Keväällä sekä autoilijoiden että pyöräilijöiden on hyvä kerrata väistämissäännöt säännöllisin väliajoin.

Liikenteessä on taas paljon pyöräilijöitä. Se vaatii autoilijaltakin erityistä tarkkaavaisuutta. Ongelmia syntyy erityisesti risteyksissä, kun toiselle tai molemmille on epäselvää se, kumman pitäisikään antaa tietä.

Oikealta tulevaa väistetään...

Perussäännön mukaan teiden ja katujen risteyksessä pyöräilijän ja autoilijan on väistettävä oikealta tulevia ajoneuvoja. Tämä on myös pyöräilijöiden keskinäinen ajojärjestys pyöräteiden risteyksessä.

...Ellei liikennemerkki määrää toisin

Liikennemerkeillä voidaan muuttaa ajojärjestystä. Väistämisvelvollisuus risteyksessä merkitään kärkikolmiolla tai stop-merkillä. Kärkikolmion ja stop-merkin suunnasta tuleva autoilija ja pyöräilijä väistää sekä vasemmalta että oikealta tulevia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Pyöräilijä – näin ehkäiset selkäkivut!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kääntyvä väistää

Kääntyvän autoilijan on väistettävä niitä kävelijöitä ja pyöräilijöitä, jotka ovat ylittämässä sitä tietä, jolle hän kääntyy. Liikenneympyrään saapuvan ja sieltä poistuvan autoilijan on väistettävä sekä kävelijää että pyöräilijää.

Jos video ei näy kunnolla, katso se täältä.

Pyöräilijän väistettävä 

Kaikkein pahin paikka on tilanne, jossa pyörätie ylittää ajoradan. Pyörätieltä tuleva pyöräilijä saa ajaa tien yli pyörätien jatketta pitkin, mutta hänen on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevia autoilijoita. Autoilija väistää silloin, kun hänelle on liikennemerkillä osoitettu väistämisvollisuus tai hän on kääntymässä pyörätien jatkeen yli. 

Jos video ei näy, katso se täältä.

Autoilijan on mahdotonta ennakoida ja väistää pyöräilijää joka ylittää risteyksessä kadun suojatietä pitkin. Pyöräilijän pitää hypätä pois pyörän päältä ja taluttaa pyörä suojatietä pitkin yli.

 

Liikun sekä autolla että pyörällä. Pyöräillessä on aina parempi väistää autoa itse, ihan joka tilanteessa, koska kolaritilanteessa on ihan selvää pässinlihaa, keneen siinä tilanteessa eniten sattuu! Itse en moista riskiä ota, että näkeeköhän autoilija minut nyt takuulla.

Autolla liikenteessä toki huomioin muut kulkijat, mutta monta kertaa on tullut vaaratilanteita, joissa pyöräilijä sotkee vimmatusti pimeällä ilman valoja ja kolari on lähellä. Jäisi takuulla omaakin mieltäni painamaan, jos johonkuhun törmäisin, myös silloin, jos syy olisikin toisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla