Oletko sinäkin törmännyt tähän ja ihmetellyt? Matala pesulämpötila saattaa olla hoito-ohjeena jopa sataprosenttisessa puuvillavaatteessa.

Uskooko kotitalousneuvoja, että siitä tulee puhdas 40 asteessa?

– Voi olla, että tuolloin apupesuainetta tarvitaan, Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Hanna Pikkarainen arvioi.

– Toki hoito-ohjeita kannattaa noudattaa ainakin silloin, kun vaate on vielä uutukainen, mutta pidemmän päälle voisi puuvillaista perusarkivaatetta pestä 60 asteessa. Kyllä 40 astetta tällaisen vaatteen hoito-ohjeena tuntuu hätävarjelun liioittelulta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liioittelua esiintyy Pikkaraisen mukaan myös vaatteiden kiivaassa pesurytmissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Sen sijaan, että pesee puolipuhdasta pyykkiä koko pesuohjelman läpi koneessa, kannattaa miettiä esimerkiksi hihansuiden tai kauluksen täsmäpuhdistusta.

Ulkoilutamineet veteen vaan

Urheiluun, liikuntaan ja ulkoiluun tarkoitetuissa vaatteissa, asusteissa ja välineissä käytetään yhä useammin niin sanottuja teknisiä materiaaleja.

Soft shellit, fleecet ja goretexit ovat kummallisista nimistään huolimatta yleensä vesi- ja jopa konepestäviä, joskin hyvin matalissa lämpötiloissa, hellävaraisin pesuainein ja -ohjelmin. Linkous ei läheskään aina tule kysymykseen ja rumpukuivaus on yleensä kielletty.

Teknisten materiaalien kohdalla huuhteluainetta tavallisesti neuvotaan karttamaan. Hanna Pikkarainen myöntää silti laittavansa sitä pienen tilkan fleece-vaatteiden huuhteluveteen, jotta kuivassa huoneilmassa vaivaava fleecen sähköistyminen helpottaisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla