Ne, jotka saavat runsaimmin omega-3-rasvahappoja ravinnostaan, saattavat välttyä ALS-lihassairaudelta todennäköisemmin kuin ne, joilla omegakolmosten saanti on vähäisintä.

Tulokset perustuvat viiden suuren tutkimuksen terveystietoihin. Yhdysvaltalaistutkijat kävivät läpi yli miljoonan ihmiset ruokavaliot.

ALS-lihassairauden sai tutkimuksen seuranta-aikana 995 ihmistä. Suomessa ALS:iin sairastuu vuosittain 120-150 henkilöä. Siihen ei tunneta ehkäisykeinoa.

ALS oli harvinaisempi niillä, jotka saivat runsaasti paitsi omega-3-rasvahappoja myös kasviöljyissä olevaa alfalinoleenihappoa. ALS-riskiin ei vaikuttanut omega-6-rasvahappojen saanti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Omegakolmoset säätelevät tulehdusprosesseja

Tulokset pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin omega-3-rasvojen voi todella sanoa ehkäisevän tai lykkäävän ALS-tautia. Omega-3-rasvahappojen suotuisa vaikutus on mahdollinen, että ne säätelevät muun muassa elimistön tulehduksellisia prosesseja. Tutkimus on julkaistu Jama Neurology -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omega-3-rasvahappoja ei juurikaan ole muissa ruoka-aineissa kuin kalarasvassa ja rypsiöljyssä. Jo ennestään tiedetään, että kalanrasva pienentää veren triglyseridiarvoja. Se vaikuttaa myös suotuisasti veren hyytymistekijöihin ja sitä kautta vähentää sydäninfarktin vaaraa.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim, www.sydanliitto.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla