Espoolainen Satu Malinen reipastui huomattavasti raakaravinnon avulla. Raakalasagne vie kielen mennessään!

Satun raakalasagne

Noin kahden hengen annos

2 keskikokoista kesäkurpitsaa
hieman suolaa ja sitruunamehua

Juustokastike
2 dl cashewpähkinöitä (voit halutessa liottaa 4 tuntia, ei välttämätöntä)
½ dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl hapankaalia
suolaa
(1 rkl oluthiivahiutaleita)

Marinara-kastike
2 isoa tomaattia
4 aurinkokuivattua tomaattia purkista tai jos haluat käyttää kuivattuja tomaatteja, niin liota niitä ensin hetken aikaa, että pehmenevät.
1 valkosipulin kynsi
2 taatelia kivet poistettuina
suolaa, soijakastiketta, mustapippuria
tuoreita yrttejä (basilika, oregano, korianteri)

Pesto
2–3 rkl pinjansiemeniä
tuoretta korianteria, basilikaa
1 dl oliivi-­ tai rypsiöljyä

Kokeile myös: Ihana lime-avokadotorttu

  • Aloita siitä että leikkaat kesäkurpitsat juustohöylällä. Laita siivut siivilään ja ripottele joukkoon suolaa n. ½ tl. Puristele kurpitsasiivuja varovasti ja jätä ne ”itkettymään"vähintään puoleksi tunniksi. Kun siivuista on irronnut nestettä, voit talouspaperilla vielä puristella niitä varovasti. Sekoita joukkoon lopuksi sitruunamehua.
  • Valmista juustokastike sekoittamalla kaikki ainekset massaksi joko tehosekoittimella tai monitoimikoneella. Monitoimikoneella sekoittaessa kastike saattaa jäädä reunoille ja hieman rakeiseksi. Kaavi massaa nuolijalla ja sekoita aina uudelleen, kunnes saat halutun lopputuloksen. Lisää tarvittaessa myös vettä. Massa saa olla kermaisen paksua.
  • Marinara-kastike onnistuu parhaiten sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Poista tomaateista siemenet ja vetinen sisus. Soseuta kaikki ainekset ja maistele välillä lisäten tarvittaessa suolaa tai soijaa.
  • Pesto kannattaa tehdä sauvasekoittimella. Mittaa kaikki ainekset korkeaan astiaan ja surauta pestoksi.
  • Ota pienehkö, max. 2 litran vetoinen suorakaiteen muotoinen vuoka. Laita pohjalle ensin juustohöylällä siivutettuja kesäkurpitsan siivuja. Laita heti
    seuraavaksi juustokastiketta, se levittyy paremmin suoraan kurpitsan päälle. Seuraavaksi pestoa ja viimeiseksi tomaattikastiketta. Sitten taas kesäkurpitsaa. Jatka näin niin pitkään kuin aineksia riittää. Anna lasagnen vetäytyä hetki jääkaapissa kelmulla peitettynä.
    Se vetistyy hieman säilytettäessä, mutta on seuraavana päivänä edelleen mainiota ruokaa vaikka helpoksi lounaaksi.

Raakasuklaat testissä: Yksi ylitse muiden

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

  • 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl ruisjauhoja
  • noin 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

  • 500 g lohifileetä
  • 1 ruukku tilliä
  • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 8 dl täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

  • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • pari oksaa tuoretta rosmariinia
  • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.