Eläinlääkäri: Omistaja ei huomaa lemmikin oireita

Kaiken rotuisilla ja ikäisillä eläimillä esiintyy nivelrikkoa, kertoo eläinlääkäri Simona Lilius-Lappalainen. Katso, miten pidät tämän ikävän taudin loitolla ja mistä tunnistat sen oireet.

Liikkuuko koirasi ontuen? Onko se lopettanut portaissa kulkemisen? Arviolta jopa joka viides koira kärsii nivelrikosta Suomessa.  

Eläinlääkäri Simona Lilius-Lappalaisen mukaan nivelrikon huomaa parhaiten siitä, että koira kipuilee. Kipu tulee esille hyvin erilaisissa muodoissa.

– Koira voi ontua, sillä voi olla ylösnousemisvaikeuksia, olla haluton hyppäämään tai kulkea portaissa. Melkein mikä tahansa poikkeava käytös normaalista voi olla merkki kivusta. Ja omistaja on erittäin keskeisessä roolissa kivun tunnistamisessa, koska hän tietää eläimen parhaiten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kissatkaan eivät ole säästyneet tältä ikävältä taudilta. Nivelrikkoa esiintyy todennäköisesti yhtä paljon koirilla kuin kissoilla, sanoo Lilius-Lappalainen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hänen mukaansa jopa 90 prosenttia yli 12-vuotiaista kissoista on nivelrikkoisia.

– Ongelmana on se, että kissoja tutkitaan vähemmän. Niiden nivelrikko on hyvin alidiagnosoitu vaiva. Nivelrikko etenee yleensä hitaasti, joten omistaja ei välttämättä huomaa helposti sen oireita. Tai hän ajattelee, että ne ovat ikään liittyviä, koska kissa ei esimerkiksi enää hyppää ikkunanlaudalle niin kuin ennen.

Lue myös: Apua, koirallani on yskä – voiko se tarttua ihmiseen?

Tärkein huomio

Isot ja ylipainoiset eläimet, erityisesti koirat, ovat nivelrikon riskiryhmässä. Niin nivelrikon ehkäisyssä sekä hoidossa on yksi keino ylitse muiden.

– Kaikista tärkeintä on se, että eläimen paino pidetään kurissa ja se saa tasaista, hyvää liikuntaa, ohjeistaa Lilius-Lappalainen, joka työskentelee eläinsairaala Univet Tammistossa.

Jos nivelrikko on iskenyt, helpotusta löytyy monessa ei muodossa. Hoitaminen ei ole vain kipulääkkeiden antamista, eläinlääkäri mainitsee.

"Tavoite on, että eläin pärjäisi ilman kipulääkkeitä."

– Tavoite on, että eläin pärjäisi ilman kipulääkkeitä – jos mahdollista. Eläimen kivun hoitoon voi käyttää fysioterapiaa, akupunktiota, osteopatiaa, hierontaa, laserhoitoa ja paljon muuta eläinlääkärihoidon lisäksi.

Suurin osa vakuutuksista korvaavat nivelrikon aiheuttamat kulut, eläinten ortopediaan perehtynyt Simona Lilius-Lappalainen kertoo. Hänen mielestään kannattaa kuitenkin tutustua vakuutuksen ehtoihin erittäin tarkasti, että ei tule yllätyksiä hoitokustannuksien korvaushakemuksissa.

Mielenkiintoinen artikkeli: Millainen koira sopii ikäihmiselle? 10 kysymystä ja vastausta Kennelliitosta

Eläinten viikkoa vietetään Suomessa 4.–10. lokakuuta.

Näin hoidat

Mikä ehkäisee lemmikin nivelrikkoa?

  • eläimen pitäminen hyvässä fyysisessä kunnossa
  • hyvänlaatuisen ruoan tarjoaminen
  • eläimen pitäminen hoikkana
  • vaihtelevan liikunnan harrastaminen
  • omegarasvahappojen ja nivelravintoaineiden syöttäminen
  • tarpeeksi lepoa
Sisältö jatkuu mainoksen alla