B-ryhmän vitamiineja kutsutaan joskus aivovitamiineiksi. Sillä he ovat välttämättömiä aivojen toiminnalle. Erityisesti yksi niistä on erittäin tärkeä yli 50-vuotiaille.

B- perheeseen kuuluu kahdeksan eri vitamiinia. Useimmat B-ryhmän vitamiineista osallistuvat energiaravintoaineiden eli hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien aineenvaihduntaan.

Nämä ovat vesiliukoisia vitamiineja ja ne eivät varastoidu elimistöön, joten B-vitamiinipitoisia ruokia pitäisi syödä säännöllisesti. Tämä ei ole hankalaa, sillä näitä vitamiineja saadaan viljasta, kasviksista, lihasta ja maitovalmisteista.  B-vitamiinien liikasaanti on harvinaista ja ainoastaan ruuasta saatuna mahdotonta.

Taustaa: Näistä vitamiineista ikääntyvällä on eniten puutetta – mistä ne saadaan?

B12-vitamiini on sellainen, että sitä löytyy vain eläinkunnan tuotteista, runsaasti esimerkiksi silakkaruuista sekä maksasta, hirven- ja poronlihasta ja maitovalmisteista. Kasvissyöjien kannattaa täydentää ruokavaliotaan B12:ta sisältävällä lisäravinteella – myös joillekin vanhuksille lisävitamiinin ottaminen purkista ei ole tässä tapauksessa liioteltua. Siitä ei ole mitään haittaa, mutta voi olla merkittävää hyötyä.

Nimittäin B12-vitamiinin imeytyminen heikkenee yli 50-vuotiailla ja vitamiinin niukkuudella voi olla osuutta joihinkin vanhuuden oireisiin, kuten muistihäiriöihin ja aivojen heikkenevään toimintaan. B12-vitamiinin puute ilmenee yleensä lähinnä anemiana ja hermostollisina häiriöinä mutta myös muistiongelmat, unettomuus ja masennus on listattu B12-puutoksen oireeksi. Sen päivittäinen suositus on kaksi mikrogrammaa, jota useimmat vanhukset eivät saa.

20 myyttiä vitamiineista ja hivenaineista – mikä on totta?

Kilpirauhaselle tärkeä B5

Puutosoireet eri B-perheen vitamiineilla ovat erilaisia. Esimerkiksi B1-vitamiinin puute on yleistä alkoholisteilla ja oireina voivat olla muun muassa väsymys ja lihasheikkous.

Jos taas suunpielessä on halkeamia ja hiuksesi lähtevät, voi syy olla B2-vitamiinin puutteessa.

Kilpirauhasen toiminnassa varsin tärkeä osa on B5-vitamiinilla; se tukee lisämunuaisenkin toimintaa. Sen tarve korostuu lisäksi keliakiassa ja laihdutuskuureissa. Myös kovasta paineesta, niin fyysisestä kuin henkisestä, kärsiville suositellaan tätä vitamiinia eli pantoteenihappoa.

Kuten monessa muussakin vitamiinissa, esimerkiksi C-vitamiinissa, ei B-vitamiinia kannata ottaa kuin poikkeustapauksissa lisäravinteina. Suurin osa tärkeistä B-vitamiineistamme löytyy ruuasta.

Mistä löydät B:t parhaiten

 • B1-vitamiini eli tiamiini: Täysjyvävilja, palkokasvit, pähkinät, peruna, sianliha
 • B2 eli riboflaviini: Maito ja maitovalmisteet, liha, muna, täysjyvävilja, pavut
 • B3 eli niasiini: Liha, maito, muna, täysjyvävilja, pähkinät, sienet, palkokasvit
 • B5 eli pantoteenihappo: Liha, kala, täysjyvävilja, vihannekset
 • B6 eli pyridoksiini: Sian- ja siipikarjanliha, munankeltuainen, maitotuotteet, kala, täysjyvävilja, kasvikset
 • B7 eli biotiini: Maksa, liha, kala, muna, soijapavut
 • B9 eli foolihappo: Kasvikset, hedelmät, marjat, täysjyvävilja
 • B12 eli kobalamiini: Vain eläinperäiset tuotteet kuten liha, kala ja maito

Vitamiininörtti Kaisa Jaakkola: Nämä ovat laihduttajan tärkeimmät ravintolisät x 4

Eniten B12-vitamiinia µg / 100 g

 • Naudan maksa 110 mikrogrammaa (µg)/100 g
 • Sinisimpukka 22 µg / 100 g
 • Mustekala 20 µg /100 g
 • Silakka 16 µg / 100 g
 • Lämminsavustettu lohi 10 µg/ 100 g
 • Maksalaatikko 8 µg / 100 g
 • Kananmunan keltuiainen 7 µg /100 g
 • Hirvenliha 6 µg / 100 g
 • Poronliha 5,8 µg / 100 g
 • Maitojauhe 3 µg / 100 g
  Lähde: Fineli

Suosittelemme: Nämä merkit paljastavat: Saatko liian vähän vitamiineja?

Vierailija

Saatko tarpeeksi tätä vitamiinia? Puutos surkastuttaa aivojasi

"Vinku vinku vinku. Vähän perspektiiviä." Moro apteekkari, ottaako noin koville kun joku paljastaa huijarimonopolihintasi? Koita kestää tai hanki uusi ammatti sillä maailma on muuttunut ja ihmiset ovat huomanneet että heitä on huijattu monen sadan prosentin ylhinnoilla. Takaisin ei ole paluuta. Sana ja tietoisuus leviää. Sitä ei voi estää kiitos internetin!
Lue kommentti
Vierailija

Saatko tarpeeksi tätä vitamiinia? Puutos surkastuttaa aivojasi

Suomessa B 12 vitamiinit, 100 kpl tabletteja maksavat liian paljon, noin 28 €. Ruotsissa missä tahansa Tukholman keskustan apteekeista 100 kpl B 12 vitamiineja (esim. "Behepan"-tabletit) maksavat jo 95 kruunua hinnannousun jälkeen, siis noin 10 €. Suomen 100 kpl:n pakkauksen hinnalla saa 300 kpl. Lisäksi B 12 vitamiinin puutoksen hoito, myös ennaltaehkäisy, kuuluvat Ruotsissa ns. högkostnadsskydd-lääkkeisiin, ne lasketaan muiden reseptilääkeiden kanssa korvattaviin lääkkeisiin. Tämä "lääkekatto...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.