Jos hiukset haluaa pitää kunnossa läpi kesän, kannattaa niitä hoitaa huolellisesti. Hiusalan ammattilainen antaa tylyn tuomion suomalaisten tavalle hoitaa hiuksiaan.

Hiuksia koetellaan koko kesän, vaikka kelit pysyisivät viileinä. Suurimmat uhat kesällä ovat kuitenkin hiuksiin kohdistuvat auringonsäteet, kertoo hiusalan ammattilainen,  kouluttaja Heidi Alastalo.

– Auringonsäteitä on kesällä enemmän kun talvella, ja nyt hius on kovimmalla uv-säteiden altistuksella.  Suolavesi kuivattaa myös hiusta, jos sitä ei hoida. Lisäksi hiuspohjan iho reagoi ilmaston muutoksiin, Heidi sanoo.

5 täydellistä ohjetta, joilla pidät hiukset kunnossa koko kesän

Heidi kertoo huomanneensa, että suomalaiset ovat all-in-one-kansaa. Haluamme mieluusti siis käyttää yhtä tuotetta, joka auttaa kaikkiin hiusongelmiin.

– Suomalaiset tykkäävät mökkituotteista, jotka soveltuvat koko perheelle. Jos hius on käsitelty, se vaatii aina tuotteita enemmän. Kannattaa valita siis aina shampoo ja hoitoaine hiustyyppisi mukaisesti, jotta hius pysyy terveempänä ja hoidettuna. 

Hiustutkija: ”Melkein kaikilla +50-vuotiailla on rasvan vajaus”

Mitkä ovat sitten suurimmat virheet, mitä suomalaiset tekevät kesällä hiustenhoidossa?

– Mökkituotteet ovat saattaneet kärsiä lämpötilan muutoksesta. Shampoo tai hoitoaine voi jäätyä talvella. Kun nämä otetaan uudelleen käyttöön, on tuote pakastuessaan mennyt jo piloille. 

Toinen kompastuskivi on Heidin mukaan shampoon tai hoitoaineen kuumeneminen.

– Jos peseydytään saunatilassa, kannattaa huomioida, ettei tuote kuumene liikaa. Muistetaan siis nostaa tuotteet pois ylälauteilta ja otetaan ne syksyn tulleen kotiin mukaan, IdHAIR Finlandin kouluttaja Heidi Alastalo vinkkaa.

Vinkki! Onko sinullakin kuiva päänahka?
Unohda vanha uskomus hoitoaineesta

Vierailija

Ammattilaiselta täystyrmäys: "Ethän käytä näitä mökkituotteita?"

Ilmeisesti tarkoitettiin "halpis-shampoita" ja hoitoaineita joita ostetaan yksi yhteinen pullo kaikille käyttäjille ja jätetään mökille talven yli jäätymään ja pilalle menemään. Siittä vaan taas kesän tullen lurautetaan tukkaan. Kampaajan mielestä on huono homma jos esim.naiset hoidattavat koko talven kampaajalla hiuksiaan ja ostavat kampaamosta juuri itselle sopivat shampoot ym. ja sitten kesällä pilaavat tukkansa jollain viimevuotisella yleisshampoolla. Värit haalistuu, kiharat takkuuntuu,...
Lue kommentti
Vierailija

Ammattilaiselta täystyrmäys: "Ethän käytä näitä mökkituotteita?"

Tuon tuostakin on julkaistu perhelehdissä ja naistenlehdissä testejä kosmetiikka- ja hoitoainetuotteista. Ihan analysoinnin kera. Useimmiten on voittajaksi selvinnyt ihan halvin tavallinen ostettu aine. Olipa voide, shampoo tai muu. Analysoitu ja todettu sisällöltään samanlaiseksi olipa kilo/litrahintahaarukka vaikka kuinka suuri. Suurihan se todella voikin olla.
Lue kommentti

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: