Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen hämmästelee sote-paniikkia ja kritiikkiä vanhustenhoidosta. Hän korostaa myös yksilön vastuuta.

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen on yllättynyt. Vähän tuohtunutkin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta sekä vanhustenhoidosta uutisoidaan ja puhutaan hänen mielestään tavalla, joka synnyttää turhaa paniikkia.

– Kuka meidät hoitaa, hoitaako kukaan, eihän siellä missään ketään enää ikäihminen kiinnosta. Eivät leikkaa, eivät ulkoiluta, eivät pidä ihmisenä. Sanon, että kyllä hoitaa! Ja kyllä kiinnostaa! Vanhustenhoito, terveydenhoitokin ylipäätään, on meillä Suomessa pääasiassa hyvässä kunnossa. Esiin vain pääsevät helposti ne epäkohdat, Kiminkinen luennoi.

Auta naapuria, naapuri auttaa sinua

Maalaislääkärin koti- ja työpitäjässä Saarijärvellä perinteinen naapuriapu tuntuu tohtoria kuunnellessa olevan vielä voimissaan. Naapuri auttaa toista, kukin osaamisensa, ammattitaitonsa ja aikansa mukaan. Tohtori itsekin haluaa olla mahdollisimman paljon avuksi.

– Tämä työ on elämäntapa. En sulkeudu kotiini virka-ajan jälkeen. Illalla kävin hoitamassa yhden kynsiongelman. Jos on potilaalla kiirettä tai liikkuminen hankalaa, menen kotiin. Ei se ole mikään ihmeellinen asia.

Parisuhde tuo onnen

Maalaislääkäri puhuu mielellään parisuhteen tärkeydestä. Ja ellei ole virallista suhdetta, jonkinlainen kaveri tai kumppani kannattaa itselleen haalia.

– Pakkelia naamaan ja markkinoille! Tansseihin kun tyrkkäytyy, niin kuntokin kasvaa. Ei tule veritulppaa eikä tarvita nesteenpoistolääkkeitä, kun liikaa istutaan ja maataan, Kiminkinen nauraa humoristiseen tapaansa.

– Kyllä se on tämä maailma ja kaikki vaivat mukavampi ottaa vastaan, kun joku siinä vieressä köllöttelee, vaikka onhan se suhde semmoista jurnutusta välillä itse kullakin.

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen: "Vanhuksilla on Suomessa hyvä hoito"

Kelan asumistuki ei vastaa yhtään tämänpäivän vuokratasoa ja kaikissa muissakin korvausissa pätee sama Esim. hoitotuet, kuntoutusrahat opintotuet ja omaishoitajien tulot Kokoajan lääkkeitten ja sairaalajaksojen maksukattoa nostetaan ja otetaan monilta lääkkeiltä Kela korvauksia tai ainakin pienennetään. KuItenkin Kela antaa suomen kansalaisille korvaukset, vaikka ovat Isis sotilaita Kiminkäisestä kyllä oli puhetta Lääkäreillä ei ole aikaa enää potilailleen ja kun rahat tiukalla kaikkista...
Lue kommentti