Naapurista kuuluvat äänet, kuten haukkuva koira, pianon pimputus tai jopa äänekäs seksi ärsyttävät monia. Mikä avuksi?

Kynnys valittaa isännöitsijälle naapureiden elämänmenosta on nykyisin aiempaa matalampi. Sen sijaan, että mentäisiin juttelemaan rauhallisesti häiriön aiheuttajalle, otetaan suoraan yhteyttä ulkopuoliseen, usein poliisiin tai isännöitsijään.

Naapurista kantautuvat äänet ovat yleisimpiä syitä, joiden vuoksi isännöitsijään otetaan yhteyttä. Monen mielestä tämä johtuu siitä, että naapureita ei tunneta. Isännöitsijät toivovatkin, että riitapukarit saataisiin istumaan saman pöydän ääreen pohtimaan ratkaisua ongelmiin.

Jos yhdessä sopiminen ei mitenkään onnistu, taloyhtiöllä on keinot vähissä. Yhden kirjallisen varoituksen jälkeen asunto voidaan ottaa haltuun ja asukas häätää, jos haltuunoton perusteet täyttyvät. Tämä tie on kuitenkin pitkä ja hankala.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraavassa muutamia tilanteita, jotka ovat aiheuttaneet närää taloyhtiöiden asukkaissa. Tapauksia kommentoi Isännöintiliiton lakiasiantuntija OTM Marina Furuhjelm.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää: Tunnetko vuokra-asumisen pelisäännöt?

Haukkuva koira

Naapurin koira haukkuu pienintäkin rappukäytävän risahdusta. Kohta menee hermo lopullisesti, ja pudotan myrkytettyjä makkaroita heidän postiluukustaan.

Myrkkymakkarat kannattaa unohtaa, sillä myrkyttäjä syyllistyy eläinsuojelurikokseen ja voi joutua siitä rikosvastuuseen.
Naapurin kanssa kannattaa ottaa koiran haukkuminen puheeksi. Kenties hän on itse jo niin tottunut haukkumiseen, ettei kiinnitä siihen enää huomiota. Onko koiralla riittävästi virikkeitä vai haukkuuko se pitkästymistään? Eläinkaupoissa on myytävänä erilaisia haukkumista hillitseviä välineitä. Niitäkin kannattaisi kokeilla.

Kotieläinten pitäminen kuuluu normaaliin elämiseen, ja siitä tulee aina myös ääniä. Mutta jos koira haukkuu jatkuvasti, siihen pitää puuttua.

Liikaa pianonsoittoa?

Yläkerran naapurimme valittaa, että 10-vuotiaat kaksosemme soittavat liikaa pianoa. Pojat käyvät soittotunneilla ja harjoittelevat ahkerasti. Emme haluaisi rajoittaa harrastusta.

Soittoajoista kannattaa koettaa päästä sopuun naapureiden kanssa. Jos pianoa soitetaan säännöllisesti päivittäin useita tunteja ja soitto häiritsee naapureita, asuntonne voidaan ääritapauk­sessa ottaa haltuun.
Markkinoilla on niin sanottuja akustisia silent-pianoja. Niillä voi soittaa siten, että ääni kulkeutuu vain soittajan kuulokkeisiin. Järjestelmän voi asentaa myös vanhaan pianoon.

Joissain taloyhtiöissä musiikin harrastajille on vuokrattu kellarista ääni­eristetttyä harjoittelutilaa.

Bilettäjät seinän takana

Seinän taakse majoittuneet nuoret pitävät juhlia lähes joka perjantai- ja lauantai-ilta. Joskus juhlat venyvät reippaasti yli puolenyön, vaikka volyymit alenevatkin yleensä kello 23 jälkeen. Aamuyöllä koko rappu herää, kun vieraat poistuvat.

Juhlien järjestäminen silloin tällöin kuuluu normaaliin asumiseen, mutta taloyhtiö voi puuttua jokaviikkoisiin, naapureita häiritseviin pirskeisiin. Nuoret ovat aivan oikein pienentäneet äänenvoimakkuutta yörauhan koittaessa.

Täysin hiljaista ei silti yölläkään tarvitse olla. Kerrostalossakin saa soittaa hiljaisesti musiikkia ja kestitä vieraita myös yöaikaan. Kun vieraat poistuvat, heidän pitäisi tehdä se mahdollisimman hiljaisesti.

Juhlijoille kannattaa kertoa, jos juhlat häiritsevät. Kenties heidän kanssaan voi sopia, että liian kovaäänisestä menosta tullaan sanomaan. Lihanuija yöpuulle

Yläkerran nuoripari harrastaa ruuanlaittoa

Eksoottiset tuoksut kestän, mutta pihvien hakkaaminen lihanuijalla kello 20 on liikaa. Lisäksi heidän taaperonsa paukuttavat palikoita lattiaan. Hakkaan harjanvarrella kattoon, mutta siitä ei ole apua.

Katon paukuttelu kannattaa lopettaa välittömästi, sillä sen tekijä saa itse häirikön maineen ja ehkä jopa varoituksen isännöitsijältä.

Ruuanlaitto ja lasten leikkiminen kuuluvat normaaliin asumiseen. Niistä kantautuu ääniä ja tuoksuja myös naapuriin. Joskus hajuhaitat johtuvat talon huonosta ilmanvaihdosta tai seinien rakennevioista – se asia kannattaisi ehkä selvittää.

Äänekästä seksiä

Alakerran naapuri valittaa, että kävelen liian kovaäänisesti. Seksielämänikin on kuulemma liian äänekästä. Pitääkö minun muuttaa pois juuri remontoidusta asunnostani?

Kotonaan saa harrastaa seksiä äänen kera, samoin kävellä. Valittiko naapuri äänistä myös ennen remonttia? Vaihdettiinko remontissa myös lattiapinnat? Jos esimerkiksi parketin tai laminaatin alta on unohtunut äänieristys, naapuri on valituksessaan oikealla asialla ja rakennusvirhe pitää korjata. Kysy myös muilta naapureilta, kantautuuko häiriötä heillekin asti.

Nupit kaakossa

Naapurin huonokuuloinen mummo kuuntelee televisiota kovalla. Päivällä se ei häiritse, sillä olen töissä, mutta illalla ottaa hermoon.

Kysy, häiritseekö tämä myös muita naapureita. Käykää sitten yhdessä juttelemassa rouvan kanssa. Onko televisio päällä vain taustalla, vai kuunteleeko hän niitä aktiivisesti? Ehdottakaa rouvalle kuulokkeiden hankkimista ja käyttöä etenkin ilta-aikaan. Voisitte lupautua mukaan kuulokekauppaan.

Kissan hajua

Olen huolissani naapurin kissojen hoidosta, sillä asunnosta leviää hajua rappukäytävään. Mitä teen?

Asiasta voi ilmoittaa viranomaisille, mutta myös isännöitsijä voi käydä tarkistamassa asunnon kunnon: onko esimerkiksi kissan pissa aiheuttanut vahinkoja asunnolle ja onko haju siitä peräisin? Huoneiston huono hoito voi olla peruste ottaa asunto hallintaan.

Lakiasiantuntija OTM Marina Furuhjelm pitää jutun aiheista blogia osoitteessa www.pihaparlamentti.fi.

Vierailija

Olen se jota kiusaa alapuolella asuvien parveketupakointi, tarkennan vielä etten kyttää parvekkeella, nautin tai nauttisin puistikosta joka on ihan parvekkeiden vieressä, ellei eräät savuttelisi yhtenään nenän alla.  Minä ja ukkoseni emme tupakoi ja olemme arviolta n.15-20v nuorempia kun ne savustajat.
Savu ärsyttää kurkussa asti ja haju on tosi tympeä ja kitkerä. Mitä merkkiä mahtavat tupruutella mutta joskus tekis mieli huikata silloin kun sytkäri alkaa napsua, että vaihtakaa edes toiseen merkkiin. Ketä ei suivaannuttaisi jos on tullut omalle parvekkeelleen aamukahville lintujen laulua ja pihlajan kukkien tuoksua nauttimaan ja samassa leviää juuri sytytetyn tupakan vahvat hajut nokkaan?? 

Jos parvekkeen ovea pitää auki, haju tulvii huoneisiin asti voimakkaana. Kuumina päivinä ovi on auki ja ei auta kun kärsiä iltamyöhäiseen asti käryistä.

Parveketupakointi on talossamme kielletty, useimmat tupakoivat pihan toisella laidalla jossa on penkki ja vanha peltipurkki tuhkakuppina. Meitä ei muiden savut haittaa, vain nämä häiritsevät joiden parveke on liian lähellä.

Voi olla että naapuriksi joskus tulee vielä pahempaa kuin tupakoitsijat, sen näkee aikanaan. Saa kai silti toivoa  nyt raitista kesäilmaa?

Vierailija

Muuta vielä syvemmälle, kyllä se maailma joskus hiljenee ja saat rauhan. 

Ehkä tosiaan olisi parempi, että nämä naapurikytät ja juoruakat muuttaisivat keskelle maaseutua asumaan, joko peltojen tai metsien keskelle, jotta eivät kyyläämisellään häiritse kenenkään elämää. Siellä saa sitten sitä kissaansakin pitää vapaana, pois kuljeksimasta naapurien tonteilta, paskomasta, kuseksimasta ja tappamasta pikkulintuja.

Enemmän näistä juoruakoista on haittaa toisten elämälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla