Kannattaako ostaa uusi vai käytetty auto? Mitä pitää ottaa huomioon? Asiantuntija vastasi yleisimpiin kysymyksiin.

1 Minkälainen auto sopisi juuri minulle?

Jos ajat paljon kaupungissa, parkkeeraat kadunvarteen ja sukkuloit ruuhkassa, pienempi auto on näppärä. Maantieajossa isompi on periaatteessa mukavampi. Entä kuinka monta matkustajaa autoon pitäisi mahtua? Riittääkö pienempi tavaratila, vai pitääkö mukaan mahtua vaikkapa rollaattori? Kuljetatko lastenlapsia säännöllisesti jääkiekkotreeneihin, viedäänkö autolla tavaraa mökille? Käyttötapa määrittää kokoluokan.

2 Merkkejä ja malleja on valtavasti. Miten valita?

Kannattaa muistaa, että autokaupassa myydään mielikuvia. Autojen todelliset erot ovat lopultakin aika pieniä.

Edullisemmissa automerkeissä on konepellin alla usein saman valmistajan moottori kuin kalliimmissa. Esimerkiksi Seat, Skoda, Volkswagen ja Audi ovat samaa konsernia. Käytetyissä autoissa usein paras hinta-laatusuhde on merkeillä, joiden yleinen arvostus on alhainen.

3 Mitkä ominaisuudet ovat merkkiä tärkeämpiä?

Autoon pitää olla helppo mennä ja sieltä pitää olla helppo nousta pois. Huonompijalkaisen voi olla hankala kivuta korkeaan maastoautoon. Matalasta urheilullisesta on tervejalkaisenkin raskasta kömpiä ylös.

Miltä istuimet tuntuvat, onko säätövaraa riittävästi? Saako ovet avattua ja suljettua vaivattomasti? Näkeekö ratin takaa ulos, entä mittaristoon? Onnistuuko hallintalaitteiden käyttö käsineetkin kädessä ja pimeässä? Onko mahdollisessa ajotietokoneessa suomenkieliset valikot, yllätkö tavaratilan perälle?

Parkkeerausautomaatti on erityisen kätevä, jos niskat eivät taivu kuin nuoremmalla. Ikä heikentää hämäränäköä, joten ajovalojen pitää olla tehokkaat. Automaattivaihteisto vapauttaa puolestaan seuraamaan liikennettä ja ajovakausjärjestelmä suoristaa luisuun joutuneen auton. Jälkiasennettuna autoon saa tarvittaessa lisäpeilejä ja -kahvoja.

4 Uusi, tuliterä auto olisi ykkösvalintani.

Uudessa autossa on monia hyviä puolia. Niissä on yleensä 2–5 vuoden takuu ja viimeisintä teknologiaa. Ne voi myös halutessaan rahoittaa rahoitusleasingin avulla. Toisaalta uuden auton hinta on suhteessa huomattavasti käytettyä korkeampi. Auton arvo voi ensimmäisten 3–4 vuoden aikana jopa puolittua. Hyviä, muutaman vuoden vanhoja ja uutta huomattavasti edullisempia autoja on paljon tarjolla.

5 Mihin asioihin käytetyssä pitää kiinnittää huomiota?

Ajokilometreihin, ikään, varustelutasoon ja auton hintaan. Tärkeää on myös yleinen siisteys. Jos auto on tunkkainen ja nuhruinen, se kertoo usein siitä, miten autoa on pidetty. Tutki huoltokirja ja etenkin mahdolliset huoltokuitit tarkasti.

Vähän ajettu ja käyttämättömänä seissyt voi vaatia kalliita korjauksia ja olla huonommassa kunnossa kuin paljon ajettu ja ajallaan huollettu.

Tee korttelin ympäriajon sijaan pidempi koeajo mieluiten olosuhteissa, joissa tulet käyttämään autoa.

6 Miten varmistan, ettei auto osoittaudu pommiksi?

Vie auto kuntotarkastukseen vaikka jollekin riippumattomalle autokorjaamolle. A-Katsastuskonttoreilla on noin 90 euron hintainen tarkastuspalvelu Autotohtori.

On myös yrityksiä, jotka valitsevat sinulle toiveidesi mukaisen auton autoliikkeiden ja yksityisten myyntivalikoimasta ja selvittävät auton tulevat korjaustarpeet. Asiantuntija tulee mukaan koeajoon ja auttaa kaikessa autonostoon liittyvässä.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimivan Autoluotsin Auto avaimet käteen -palvelu maksaa 600 euroa. Pienemmät toimeksiannot ovat edullisempia.

7 Paljonko autot maksavat?

Jo muutamalla tuhannella eurolla saa luotettavan, nykyaikaisesti varustellun menopelin. Vertaile hintoja. Yleiseen hintatasoon nähden liian kallista ei kannata ostaa, vaikka kyseessä olisi minkälainen helmi. Ota huomioon myös käyttökustannukset, kuten poltto-aineen kulutus, huollot ja vakuutukset.

Autoon ei kannata ottaa auton arvoon nähden liian kalliita vakuutuksia. Hinauspalvelun saa Autoliiton jäsenyydellä 100 eurolla vuodessa. Ajoneuvovero on 40–500 euroa ja käyttövoimavero esimerkiksi diesel-autoissa 250–800 euroa vuodessa.

8 Bensa, diesel vai joku muu?

Yleensä yli 20 000 kilometriä vuodessa ajavalle diesel-auton käyttö voi tulla bensiinikäyttöistä edullisemmaksi. Toisaalta bensiinikäyttöiset ovat useimmiten kokonaiskäyttökustannuksiltaan edullisempia alle 20 000 kilometriä vuodessa ajaville.

Hybridi-auton kulutusetu toteutuu taajama-ajossa, kaasulla ja sähköllä toimivien autojen käyttöä rajaa rajallinen tankkausverkosto.

9 Entä sitten auton rahoitus?

Voit rahoittaa autosi osamaksurahoituksella, kulutusluotolla tai vaikka yksityishenkilön leasing-sopimuksella. Harkitse tarkkaan sopimuksen yksityiskohtia. '

Ota huomioon se mahdollisuus, että joudut luopumaan autosta iän karttuessa. Etenkin jos olet hankkinut kalliin auton osamaksulla, voi käydä niin, että autosta saatava myyntihinta on alempi kuin jäljellä oleva velka.

Juttua varten on haastateltu Petri Tuiskua Autoluotsi Oy:stä.

Lisätietoja Liikenneturvan Ikänsä ratissa -sivustolta www.liikenneturva.fi/ikansaratissa.

Auton kuntokartoituspalveluihin voit tutustua osoitteissa www.autotohtori.fi ja www.autoluotsi.fi.

Eri autojen käyttökustannuksia voit verrata Autoliiton laskureilla www.autoliitto.fi/tietopankki.

Joulutähti ja amaryllis pitävät pintansa, mutta viime vuosien aikana suosioon on noussut myös menneiltä vuosikymmeniltä tuttu joulukukka. 

Joulutähti on monille suomalaisille joulukukkien kruunaamaton kuningas, mutta tiesitkö, että muualla Euroopassa se ei kuulu jouluun lainkaan? 

– Keski-Euroopassa joulutähden nimi on tähtilatva ja se on suosittu äitienpäiväkukka, kertoo Kukkakauppa Bieder Ruoholahden floristi Tapio Komminaho.

Joulukukat voi hankkia jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi joulutähti kestää hyvällä hoidolla ainakin kuukauden verran. Se viihtyy vedottomassa, valoisassa paikassa ja pitää tasaisesta kosteudesta. Mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välissä, niin joulutähti ei varista alimpia lehtiään ja pysyy kauniina aattoon asti.

Joulutähti on edelleen erittäin suosittu joulukukka, mutta ei enää se ostetuin.

– Viime vuonna meillä myytiin eniten kotimaista amaryllista, Komminaho paljastaa.

Amaryllis on sipulikukka ja siten vaatimaton hoidon suhteen. Se ei tarvitse kuin tilkan vettä siinä vaiheessa, kun kukka alkaa avautua.

– Osa ei anna vettä silloinkaan, mutta itse annan hivenen, jotta kukka avautuu kauniisti eikä siihen jää ryppyjä avausvaiheessa, Komminaho vinkkaa.

Toinen suosittu joulun sipulikukka on hyasintti. Sekin on muualla Euroopassa kevään eikä joulun kukka: hyasintin keltaista versiota myydään esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa eniten pääsiäisen aikaan. 

– Hyasintti on klassikko, mutta tänä päivänä osa ihmisistä on aika tuoksuherkkiä, joten voimakkaan tuoksunsa vuoksi hyasinttia ei osteta enää niin paljon kuin ennen. 

Amaryllis ja hyasintti ovat Komminahon mukaan ehdottomasti helppohoitoisimmat joulukukat: niille riittää pari tilkkaa vettä koko niiden elinkaaren aikana.

– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.
– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.

Uudet tuulet

Vai kaipaisitko kotiin jotain raikkaampaa vaihtoehtoa joulukukalle? Jos joulutähti ja amaryllis tuntuvat tylsiltä valinnoilta, vaihtoehtoja on. Tällä hetkellä suurta suosiota nauttii vuosikymmenten takaa tuttu kaunotar.

– Jouluruusu teki paluun noin kymmenen vuotta sitten ja sitä esitellään nyt joka sisustuslehdessä tyylikkäänä, kauniina joulukukkavaihtoehtona.  Sitä oli paljon jo 1900-luvun alussa ja siitä aina 50-luvulle asti. Sen jälkeen meillä Suomessa alkoi olla lämpimämpää, ja joulutähdet ja kumppanit nousivat suosioon, koska ne tarkenivat jouluruusua paremmin, Komminaho kertoo. 

Toinen kaunis, ei-perinteinen joulukukka on valkoinen orkidea.

– Ne voidaan koristella kukkaliikkeessä vaikka kävyillä tai ruseteilla. 

Jouluruusua saapuu ostamaan myös huhtikuussa eläkkeelle jäänyt Aune-Marja Sinisalo, 63. 

– Pistäydyin hiljattain pikkusiskoni Seijan luona ja hänellä oli jouluruusu. Ihastelin sitä ja Seija sanoi, että muistaa jouluruususta aina Aura-Leenan, isosiskomme, joka kuoli tammikuussa. Aura-Leena osti usein meille siskoksille jouluruusut. Nyt saamme ostaa ne itse, Sinisalo kertoo. 

Komminaho neuvoo Sinisalolle, miten jouluruusun saa kukoistamaan.

– Laitoin näille liikkeen ruusuille aamulla lisää ja juuri katsoin, että kannattaa kohta lisätä. Nämä juovat paljon. 

Aune-Marja Sinisalo käy usein samassa kukkaliikkeessä. Joulukukat hän ostaa joka vuosi hyvissä ajoin ja saa niitä myös ystäviltään. 

– Suosikini on nyt tämä jouluruusu, mutta amaryllis on myös aivan ihana. Pidän punaisista ja valkoisista joulukukista. Ostan ne jo aikaisin ja toivon, että ne kuolevat pian joulun jälkeen – sitten jo riittää, hän nauraa. 

Lue kattava opas: Näin hoidat kaikkia joulukukkia oikein

Käy kesken joulukuun kiireiden vetämässä henkeä Lappeenrannassa jouluasuun puetussa Wolkoffin talossa. Ruokasalin kattoon asti ulottuva joulukuusi on koristeltu samoilla koristeilla kuin Wolkoffin perheen talossa asuessa. Salin pöydälle on katettu juhlavat kahvikupit, hedelmät, pähkinät ja tryffelit.

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826-1905. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Talossa ehti tuona aikana asua neljä sukupolvea perheen jäseniä.

Joulun aikaan Wolkoffin talo puetaan jouluasuun talon viimeisen isännän, Johannes Wolkoffin (1900-1969), perheen tapaan. Talossa näyttää samalta kuin hänen aikaisinaan jouluina. Silloin talossa eli kaksi kansallisuutta ja kaksi uskontoa rinnakkain. Venäläisyys ja suomalaisuus, ortodoksisuus ja luterilaisuus.

Koristeita on kaikkialla. Jotkut niistä ovat yli sadan vuoden ikäisiä, toiset on tety muutama vuosikymmen sitten. Talosta ei koskaan hävitetty mitään, koska kaikelle saattoi olla käyttöä myöhemmin. Takanraunuksilla, pöydillä ja ikkunoilla voi olla vierekkäin suupuhallettu lasikoriste 1900, ja muovinen koriste Hongkongista vuodelta 1970.

Ruokasaliin tuodaan kattoon asti ulottuva kuusi, jonka vanhimmat koristeet, pukki ja enkeli, ovat olleet käytössä jo 1900-luvun alussa. Juhlavassa ruokapöydässä kimaltelevat juhlaa varten esiin otetut astiat, ja jokaisen perheenjäsenen paikkaa koristaa oma tonttunsa. Joulukukat, omenat ja pähkinät tuovat taloon tuoksuaan. Tunnelma talossa on hiljainen ja rauhallinen, ja siellä voi hetkeksi unohtaa joulun kiireet ja hyörinän.

Kiinnostava museo

Talo on toiminut museona vuodesta 1993 lähtien. Yli sadan vuoden aikana kertynyt kodin esineistö luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman. 1800-luvun alkupuolella Jaroslavin kuvernementistä saapuneesta maaorjatalonpojasta puutarhuriksi ja kauppiaaksi edenneen Ivan Wolkoffin suku säilytti talon jakamattomana vuoteen 1986 saakka, jolloin se lahjoitettiin museoksi. Vasta vuonna 1993 talo pihapiireineen avattiin yleisölle.

Kodin harmonisen ilmapiirin ohella kävijä voi vierailla Wolkoffin puodissa, jossa on tarjolla kauniita joulukoristeita sekä monenlaista lahjaksi sopivaa sekä lapsille että aikuisille. Puodin ikkunassa istuu ohikulkijan iloksi kynttilänvalossa joulupukki pöytänsä ääressä ja vastailee lasten kirjeisiin.

Joulu Wolkoffin talomuseossa ja puodissa on avoinna:

12-17.12.2017 klo 11-17
19.-22.12.2017 klo 11-17
27.-30.12.2017 klo 11-17
2.-7.1.2018 klo 11-17

Wolkoffin jouluun tutustutaan opastetuilla kierroksilla. 

Wolkoffin talomuseo ja puoti, Kauppakatu 26, 53100 Lappeenranta
Museon lippukassa 05- 616 2258

Opastusvaraukset ja tiedustelut museoiden toimistolta, 05- 616 2261.