Suomen käsityömuseossa Jyväskylässä vietetään Kansallispuvun juhlapäivää lauantaina 20.9. luentojen, myyntitorin ja uusien asioiden merkeissä.

Kansallispuku elää ja kehittyy. Juhlapäivänä esitellään ensimmäistä kertaa Jääsken naisen tarkistettu puku. Pukutarkistuksessa se on saanut uusia puvunosia. Pukuun on lisätty esimerkiksi kostuli eli kesäinen päällysvaate ja toinen hamevaihto.

Juhlapäivänä tutkija Leena Holst ja kansallispukukonsultti Taina Kangas kertovat puvun tarkistustyöstä.

Virolainen Anne Metsis, kansanomaisen muotisuunnittelun opettaja, puolestaan kertoo, kuinka virolaiset hakevat ideoita perinteestä nykypäivän suunnitteluun. Museossa on näyttely Olen eestlane – olen virolainen.   

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuuletusta perinteeseen

Taito Kymenlaakson Pistos – pahennustako perinteeseen – projekti esittelee suomalaisen kansallispukukankaan käyttöä japanilaisessa kimonossa. Asiaan tutustutaan kimonon pukeutumisnäytöksessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kello 14–17 on kansallispukutarvikkeiden myyntitori, johon tulee alan ammattilaisia ympäri Suomea. Myyntitorilta löytyy täydennystä kansallispukuun ja kaikkea muuta kivaa kansallispukuteemaan liittyen.

Kansallispuvun juhlapäivä 20.9. klo 11–17 Jyväskylässä, www.craftmuseum.fi

PISTOS - pahennustako perinteeseen on Taito Kymenlaakson lapsille ja nuorille aikuisille suunnattu projekti. Se yrittää avata kansallispukupaketin, ja pistellä reikiä unohduksen kääreeseen, johon kansanomainen pukeutumis- ja esinekulttuuri on kunnioittavasti paketoitu.

Sidotut siivet – pistoksia perinteeseen -näyttely on Suomen käsityömuseossa 5.10.asti. Näyttely todistaa, että historia ja Henkkamaukka mahtuvat sopuisasti samaan vaatekaappiin, jopa samaan vaatteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla