Tarkkailetko saamiesi omega-3-rasvahappojen määrää? Syötkö sinäkin kalaöljyä purkista? Lääkäri Risto Laitilan mukaan näin ei kannattaisi tehdä.

Yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi kertoi alkuviikosta etlehti.fi:ssä, että jokaisen pitäisi nauttia kalaöljyä pillereiden muodossa päivittäin.

– Ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan itse omega-3-rasvahappoja. Niitä ei voi korvata muilla omegan lähteillä, vaan EPA:a ja DHA:ta saa tarpeeksi vain merellisistä lähteistä. Jos tuon määrän haluaisi syödä pelkästään kalasta, niin se vaatisi noin 150 grammaa syvänmeren lohta päivittäin, Somppi sanoi haastattelussaan.

ET-lehden omalääkäri Risto Laitila on asiasta eri mieltä: kasviöljyissäkin on runsaasti tärkeitä rasvahappoja, hän toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Elimistö osaa tehdä pienimuotoisesti EPA ja DHA-rasvahappoja kasviöljyistä. Ehkä jopa riittävänkin määrän. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tärkeää: 5 kysymystä kalaöljystä – THL:n asiantuntija vastaa

Yleiset ravitsemussuositukset vakuuttavat, että saamme omegakolmosia riittävästi syömällä rasvaista kalaa pari kertaa viikossa ja käytämme juoksevia ruokaöljyjä ruoanlaitossa päivittäin sekä lisäksi leivän päällä riittävän rasvapitoista, 60-prosenttista margariinia. Omalääkäri suositteleekin tarkastelemaan ruokavaliotaan kokonaisuutena ja unohtamaan kalaöljykapselit.

– Yhden ruoka-aineen irrottaminen tarkasteluun ei oikeastaan ole järkevää, vaikka se olisi niinkin tärkeä kuin omega-3 rasvahappo. Itämeren tai Välimeren hengessä rakennettu lautasmalli pitää sisällään myös tarpeellisen määrän omegoita, Laitila vinkkaa.

– Purkista saatavat kalaöljyjen rasvahapot eivät näytä toimivan sairauksien suojana tai hoitona kuten niiltä toivoisi. Se, miksi ne eivät toimi samalla tavalla kuin jos ne saadaan suoraan alkuperäisestä lähteestä, eli kalasta, pitää vielä sisällään salaisuuksia. Hyöty kun yhdistyy nimenomaan luonnonmukaisesti saatuihin kalaöljyihin.

"Hyöty yhdistyy luonnonmukaisesti
saatuihin
kalaöljyihin."

Laitila uskoo, että kaloissa on paljon muutakin terveellistä ja omega-3-rasvahappojen hyöty tuleekin "jostakin monimutkaisesta yhteisvaikutuksesta".

"Tulehdusta lievittävä ominaisuus"

Omega-3 rasvahappoja tarvitaan niin ravinnoksi kuin solujen toiminnan säätelyyn. Laitila toteaa, että niillä on monia hyötyjä; niiden runsas saanti yhdistyy pienempään riskiin sairastua niin sydän- kuin aivosairauksiin.

Hän mainitsee, että niillä on myös tulehdustiloja lievittävä ominaisuus, mikä heijastuu hyötynä vaikkapa masennuksen ehkäisyssä.

Taija Somppi kertoi aiemmin, että hänen potilaansa ovat saaneet kalaöljystä apua myös muiden tyyppisiin terveysongelmiin: muun muassa tulehduskipulääkkeiden käyttö on vähentynyt.

Mutta mitä mieltä on lääkäri Risto Laitila: Voiko kalaöljyllä korvata jotain lääkkeitä, esimerkiksi tulehduslääkkeen?

– Mikään ei estä kokeilemasta.

Lue kirurgi Taija Sompin haastattelu: ”Kalaöljy vähentää tulehduskipulääkkeiden käyttöä”

Riston varoitukset x 2

  1. En tunne mikä olisi kalaöljykapseleiden saannille myrkytysraja. Jos niitä nauttii maksimissaan 3–4 grammaa päivä, haittoja tuskin tulee.  
  2. Marevanin käyttäjien on syytä välttää kalaöljykapseleita. Vuotovaara on uhkana.

Kysely

Syötkö kalaöljykapseleita?

Kyllä
Kyllä
56.3%
En
En
44.1%
Ääniä yhteensä: 222
Sisältö jatkuu mainoksen alla