Jos hiukset haluaa pitää kunnossa läpi kesän, kannattaa niitä hoitaa huolellisesti. Hiusalan ammattilainen antaa tylyn tuomion suomalaisten tavalle hoitaa hiuksiaan.

Hiuksia koetellaan koko kesän, vaikka kelit pysyisivät viileinä. Suurimmat uhat kesällä ovat kuitenkin hiuksiin kohdistuvat auringonsäteet, kertoo hiusalan ammattilainen,  kouluttaja Heidi Alastalo.

– Auringonsäteitä on kesällä enemmän kun talvella, ja nyt hius on kovimmalla uv-säteiden altistuksella.  Suolavesi kuivattaa myös hiusta, jos sitä ei hoida. Lisäksi hiuspohjan iho reagoi ilmaston muutoksiin, Heidi sanoo.

5 täydellistä ohjetta, joilla pidät hiukset kunnossa koko kesän

Heidi kertoo huomanneensa, että suomalaiset ovat all-in-one-kansaa. Haluamme mieluusti siis käyttää yhtä tuotetta, joka auttaa kaikkiin hiusongelmiin.

– Suomalaiset tykkäävät mökkituotteista, jotka soveltuvat koko perheelle. Jos hius on käsitelty, se vaatii aina tuotteita enemmän. Kannattaa valita siis aina shampoo ja hoitoaine hiustyyppisi mukaisesti, jotta hius pysyy terveempänä ja hoidettuna. 

Hiustutkija: ”Melkein kaikilla +50-vuotiailla on rasvan vajaus”

Mitkä ovat sitten suurimmat virheet, mitä suomalaiset tekevät kesällä hiustenhoidossa?

– Mökkituotteet ovat saattaneet kärsiä lämpötilan muutoksesta. Shampoo tai hoitoaine voi jäätyä talvella. Kun nämä otetaan uudelleen käyttöön, on tuote pakastuessaan mennyt jo piloille. 

Toinen kompastuskivi on Heidin mukaan shampoon tai hoitoaineen kuumeneminen.

– Jos peseydytään saunatilassa, kannattaa huomioida, ettei tuote kuumene liikaa. Muistetaan siis nostaa tuotteet pois ylälauteilta ja otetaan ne syksyn tulleen kotiin mukaan, IdHAIR Finlandin kouluttaja Heidi Alastalo vinkkaa.

Vinkki! Onko sinullakin kuiva päänahka?
Unohda vanha uskomus hoitoaineesta

Vierailija

Ammattilaiselta täystyrmäys: "Ethän käytä näitä mökkituotteita?"

Ilmeisesti tarkoitettiin "halpis-shampoita" ja hoitoaineita joita ostetaan yksi yhteinen pullo kaikille käyttäjille ja jätetään mökille talven yli jäätymään ja pilalle menemään. Siittä vaan taas kesän tullen lurautetaan tukkaan. Kampaajan mielestä on huono homma jos esim.naiset hoidattavat koko talven kampaajalla hiuksiaan ja ostavat kampaamosta juuri itselle sopivat shampoot ym. ja sitten kesällä pilaavat tukkansa jollain viimevuotisella yleisshampoolla. Värit haalistuu, kiharat takkuuntuu,...
Lue kommentti
Vierailija

Ammattilaiselta täystyrmäys: "Ethän käytä näitä mökkituotteita?"

Tuon tuostakin on julkaistu perhelehdissä ja naistenlehdissä testejä kosmetiikka- ja hoitoainetuotteista. Ihan analysoinnin kera. Useimmiten on voittajaksi selvinnyt ihan halvin tavallinen ostettu aine. Olipa voide, shampoo tai muu. Analysoitu ja todettu sisällöltään samanlaiseksi olipa kilo/litrahintahaarukka vaikka kuinka suuri. Suurihan se todella voikin olla.
Lue kommentti

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju