Ärsyketulva ahdistaa, meteli saa pinnan tiukalle. Tuttua? Äänimaisemaa voi myös muokata, lue, miten.

Kenenkään ei pitäisi kotonaan joutua kärsimään häiritsevästä melusta. Silti etenkin kaupunkien vanhoilla asuinalueilla altistutaan niin liikenteen kuin naapurienkin tuottamalle melulle ja jopa oman kodin seinien sisäpuolella kaikuville äänille. Tiettyn rajaan asti meluun voi yrittää sopeutua, mutta jos se jatkuvasti ärsyttää ja häiritsee vielä untakin, kodin äänimaisema kannattaa laittaa remonttiin.

 1. Kutsu kotikäynnille akustinen konsultti. Konsultti mittaa asunnon melutason. Jos kaavamääräykset eivät täyty eli liikennemelu tai asunnosta toiseen kantautuva meteli ylittää sallitun rajan, on taloyhtiön asia hoitaa ongelma kuntoon.
 2. Hanki paremmat ikkunat tai ylimääräinen lasi ikkunoihin. Mitä paksumpi lasi ja mitä enemmän ilmaa lasien välissä, sen parempi äänieristys. Yli 6 milliä paksun lasin pitää olla laminoitua, jotta se eristäisi kaikenlaisia äänentaajuuksia. Ole tarkka uusien ikkunoiden äänieristävyyden suhteen: pahimmillaan uusi kolminkertainen ikkuna voi päästää enemmän melua kuin vanha kaksinkertainen!
 3. Vaimenna ilmanvaihtokanavat. Niin ulos johtaviin raitisilmakanaviin kuin asuntojen välisiin ilmanvaihtoputkiin voidaan asentaa äänenvaimentimet. Yksinkertaisimmillaan äänenvaimennin on kartio tai mutka, joka kääntää ääniaaltojen suuntaa.
  Lue myös: Armeija teki Mauri Kanasesta ääniyliherkän: "Miksi kaiken pitää meluta?"
 4. Äänieristetty ovi eteisessä tai makuuhuoneessa voi auttaa paljon.
 5. Huoneen akustiikka vaikuttaa koettuun meluun. Käytä paksuja mattoja, verhoja ja pehmustettuja huonekaluja vaimentamaan kaikuisuutta. Kaiun kannalta hankalimpia ovat korkeat, avoimet tilat, joissa tarvitaan yleensä lisäksi akustiikkalevyä. Jotta kaikuisuus vähenisi merkittävästi, levyillä on useimmiten peitettävä noin kolmannes katosta tai seinästä. Käytä vähintään 40 mm paksuja levyjä, jotka vaimentavat kaikkia taajuuksia.
 6. Jos joku perheessä harrastaa musiikkia, harjoitushuone on äänieristettävä käytetyn instrumentin mukaan. Kohtelias pianisti harjoittelee sähköpianolla ja kuulokkeet päässä, jolloin hän ei häiritse edes samassa huoneessa olevia.
 7. Huonokuuloinen voi kuunnella radiota ja katsoa televisiota kuulokkeet päässä, jotta kaikkien samassa talossa asuvien ei tarvitse kuunnella samaa ohjelmaa.
 8. Perheenjäsenten tuottamasta metelistä kärsivä voi vaatia itselleen yhden hiljaisen huoneen, jossa on äänieristetty ovi.

  Reagoitko herkästi negatiiviseen äänensävyyn? Syy voi olla yllättävä

  Asiantuntijana akustiikkakonsultti Anssi Ruusuvuori Akukon Oy:stä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla