Tarkkailetko saamiesi omega-3-rasvahappojen määrää? Syötkö sinäkin kalaöljyä purkista? Lääkäri Risto Laitilan mukaan näin ei kannattaisi tehdä.

Yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi kertoi alkuviikosta etlehti.fi:ssä, että jokaisen pitäisi nauttia kalaöljyä pillereiden muodossa päivittäin.

– Ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan itse omega-3-rasvahappoja. Niitä ei voi korvata muilla omegan lähteillä, vaan EPA:a ja DHA:ta saa tarpeeksi vain merellisistä lähteistä. Jos tuon määrän haluaisi syödä pelkästään kalasta, niin se vaatisi noin 150 grammaa syvänmeren lohta päivittäin, Somppi sanoi haastattelussaan.

ET-lehden omalääkäri Risto Laitila on asiasta eri mieltä: kasviöljyissäkin on runsaasti tärkeitä rasvahappoja, hän toteaa.

– Elimistö osaa tehdä pienimuotoisesti EPA ja DHA-rasvahappoja kasviöljyistä. Ehkä jopa riittävänkin määrän. 

Tärkeää: 5 kysymystä kalaöljystä – THL:n asiantuntija vastaa

Yleiset ravitsemussuositukset vakuuttavat, että saamme omegakolmosia riittävästi syömällä rasvaista kalaa pari kertaa viikossa ja käytämme juoksevia ruokaöljyjä ruoanlaitossa päivittäin sekä lisäksi leivän päällä riittävän rasvapitoista, 60-prosenttista margariinia. Omalääkäri suositteleekin tarkastelemaan ruokavaliotaan kokonaisuutena ja unohtamaan kalaöljykapselit.

– Yhden ruoka-aineen irrottaminen tarkasteluun ei oikeastaan ole järkevää, vaikka se olisi niinkin tärkeä kuin omega-3 rasvahappo. Itämeren tai Välimeren hengessä rakennettu lautasmalli pitää sisällään myös tarpeellisen määrän omegoita, Laitila vinkkaa.

– Purkista saatavat kalaöljyjen rasvahapot eivät näytä toimivan sairauksien suojana tai hoitona kuten niiltä toivoisi. Se, miksi ne eivät toimi samalla tavalla kuin jos ne saadaan suoraan alkuperäisestä lähteestä, eli kalasta, pitää vielä sisällään salaisuuksia. Hyöty kun yhdistyy nimenomaan luonnonmukaisesti saatuihin kalaöljyihin.

"Hyöty yhdistyy luonnonmukaisesti
saatuihin
kalaöljyihin."

Laitila uskoo, että kaloissa on paljon muutakin terveellistä ja omega-3-rasvahappojen hyöty tuleekin "jostakin monimutkaisesta yhteisvaikutuksesta".

"Tulehdusta lievittävä ominaisuus"

Omega-3 rasvahappoja tarvitaan niin ravinnoksi kuin solujen toiminnan säätelyyn. Laitila toteaa, että niillä on monia hyötyjä; niiden runsas saanti yhdistyy pienempään riskiin sairastua niin sydän- kuin aivosairauksiin.

Hän mainitsee, että niillä on myös tulehdustiloja lievittävä ominaisuus, mikä heijastuu hyötynä vaikkapa masennuksen ehkäisyssä.

Taija Somppi kertoi aiemmin, että hänen potilaansa ovat saaneet kalaöljystä apua myös muiden tyyppisiin terveysongelmiin: muun muassa tulehduskipulääkkeiden käyttö on vähentynyt.

Mutta mitä mieltä on lääkäri Risto Laitila: Voiko kalaöljyllä korvata jotain lääkkeitä, esimerkiksi tulehduslääkkeen?

– Mikään ei estä kokeilemasta.

Lue kirurgi Taija Sompin haastattelu: ”Kalaöljy vähentää tulehduskipulääkkeiden käyttöä”

Riston varoitukset x 2

 1. En tunne mikä olisi kalaöljykapseleiden saannille myrkytysraja. Jos niitä nauttii maksimissaan 3–4 grammaa päivä, haittoja tuskin tulee.  
 2. Marevanin käyttäjien on syytä välttää kalaöljykapseleita. Vuotovaara on uhkana.

Kysely

Syötkö kalaöljykapseleita?

Kyllä
Kyllä
56.3%
En
En
44.1%
Ääniä yhteensä: 222

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto