Yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi kertoo huomanneensa työssään, miten hänen potilaansa ovat saaneet kalaöljystä apua erityyppisiin terveysongelmiin: Buranan käyttö on vähentynyt, kuiva iho tervehtynyt ja allergiat parantuneet.

Tärkein kalaöljyn vakuuttaja on Taija Sompille ollut kuitenkin hyöty, jonka se on tuonut hänen omalle terveydelleen.

– Allergiaoireeni katosivat noin puolessa vuodessa, kun aloin käyttää kalaöljyä aviomieheni suosituksesta, Somppi kertoo ET-lehdelle.

"Allergiaoireeni katosivat noin puolessa vuodessa, kun aloin käyttää kalaöljyä."

Taija Somppi on kirjoittanut ja julkaissut äskettäin puolisonsa Janin kanssa kirjan ”Parantava ruoka”. Teoksessaan he esittelevät paljon asiaa, myönteistä ja kielteistä, ravinnosta. Unohdettu ei ole rasvahappojakaan eikä vitamiineja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suosittelemme: 5 kysymystä kalaöljystä – THL:n asiantuntija vastaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kalaöljy saa paljon huomioarvoa kirjassa. Sitä nimitellään niin ”luonnon buranaksi” kuin ”kaikkivoipaiseksi parantajaksi”.

Mihin nämä väitteet perustuvat, Taija Somppi?

– Tutkimuksissa on todettu, että kalaöljyllä on anti-inflammatorisia eli tulehdusta vähentäviä vaikutuksia. Kalaöljyssä omega-3-rasvahapot ovat oikeassa, ihmiselle käytettävässä muodossa valmiina, Somppi selvittää ja jatkaa:

– Pidemmällä aikavälillä kalaöljy toimii anti-inflammatorisesti ja näin ollen esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden käyttöä on voitu monen potilaan kohdalla vähentää.

Lue myös: Kalaöljy vai pellavarouhe – kummassa on paremmat omegat?

"Kaikkien pitäisi nauttia kalaöljykapseleita"

Kapseleina otettujen omega-3-rasvahappojen hyödyistä on paljon myönteisiä tutkimustuloksia, mutta myös vastakkaisia tutkimustuloksia ja mielipiteitä on esitetty.

Tampereella lääkärikeskus Ampliaa pyörittävä Somppi suosittelee kalaöljyä purkista nautittuna kaikille.

– Jokaisen pitäisi saada kalaöljyä päivittäin riittävästi, sillä ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan itse tärkeitä omega-3-rasvahappoja. Niitä ei voi korvata muilla omegan lähteillä, vaan EPA:a ja DHA:ta saa tarpeeksi vain merellisistä lähteistä.

Jos tuon määrän haluaisi syödä pelkästään kalasta, niin se vaatisi noin 150 grammaa syvänmeren lohta päivittäin, Somppi mainitsee.

Tärkeää! Omega-3-rasvahapot suojaavat ehkä ALS-lihassairaudelta

"5 grammaakin on turvallinen määrä"

Jotta kehomme solut toimisivat moitteettomasti, ne tarvitsevat omega-3-rasvahappoja. Aikuisen saantisuositus lähtökohdista riippuen on 2–3 grammaa vuorokaudessa. Sompin mielestä isompiakin määriä voi ottaa turvallisesti: jopa viiden gramman päiväannos ei vaikuta hänen mukaansa veren hyytymiseen heikentävästi eikä verenohennuslääkkeiden, kuten Marevanin, tehoon.

Verestä määritettävän rasvahappoanalyysin perusteella monien suomalaisten omega-3-määrät ovat yhä liian pieniä, vaikka tietoisuus ja kalaöljyn käyttö on kasvanut hurjasti viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Somppi sanoo, että kalan lihasta puristettu öljy sopii hyvin monelle kala-allergikollekin. Hän muistuttaa, että kalaöljy kannattaa nauttia aamuisin ruoan yhteydessä ja kiinnittää huomiota sen laatuun – kuten kaikkien nautittavien rasvojen.

– Autokin tarvitsee hyvät öljyt toimiakseen hyvin. Mitä vanhempi auto on kyseessä, sitä paremmat öljyt se vaatii.

"Mitä vanhempi auto on kyseessä, sitä paremmat öljyt se vaatii."

Taija Somppi työskentelee yleis- ja verisuonikirurgina klinikallaan Tampereella.

Kiinnostava artikkeli: Kardiologi varoittaa kipulääkkeistä –uhkana verenvuodot, mahahaavat ja tukokset

Mihin kaikkeen kalaöljy auttaa?

Taija Somppi perustaa väitteensä tutkimustietoon, jonka mukaan kalaöljy:

  • Vaimentaa matala-asteista kroonista tulehdusta
  • Hoitaa iho-ongelmia, allergioita ja jopa astmaa
  • Lievittää nivel- ja lihaskipuja
  • Ehkäisee ikääntymiseen liittyvää muistin huonontumista ja heikentyneitä kognitiivisia toimintoja
  • Hidastaa sydän- ja verenkiertoelinten sairauksien syntyä ja etenemistä
  • Ennaltaehkäisee monia syöpätauteja ja parantaa niiden ennustetta
  • Edistää silmien hyvinvointia ja ehkäisee silmäsairauksia
  • Suojaa kuuloa
  • Vähentää osteoporoottisia murtumia
  • Helpottaa oireita psykiatrissa sairauksissa, kuten masennuksessa, ADHD:ssa ja kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä

Lähde: Parantava ruoka -kirja ja Taija Sompin haastattelu

Kysely

Syötkö kalaöljykapseleita?

Kyllä
Kyllä
80.2%
En
En
19.7%
Ääniä yhteensä: 289

Aloin käyttää ruokalusikallisen verran kalaöljyä päivässä  (suositus oli yksi tl.) saatuani selkärankareumadiagnoosin n. 15 v sitten. Öljy vaikutti muutamassa päivässä erinomaisesti ja ihmeellisesti: pääsin eroon pitkään vaivanneista peräpukamista! Minulla täytyi olla todellinen puute öljystä, koska vuoden verran otin sitä ruokalusikallisen päivässä ja voin hyvin. Pikkuhiljaa kuitenkin vähensin öljyn käyttöä n yhteenkahteen teelusikalliseen päivässä. Jos jätin öljyn pois kokonaan, pukamat tulivat takaisin. Vuosien mittaan öljystä seurasi rytmihäiriöitä. Nykyisin otan 2 kapselia viikossa, siten pysyvät sekä pukamat että rytmihäiriöt loitolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla