Työleiri vai rauhan tyyssija? Näin mökkitutkijat näkevät suomalaisten mökkihöperyyden.

Grillaus, kalastus ja puutarhanhoito. Siinä kolme ET:n nettilukijoiden lempipuuhaa mökillä.

Kyselimme teiltä, että mitä siellä mökillä puuhataan. Kaikenlaista puuhaa tuntuu riittävän.

Perinteisten saunomisten ja uimisten lisäksi tehdä aika paljon kaikenlaista hyödyllistä: saunotaan, pestään mattoja, sienestetään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osallistu: Lähetä mökkikuvasi ja katso muiden ihania otoksia

Suomalaisten mökkielämää tutkineiden sosiologien Pertti ja Maarit Alasuutarin mielestä mökin taika piileekin juuri siinä, että mökkiläiset saavat rakentaa mökilleen omasta arjesta erottuvan toisen todellisuuden. Silloin mökillä saa tehdä, mitä haluaa. Samaa mieltä tuntuvat olevan lukijammekin:

  • ”Mökki on minulle työleiri, mutta mieluinen sellainen. Kaikenlaista korjaamista, maalaamista, puunhakkuuta ja -sahuuta, pihatöitä ja puutarhatöitä riittää joka puolella. Sitten ovat vielä omat kokeilut päälle. Keskikesällä ennättää jopa lukea muutaman dekkarinkin.”
  • ”Mökkimme salaisuus on yksinkertaisuus. Mökissä ei ole sähköjä, vesi haetaan järvestä ja mökki ja sauna lämpiää puilla. Metsäinen luonto on lähellä. Päivät kuluvat kalastaen, marjastaen, lenkkeillen, lukien ja joskus tavataan naapureita."
  • ”Raadan kuin hevonen anopin ja appiukon mökillä. Remontoitu on kuistit ja seinät ja ikkunat, nurmea leikataan vähän väliä. Mustikkaan livahtaminen on jo suorastaan lepoa... ” 

Monet myös haluavat möyhiä kasvimaata ja hyödyntää pihaa niin, että siitä tulee melkein jo lomatyö:

  • ”Rakensimme vappuna mieheni kanssa kasvihuoneen, josta olen haaveillut jo vuosia! Ja nyt siellä kasvaa tomaattia, kurkkua, kesäkurpitsaa, paprikaa, chiliä, basilikaa, persiljaa, tilliä, lehtikaalia, amppelimansikkaa... Aamulla ensimmäiseksi täytyy kiiruhtaa katsomaan, miten vihannekset, yrtit ja mansikat voivat. Lisäksi teimme penkin neljälle perunalle, jotka olivat kasvattaneet pitkät idut ja ovat nyt noin 3 cm vihreitä versoja.”

Lue myös: 6 kysymystä ja vastausta kesämökin hankkimisesta

Mökki ei saa olla liian valmis

Sosiologipariskunta Alasuutarit kartoittivat kirjassaan Mökkihulluus erilaisia mökkeilyn tapoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toiset etsivät ennen kaikkea rauhaa, toiset haluavat puuhailla. Työ mökillä on kuitenkin erilaista kuin arjessa. Jopa mökkiläisen identiteetti voi olla toisenlainen kuin kotona.

Vinkki! Mitä kaikkia papereita kesämökistä pitää hankkia?

Myös jo ihan mökkirakennus eroaa suuresti kaupunkikodista. Kokemus mökistä toisena todellisuutena kun haalistuu, jos mökki on valmis ja elämä siten tehty siellä liian valmiiksi. Alkeellisuus ja projektit kuuluvat useimpien mökkitodellisuuteen myös lukijoillamme:

  • ”Mökkimme salaisuus on yksinkertaisuus. Mökissä ei ole sähköjä, vesi haetaan järvestä ja mökki ja sauna lämpiää puilla. Metsäinen luonto on lähellä. Päivät kuluvat kalastaen, marjastaen, lenkkeillen, lukien ja joskus tavataan naapureita.”  
  • ”Kesäpaikan vetovoima perustuu moneenkin seikkaan, mutta yksi on varmasti vaihtelu. On mukava pitkän talven jälkeen pakata tavarat autoon ja muuttaa koko kesäksi kesäasunnolle. Teimme näin jo työaikanamme ja nyt, kun olemme eläkkeellä, muutamme jo toukokuussa maalle.”

Mökkibuumi vanhempi kuin luullaan

Suomessa 1970-luvulla alkanut mökkibuumi vei suomalaiset takaisin maaseudulle. Rannoilla kävi kolke ja vasarointi, kun mökkiunelmia pystytettiin. 

Kakkoskoti-ilmiö ei kuitenkaan ole vain modernin yhteiskunnan tuotos, vaan jatkamme monituhatvuotista perinnettä. Kakkoskodit kun tunnettiin jo keräilijä-metsästäjä-kulttuureissa. Emme siis ole oikein koskaan tyytyneen vain yhteen todellisuuteen.

  • Suosittelemme:

Mansikkapaikka muuttui työleiriksi: Röyhkän sukupolvi luopuu mökeistään

Sitaatit ovat lukijoiden mökkikyselyn vastauksista.

Lähde: Pertti ja Maarit Alasuutari: Mökkihulluus. Vapaa-ajan asumisen taika ja taito. Lapin yliopistokustannus. 2010.

Jos minä pystyisin hankkimaan kesäasunnon, niin sen pitäisi olla varustettu kaikilla nykyajan mukavuuksilla. Enkä jaksaisi enää kunnostaa ja remontoida (enkä osaisikaan, heh!)

Ikäihmisten kesäleirit ja kylpylälomat ovat minun juttuni (silloin kun voitan kylpyläloman, näkis ja kuulis vaan).

Vierailija

Miksi raadat anoppisi mökillä? En itse ainakaan toimisi niin. Meillä on tapana tehdä puuhat yhdessä, käydä mustikassa koko porukan kanssa, kokata ja touhuilla hyvillä mielin yhdessä vaadittavat hommat. Kaikilla on hyvä mieli ja sopu säilyy. Me sovimme hyvissä ajoin, kuka tuo mukanaan tarvittavia syömisiä sekä juomisia ja minkä verran. Maakellarissa säilyvät ainakin juomat koko loman ajan. Puhu hyvä ihminen anopillesi ja pyydä hänet mukaasi mustikoita poimimaan. Ehkä voitte siellä luonnossa keskustella asiat selviksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla