää, mutta hetkeäkään en ole tätä kauppaa katunut. Saarten valmistus on nimittäin lopetettu, Ismo kiteyttää marssiessaan keittiön kautta Sotkuun.

Vanhassa sotilaskodissa toimii ravintola, jonka isojen ikkunoiden takana aukeava lyijynharmaa ulappa on ihmeen tyyni. Kymmenen kilometrin päässä hohtelevat Kotkan ja Sunilan tehdasalueen valot.

Matkailuyrittäjä Ismo Räty Rankin tykkipatterin kosteissa uumenissa.
Matkailuyrittäjä Ismo Räty Rankin tykkipatterin kosteissa uumenissa.

Munkkia mutustaessa on helppo samaistua sotapoikiin, jotka ovat tuijoitelleet kaihoisasti kaupungin valoja tai Helena Kalkkeen Odotus-seinämaalauksen hemaisevia merenneitoja.

Rankin tunnelma on macho, mille etenkin viikonlopun viettoon tulleet miesporukat osaavat antaa arvoa.

Nyt polkua taittaa kahdeksan herran seurue. Miehet ovat laskuvarjojääkärikillan jäseniä, vuosikursseilta 6-46. Reiluja ikäeroja tuskin huomaa, vahvan yhteenkuuluvaisuudentunteen kyllä.

Rankin oudon charmin ovat löytäneet myös lintubongarit ja geokätköilijät.

Saarella voi yöpyä joko autenttisen karulla kasarmilla tai fiinimmin kantahenkilökunnalle rakennetuissa 60- ja 70-luvun rivitaloissa. Kaikki tämä on kuitenkin vasta alkua, jos kiinteistökeisari Rädyn toivoma kaavamuutos menee läpi. Silloin hän pääsee rakentamaan Rankin rannoille uusia loma-asuntoja.

Samaan hengenvetoon Ismo lupaa tehdä kaikkensa myös herkän ekosysteemin vaalimiseksi. Pitkään suljettuna olleen saaren harvinaiset kasvitkin on tarkoitus kartoittaa, kunhan keritään.

Talkkarin talvi

Rankin maastosta löytyy vieläkin puolustusvoimien aitaamia alueita ja jokunen tykki, joiden piiput on tosin nykyään käännetty kohti Suomea. Tutka pyörii väsymättä taivasta vasten.

Rankin sesonki päättyy pikkujouluihin. Kokonaan saari ei talveksikaan tyhjene, vaan siellä päivystää saaritalkkari Lauri Tuominen, joka hoitaa hommansa asuntopalkalla.

Laurilla on päässään pipo, jossa on teksti Paha Setä.

– Sain tämän tyttäriltä lahjaksi, lisää kuulemma uskottavuuttani.

Saaritalkkari Lauri Tuominen ja apulaisista pienempi.
Saaritalkkari Lauri Tuominen ja apulaisista pienempi.

Mies on varautunut siihen, että sydäntalvella saattaa mennä viikkoja ilman pääsyä mantereelle. Muonaa riittää ja kaksi koiraa pitää seuraa.

Tihenevä pimeys muuttaa maiseman dramaattiseksi. Söpö rantasaunakin alkaa näyttää sotilaskohteelta. Ismo hoputtaa takaisin veneelle, koska hänellä on vielä mantereella kädet täynnä työtä.

– Rankki ei tunnu työltä, enemmän tämä on harrastus.

Lähivuosina selviää, voimmeko puhua kulttuuriteosta.

Faktaa: Suomessa on 40 sääasemaa

Ilmatieteen laitos on perustettu 1838. Se on liikenne- ja viestintäministeriön alainen palvelu- ja tutkimuslaitos. Tiedot rannikkosääasemilta päivitetään kerran tunnissa, myrskyn uhatessa kymmenen minuutin välein.

Kaikilta asemilta ilmoitetaan lämpötila, tuulen suunta ja nopeus, joiltakin myös aallon korkeus ja vallitseva näkyvyys. Asemia on kaikkiaan nelisenkymmentä, ja useimmat niistä sijaitsevat asumattomilla ja vaikeapääsyisillä paikoilla. Monet toimivat tuulienergialla ja ovat alttiita teknisille häiriöille. Tosinaan linnut särkevät antureita, joten ajoittain jokin tieto jää saamatta.

Havaintoasemien verkko on kuitenkin hyvin kattava.

Varsinkin Estonian uppoamisen jälkeen Ahvenanmeren havaintoasemia tihennettiin merkittävästi. Merellä 50 kilometriä on paljon pitempi matka kuin maissa – säätila voi muuttua radikaalisti.

Ammattimerenkululle Ilmatieteen laitos tarjoaa räätälöityjä ennusteita ja palveluja. Myös yhteistyö rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten kanssa on vilkasta.

Ulkokallan sääasema on perustettu 1882. Uusinta tekniikkaa täydentävät Esa Pirkolan ja muiden jäänmittaajien piirtämät kartat.
Ulkokallan sääasema on perustettu 1882. Uusinta tekniikkaa täydentävät Esa Pirkolan ja muiden jäänmittaajien piirtämät kartat.

Itsenäinen Ulkokalla

Kallankarit on Ulkokallan ja neljän kilometrin päässä siintävän Maakallan yhteisnimi. Yhteistä näille luodoille on erikoinen ja edelleen voimassa oleva itsehallinto, joka on peräisin 1700-luvulta. Tuolloin Ruotsin kuningas antoi määräyksen, joka takasi seudun kalastajille ylimmän päätösvallan kaikkiin kareja koskeviin asioihin. Kukaan muu ei saa vieläkään laittaa luodoille majaansa, ja edelleen mökkien omistus kulkee suvuissa.

Maakallan keskellä seisoo karuudessaan vaikuttava kirkko, jonka kupeessa kyyhöttää Suomen pienin pappila. Molemmat on rakennettu talkoovoimin 1780.

Kirkon vieressä ovat käräjäkivet, joiden luona aluetta hallinnoiva Karikokous yhä päättää tarpeellisista korjauksista ja muista toimista. Vuoden 1927 jälkeen ketään ei ole sentään tarvinnut karkottaa Kallankareilta. Viimeisen lähtökäskyn sai nuorukainen, joka oli varastanut naapuriltaan kolme paperossiaskia.

Itsehallinnon korkein aste on haminamestarin johtama Kari-neuvosto, jossa Ulkokallaa edustaa Esa Pirkolan poika Olli.

Sotilassaari Rankki

Strategisesti tärkeä saari valjastettiin vuosina 1914-1916 osaksi Pietari Suuren merilinnoitusta. Kansalaissodassa Rankki oli punaisten hallussa. Talvisodassa sillä oli tärkeä rooli torjuntataisteluissa.

Viimeiset asevelvolliset poistuivat Rankin kasarmilta kymmenen vuotta sitten. Enimmillään saarella asui parisataa sotilasta.

Artikkeli on julkaistu ET:n numerossa 20/2016.