Espoolainen Satu Malinen reipastui huomattavasti raakaravinnon avulla. Raakalasagne vie kielen mennessään!

Satun raakalasagne

Noin kahden hengen annos

2 keskikokoista kesäkurpitsaa
hieman suolaa ja sitruunamehua

Juustokastike
2 dl cashewpähkinöitä (voit halutessa liottaa 4 tuntia, ei välttämätöntä)
½ dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl hapankaalia
suolaa
(1 rkl oluthiivahiutaleita)

Marinara-kastike
2 isoa tomaattia
4 aurinkokuivattua tomaattia purkista tai jos haluat käyttää kuivattuja tomaatteja, niin liota niitä ensin hetken aikaa, että pehmenevät.
1 valkosipulin kynsi
2 taatelia kivet poistettuina
suolaa, soijakastiketta, mustapippuria
tuoreita yrttejä (basilika, oregano, korianteri)

Pesto
2–3 rkl pinjansiemeniä
tuoretta korianteria, basilikaa
1 dl oliivi-­ tai rypsiöljyä

Kokeile myös: Ihana lime-avokadotorttu

  • Aloita siitä että leikkaat kesäkurpitsat juustohöylällä. Laita siivut siivilään ja ripottele joukkoon suolaa n. ½ tl. Puristele kurpitsasiivuja varovasti ja jätä ne ”itkettymään"vähintään puoleksi tunniksi. Kun siivuista on irronnut nestettä, voit talouspaperilla vielä puristella niitä varovasti. Sekoita joukkoon lopuksi sitruunamehua.
  • Valmista juustokastike sekoittamalla kaikki ainekset massaksi joko tehosekoittimella tai monitoimikoneella. Monitoimikoneella sekoittaessa kastike saattaa jäädä reunoille ja hieman rakeiseksi. Kaavi massaa nuolijalla ja sekoita aina uudelleen, kunnes saat halutun lopputuloksen. Lisää tarvittaessa myös vettä. Massa saa olla kermaisen paksua.
  • Marinara-kastike onnistuu parhaiten sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Poista tomaateista siemenet ja vetinen sisus. Soseuta kaikki ainekset ja maistele välillä lisäten tarvittaessa suolaa tai soijaa.
  • Pesto kannattaa tehdä sauvasekoittimella. Mittaa kaikki ainekset korkeaan astiaan ja surauta pestoksi.
  • Ota pienehkö, max. 2 litran vetoinen suorakaiteen muotoinen vuoka. Laita pohjalle ensin juustohöylällä siivutettuja kesäkurpitsan siivuja. Laita heti
    seuraavaksi juustokastiketta, se levittyy paremmin suoraan kurpitsan päälle. Seuraavaksi pestoa ja viimeiseksi tomaattikastiketta. Sitten taas kesäkurpitsaa. Jatka näin niin pitkään kuin aineksia riittää. Anna lasagnen vetäytyä hetki jääkaapissa kelmulla peitettynä.
    Se vetistyy hieman säilytettäessä, mutta on seuraavana päivänä edelleen mainiota ruokaa vaikka helpoksi lounaaksi.

Raakasuklaat testissä: Yksi ylitse muiden

Pavlovan pohjan ja täytteen voi tehdä jo hyvissä ajoin. Täytä pavlova vasta juuri ennen tarjoilua.

Maailman paras pavlova

10 annosta

Pohja

  • 4 kananmunan valkuaista
  • 2 ½ dl hienoa sokeria (Siro)
  • 2 tl maissitärkkelystä (Maizena)
  • 1 tl sitruunan mehua

Sitruunatahna (lemon curd)

  • 2 luomusitruunaa
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 2 dl hienoa sokeria
  • 50 g laktoositonta voita
  • 1 tl vaniljasokeria

Lisäksi

  • marjoja, esim. vadelmia ja mustikoita
  • granaattiomenan siemeniä
  • mintunlehtiä
  • tomusokeria

Tee näin

  1. Vatkaa valkuaiset teräskulhossa kevyesti. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista voimakkaasti. Sekoita maissitärkkelys jäljellä olevaan sokeriin. Lisää seosta vähitellen vaahtoon koko ajan vatkaten niin, että lopputulos on kovaa ja kiiltävää. Sekoita joukkoon sitruunamehutilkka.
  2. Piirrä leivinpaperiarkille halkaisijaltaan 20–25 sentin ympyrä. Voit öljytä sen kevyesti, jotta marenki irtoaa helpommin.
  3. Levitä ympyrään lusikalla kerros valkuaisvaahtoa. Laita loput vaahdosta reunoille ja nostele sitä hieman niin, että syntyy huippuja. Muotoile keskelle kuoppa täytettä varten.
  4. Paista pohjaa 125-asteisessa uunissa 1½–2 tuntia, kunnes pinta on oljenvaalea mutta sisus kuin vaahtokarkkia. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, vähennä uunin lämpö sataan asteeseen. Jätä pohja jäähtymään.
  5. Pese sitruunat ja raasta kuorta pari ruokalusikallista. Puserra mehua noin desi.
  6. Vatkaa keltuaiset ja sokeri teräskulhoon ja laita kulho kiehuvan vesikattilan päälle. Kuumenna, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää varovasti sekoitellen kuoriraaste ja mehu. Siirrä sitruunavaahto pois kattilan päältä ja sekoita joukkoon voi ja vaniljasokeri.
  7. Nosta marenkipohja varovasti kahden lastan avulla tarjoilualustalle. Täytä keskusta sitruunatahnalla. Lisää marjat ja granaattiomenan siemenet sekä mintunlehdet. Tuprauta marjoille tomusokeria teesiivilän läpi.

Kakun tiivis pinta kätkee sisäänsä valuvaa suklaata, viskiä ja toffeeta. Fondant saa jäädä keskeltä ihanan kosteaksi.

Huomaa, että tämä resepti on mitoitettu yhdelle hengelle. Jos haluat tehdä useampia fondanteja, lisää ainesosien määrää.

Viskillä maustettu suklaafondant

1 annos

  • 1 patukka (45 g) suklaatoffeita (esim. Brunberg tai Riesen)
  • 1 rkl kuohukermaa
  • 1 rkl viskiä
  • 25 g voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • ½ tl vaniljasokeria
  • 1 kananmuna
  • ½ dl sokeria

Tee näin:

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Sulata toffee kermatilkan kanssa miedolla lämmöllä kattilassa. Siirrä kattila liedeltä ja lisää joukkoon viski.
  3. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi.
  4. Sekoita viskitoffee, voisula ja jauhot munavaahtoon vuorotellen.
  5. Kaada seos paistonkestävään, voideltuun reilun kokoiseen yhden hengen annosvuokaan tai isoon muffinivuokaan.
  6. Nosta vuoka uunipellille ja paista keskitasossa noin 13 minuuttia. Fondant on valmis, kun reunat ovat jähmettyneet, mutta sisus on vielä selvästi löysää. Fondant kypsyy vielä uunista ottamisen jälkeenkin.

Vinkki! Vatkaa yli jäävä kuohukerma vaahdoksi ja tarjoa fondantin kanssa.

Vadelmat antavat täyttävälle herkulle raikkaan säväyksen.