Alkukesän kylmät säät ovat haitanneet luonnonmarjojen kukintaa sekä myöhästyttävät muun muassa mustikan kypsymistä.

Metlan mukaan mustikkaa voi poimia heinäkuun puolenvälin jälkeen Etelä- ja Keski-Suomessa. Tämä on keskimäärin noin viikko normaalia myöhemmin.

Lapissa ja Kainuussa mustikka kypsyy poimittavaksi vasta heinäkuun loppupuolella tai viimeistään elokuun alkupuolella, riippuen kesäsäästä. Tämä tarkoittaa, että keskilämpötilojen pitäisi nousta monta astetta lähipäivinä ja heinäkuussa ei saisi esiintyä kuivaa jaksoa.

Mustikan sadosta Metla odottaa keskinkertaista. Satoennuste oli heikko jo ennen kukintaa, sillä osa varvuista kärsi talvella lumettomuudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Puolukka sen sijaan kukkii hyvin, vaikka sitäkin alkukesän kylmät säät ja lumi- ja räntäsateet ovat haitanneet. Puolukan satotaso selviää kuitenkin seuraavien viikkojen kuluessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Milloin lakan ja sienten poimijat pääsevät vauhtiin?

Lakan sadosta on odotettavissa vaihteleva, sanoo Metla ennusteessaan.

Hallakaudet sekä lumi- ja räntäsade ovat alentaneet lakan sato-odotuksia Lapin, Suomenselän ja Kainuun soilla. Tämän kultaisen marjan satotaso paljastuu niin ikään tulevien viikkojen aikana.

Sienikauttakin saadaan vielä odottaa, sillä sieniä on vielä esiintynyt niukasti. Ainoastaan yksittäisiä kantarelleja on löydetty Etelä-Suomen koivikoista. Tällä hetkellä näyttää siltä, että suurempia määriä haperoita, tatteja ja rouskuja poimitaan vasta elokuussa, Metla ennustaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla