Saako runebergintorttuun laittaa suklaata? Entä miltä kuulostaa hot dogin -mallinen laskiaispulla, jossa on sekä mantelimassaa että hilloa? Nyt vietetään teemaleivonnaisten sesonkia: lähetä kuva omista laskiaispullistasi tai runebergintortusta.

Lapsuudenkodissani laskiaispulla tarjottiin syvältä lautaselta lämpimän maidon, kanelin, sokerin ja voinokareen kera. Ison pullan kanteen tehtiin reikä, jonne kaadettiin maito ja mausteet. Lämmin pullamössö lusikoitiin pullan sisältä varovasti, etteivät pullan ”kuoret” vain hajonneet.

Vasta vanhemmiten olen alkanut valmistaa kermavaahdolla ja hillolla tai mantelimassalla täytettyjä laskiaispullia. Pidän niitä tosin edelleen hiukan turhan moderneina. 

Runebergintortut taas ovat olleet aina suurta herkkuani – ehkä sen takia, että olen syntynyt Runebergin päivänä. Helmikuussa onkin tehtävä päivittäin vaikea valinta: kumpi sesonkileivonnaisista päätyy kahvipöytään?

Muistan, kuinka viime vuonna tähän aikaan pullakahvit olivat kuitenkin mennä väärään kurkkuun. Ensin ruokalehdessä esiteltiin runebergintorttu, johon oli laitettu suklaata. Sen jälkeen törmäsin netissä kuvaan laskiaispullasta, joka näytti aivan hot dogilta (kuva: Soppa 365).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mantelimassasta oli muovattu ”nakki” ja hillo toimi ketsuppina. Tuon järkytyksen jälkeen kuva tortillakäärön näköisestä laskiaispullasta ei tuntunut enää miltään.

Pahin oli kuitenkin edessä. Helsingin Sanomat nimittäin kertoi viime vuonna, että 5.2. on julistettu kansainväliseksi Nutella-päiväksi. Tuo ällömakea suklaapähkinälevite on kuulemma suosittu raaka-aine erilaisissa leivonnaisissa, jotka voivat muutaman vuoden päästä uhata Runebergin päivän perinteitä Suomessakin.

ET-lehti haluaa tukea perinteitä oheisella runebergintorttureseptillä. Torstaina 5. helmikuuta niitä saa syödä vaikka kaksi.

Runebergintortut

3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
100 g hienoksi hakattua mantelia
2 dl korppujauhoja
2 dl kuohukermaa

Kostutukseen:
punssia tai karvasmanteliaromia ja sokerivettä

Kuorrutukseen:
vadelmahilloa
tomusokeria
tilkka sitruunan mehua

  • Sekoita yhdessä vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma.
  • Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää munat yksitellen ja jatka vatkaamista. Lisää mantelirouhe, korppujauhot ja jauhoseos vuorotellen kerman kanssa ja sekoita.
  • Voitele torttuvuoat. Jaa taikinaa vuokiin. Ohjeesta tulee 14–16 torttua. Paista torttuja 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
  • Anna torttujen jäähtyä. Kostuta ne punssilla tai punssin ja sokeriveden sekoituksella tai karvasmanteliaromilla maustetulla sokerivedellä. Kostuketta tarvitaan noin 1–2 rkl/torttu.
  • Sekoita tomusokerista ja tilkasta sitruunanmehua jäykkä kuorrutus. Laita tortun päälle nokare vadelmahilloa ja valuta hillon ympärille kuorrutusta.

Lähetä kuva

Miltä sinun pullasi näyttävät?

Lataa leivonnaiskuvasi alla olevassa kommentointikentässä tai lähetä kuvasi: annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla