Erkin hunajataimen -ohje virittää loheen kyllästyneen ruokailijan makuaistit uudelleen. Taimenta saa nyt mukavasti ruokakaupoista!

Erkin hunajataimen

noin 10 annosta

2 taimenfileetä (à ½ kg)

1 rkl juoksevaa hunajaa

6–8 rkl karkeaa merisuolaa

1–2 tl murskattua valkopippuria

1–2 tl kuivattua rakuunaa

1–2 tl kuminaa

1–2 ruukkua tuoretta tilliä

 

Sivele kalojen lihapinnat juoksevalla hunajalla.

Sirottele astian pohjalle merisuolaa, murskattua valkopippuria, rakuunaa ja kuminaa sekä hienonnettua tilliä ja tillinvarsia.

Nosta filee astiaan nahkapuoli mausteita vasten. Ripottele kevyesti suolaa, mausteita ja tillisilppua hunajapintaan. Nosta toinen filee kanneksi niin että nahkapuoli jää ylöspäin.

Ripottele lopuksi vielä kerros suolaa, mausteita ja tilliä.

Aseta fileiden päälle kevyt paino ja anna suolaantua viileässä vuorokauden ajan.

Leikkaa kala ennen tarjoilua ohuiksi viipaleiksi.

Tarjoa ruisleivän päällä tai perunoiden seurassa.

 

Terveisiä lukijan keittiöstä:

“Intohimoni on kala. Tämä ohje syntyi vuosia sitten kalastusmajalla Rautalammella. Halusin graavikalaan makua. Hunaja toi lempeyttä ja kumina ja rakuuna kaivattua potkua. Siitä lähtien hunajataimenta on tarjottu kalareissujen eväänä ja kotipöytämme herkkuna.”

Erkki Norell, Vääksy

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander