Kun junan kuulutus tuntuu kipuna tai kirkkoon pitää mennä kuulosuojaimissa. Sellaista on pahimmillaan ääniyliherkän Mauri Kanasen arki.

Mauri Kanasen, 68, on vaikea muistaa, miltä tuntui, kun äänet eivät häirinneet.
Maurin korvat joutuivat nimittäin koville nuoruuden armeijauralla. Niiden lähettyvillä kun tapahtui kaksi erillistä räjähdysonnettomuutta. Ne alensivat kuuloa roimasti.

– Räjähdykset tekivät kuulooni kuopan ja tilalle tuli ääniyliherkkyys. Tinnitus taas alkoi vaivata yli 20 vuotta sitten, kun eräällä metsäretkellä palellutin korvani.

Jotenkin Mauri kuitenkin sinnitteli armeija kuulotestit läpi ja pysyi työelämässä ihan viime vuoteen saakka. Kuulo-ongelmat ovat kuitenkin vuosi vuodelta lisääntyneet. 

– Olen tullut yhä herkemmäksi äänille. Ehkä yksi syy on se, että hektisessä työelämässä ääniin ja kuuloon ei ollut aikaa keskittyä, energia meni jaksamiseen, Mauri pohtii.

Kivulias nuijan kopautus

Minkälaista sitten on äänyliherkän arki?

– Yllättävän hankalaa ja sitä on normaalikuuloisten vaikea ymmärtää. Vältän meluisia paikkoja, julkisia liikennevälineitä, konsertteja. Olen kuitenkin hurjan aktiivinen, monessa mukana. Olenkin usein kokouksissa antanut kalenterin puheenjohtajalle ja pyytänyt häntä lyömään nuijalla siihen. Kova nuijan pamaus pöytään kun tuntuu ihan fyysisenä kipuna.

Armeijauransa jälkeen Mauri kouluttautui sosiaalihuoltajaksi ja on vaimonsa kanssa pitänyt myös perhekotia.

–  Työ äänekkäiden lasten kanssa on ollut välillä taiteilemista. Nykyään joudun lastenlasten kanssa ollessa käyttämään kuulosuojaimia. He ovatkin todenneet, että papan korvat ovat rikki, Mauri hymähtää.

Tällä hetkellä Mauri haaveilee kuulolaitteesta, joka vaimentaisi hälyäänet. Hintavan kuulolaitteen sijaan Mauri vielä toistaiseksi käyttää muusikoiden kuulosuojaimia tai normaaleja kuulosuojaimia meluisissa paikoissa. Kaikkein meluisimmissa, kuten moottorisahatöissä, pitää käyttää molempia. 

– Silloinkaan ei tosin ole hiljaista, tinnitus kun voimistuu kuulosuojien suojassa, Mauri hymähtää.

Onko kaikki täällä kuuroja?

Mauri on tottunut selittelemään ääniyliherkkyys-ongelmaansa. Joskus se tulkitaan huomionkipeydeksi, joskus muuten vain outoudeksi. 

– Sosiaalisena ihmisenä olen joutunut luopumaan monista mukavista asioista, sillä esimerkiksi monen ihmisien muodostama äänihäly on sietämätöntä. Muutenkin välillä tuntuu, että kaiken pitää nykyään olla hurjan meluisaa, ihan kuin kaikki yhteiskunnassa olisivat kuuroja, Mauri puuskahtaa.

Häntä huolestuttaa nykyisen melumaailman vaikutus tuleviin sukupolviin.

–  Katselen kauhulla vaikkapa televisiosta konsertteja tai jääkiekko-otteluita, joihin vanhemmat ottavat sylilapsia mukaansa. Siellä nuo lapset istuvat kaiken melun ja huudon keskellä, se tekee tuhoisaa jälkeä heidän kuulolleen.

Maurin selviytymiskeinot:

 • Liikunta, monipuolinen luonnossa liikkuminen.
 • Avoimuus. Kerro ongelmastasi, vaikka se tuntuisi oudolta.
 • Etsi tietoa ja vertausapua.
 • Suojaa korvasi huolella, kun siihen on tarve. Älä kuitenkaan eristä korvia täysin ääniltä, sillä kuulo myös herkistyy koko ajan, mitä enemmän sitä suojataan.
 • Keksi mieluista tekemistä. Isän elämäkertaa kirjoittaessani unohdan usein kuulo-ongelmani.

Mitä on ääniyliherkkyys?

Ääniyliherkkyydessä eli hyperakusiassa jo tavalliset ympäristön äänet häiritsevät ja voivat aiheuttaa kipua korvissa.

Ääniyliherkkyydelle ei ole olemassa elimellistä syytä, mutta kyse on kuuloradaston prosessoinnin muutoksesta, jolloin äänet kuulostavat normaalia kovemmilta.

Vierailija

Armeija teki Mauri Kanasesta ääniyliherkän: "Miksi kaiken pitää meluta?"

Minusta ei juuri tuo singolla ampuminen ollut pahin, kun tiesi sen vanhan hyvän konstin, että pitää suun auki ammuttaessa niin paineaalto ei lyö korvia lukkoon. Tykin vierellä varsinkin se oli hyvä muistaa, tulenjohtueessahan jossa olin, se melu oli vaimeampaa vaikka aika ryskettähän se oli sielläkin varsinkin silloin kun kaikki putket ampuivat niin paljon kuin kerkesivät. Ei ennen ollut todellakaan mitään nykyisenlaisia kuulosuojaimia, oli vain korvatulpat joita vain aniharvat käyttivät. En...
Lue kommentti
Vierailija

Armeija teki Mauri Kanasesta ääniyliherkän: "Miksi kaiken pitää meluta?"

Enpä tiennyt Maurin kuuloyliherkkyydestä kun viimeksi tavattiin. Olisi ehkä pitänyt puhua hiljaisella äänellä. Minulla on myös Maurin tavoin armeijatausta ja siellä 1970-luvulla kuulonsuojaus ei ollut mitenkään erityisesti esillä. Ammunnoissa ei ollut asiallisia kuulosuojaimia vaan korvatulpat ja näin jopa kun jotkut panivat kiväärin hylsyn korvaansa korvaten näin korvatulpat. Pahin kohdalleni osunut melun lähde oli kevyt sinko, jolla ammuin muutamia kovia laukauksia. Korvatulpat eivät mitään...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.