Espoolainen Satu Malinen reipastui huomattavasti raakaravinnon avulla. Raakalasagne vie kielen mennessään!

Satun raakalasagne

Noin kahden hengen annos

2 keskikokoista kesäkurpitsaa
hieman suolaa ja sitruunamehua

Juustokastike
2 dl cashewpähkinöitä (voit halutessa liottaa 4 tuntia, ei välttämätöntä)
½ dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl hapankaalia
suolaa
(1 rkl oluthiivahiutaleita)

Marinara-kastike
2 isoa tomaattia
4 aurinkokuivattua tomaattia purkista tai jos haluat käyttää kuivattuja tomaatteja, niin liota niitä ensin hetken aikaa, että pehmenevät.
1 valkosipulin kynsi
2 taatelia kivet poistettuina
suolaa, soijakastiketta, mustapippuria
tuoreita yrttejä (basilika, oregano, korianteri)

Pesto
2–3 rkl pinjansiemeniä
tuoretta korianteria, basilikaa
1 dl oliivi-­ tai rypsiöljyä

Kokeile myös: Ihana lime-avokadotorttu

  • Aloita siitä että leikkaat kesäkurpitsat juustohöylällä. Laita siivut siivilään ja ripottele joukkoon suolaa n. ½ tl. Puristele kurpitsasiivuja varovasti ja jätä ne ”itkettymään"vähintään puoleksi tunniksi. Kun siivuista on irronnut nestettä, voit talouspaperilla vielä puristella niitä varovasti. Sekoita joukkoon lopuksi sitruunamehua.
  • Valmista juustokastike sekoittamalla kaikki ainekset massaksi joko tehosekoittimella tai monitoimikoneella. Monitoimikoneella sekoittaessa kastike saattaa jäädä reunoille ja hieman rakeiseksi. Kaavi massaa nuolijalla ja sekoita aina uudelleen, kunnes saat halutun lopputuloksen. Lisää tarvittaessa myös vettä. Massa saa olla kermaisen paksua.
  • Marinara-kastike onnistuu parhaiten sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Poista tomaateista siemenet ja vetinen sisus. Soseuta kaikki ainekset ja maistele välillä lisäten tarvittaessa suolaa tai soijaa.
  • Pesto kannattaa tehdä sauvasekoittimella. Mittaa kaikki ainekset korkeaan astiaan ja surauta pestoksi.
  • Ota pienehkö, max. 2 litran vetoinen suorakaiteen muotoinen vuoka. Laita pohjalle ensin juustohöylällä siivutettuja kesäkurpitsan siivuja. Laita heti
    seuraavaksi juustokastiketta, se levittyy paremmin suoraan kurpitsan päälle. Seuraavaksi pestoa ja viimeiseksi tomaattikastiketta. Sitten taas kesäkurpitsaa. Jatka näin niin pitkään kuin aineksia riittää. Anna lasagnen vetäytyä hetki jääkaapissa kelmulla peitettynä.
    Se vetistyy hieman säilytettäessä, mutta on seuraavana päivänä edelleen mainiota ruokaa vaikka helpoksi lounaaksi.

Raakasuklaat testissä: Yksi ylitse muiden

Pääsiäisen pääherkkua, mämmiä, voi käyttää leipätaikinassakin.

Mämmileipäset

12 kpl

150 g mämmiä
1 ½–2 dl vehnäjauhoja
½ t leivinjauhetta
2 rkl rypsiöljyä
½ tl suolaa

  1. Sekoita mämmiin jauhot, joihin on lisätty leivinjauhe. Lisää joukkoon öljy ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan levätä puolisen tuntia.
  3. Jaa taikina 12:een osaan ja leivo palat noin 20 sentin pituisiksi tikuiksi.
  4. Paista leipäsiä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Katso yli 20 pääsiäisen reseptiä tästä.

Runebergin tortun tuntevat kaikki, mutta tiesitkö, että myös Mikael Agricolalla on oma nimikkoleivos? Puolukkainen leivos on herkullinen – näin teet sen itse.

Mikael Agricolan päivänä juhlitaan suomen kieltä. Päivää vietetään 9. huhtikuuta., Mikael Agricolan kuolinpäivänä. Agricolan päivää on juhlittu vuodesta 1960 ja vuodesta 1980 lähtien se on ollut myös liputuspäivä.

Suomen Pipliaseura on perinteisesti järjestänyt Agricolan päivän aikaan lukutaito-kampanjan, jonka tarkoitus on muistuttaa suomalaisia lukutaitotyön merkityksestä. Vuonna 2014 järjestetyssä kilpailussa bloggaaja Heidi Harjulan suunnittelema leivos valittiin Agricola-leivokseksi. Leivos muokattiin vuonna 2016 nykyiseen malliinsa Kakkugallerian Sami Granrothin kanssa. Leivoksen kauraisessa pohjassa ja puolukkaisessa täytteessä yhdistyvät perinteikkyys sekä nykyaikaisuus. 

Agricola-leivos muistuttaa niin lukutaitotyön merkityksestä kuin Mikael Agricolan Suomen kirjakielen hyväksi tekemästä työstä.  Agricola-leivoksia tarjoavat kahvilat julkaistaan vuosittain kampanjan sivuilla,  mutta leivoksen voi mainiosti tehdä myös itse!

Tänä vuonna Suomen Pipliaseuran kampanjassa kerätään varoja Itä-Afrikan lukutaito-ohjelmaan, jossa tulevien vuosien aikana 20 000 afrikkalaista naista saa lukutaidon. 

Agricola-leivos

10 kpl

Pohja

  • 200 g kaurakeksejä
  • 90 g voita

Puolukkamousse

  • 1 dl maitoa
  • 1 dl kermaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 3 kpl keltuaisia
  • 3 kpl liivatetta
  • 2,5 dl puolukkasurvosta
  • 2 dl kermavaahtoa

Puolukkakiille

  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl tärkkelyssiirappia/hunajaa
  • 2,5 dl puolukkasurvosta
  • 2 kpl liivatetta

Tee näin

Pohja:

  1. Sulata voi.
  2. Jauha keksit muruksi esimerkiksi kauhalla tai tehosekoittimessa. Lisää sekaan voi. Painele muru kakkumuotin pohjalle.

Mousse:

  1. Laita liivate likoamaan kylmään veteen.
  2. Kuumenna maito, kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää kuumaa seosta vähän kerrallaan keltuaisten joukkoon. Kaada keltuaisseos takaisin kattilaan ja kuumenna varovasti 82-asteiseksi, kunnes on vähän saostunut. Vältä seoksen keittämistä, muuten tulee siitä rakeinen.
  3. Kaada seos siivilän läpi toiseen astiaan. Lisää kuumaan seokseen valutetut liivatteet. Anna seoksen jäähtyä.
  4. Lisää seokseen puolukkasurvos.
  5. Vatkaa kerma pehmeäksi. Kääntele nuolijalla varovasti kermavaahto moussen joukkoon.
  6. Kaada mousse kakkuvuokaan ja anna asettua jääkaapissa muutama tunti.

Kiille:

  1. Liota liivatteet kylmässä vedessä noin 20 minuutin ajan.
  2. Keitä vesi, sokeri ja tärkkelyssiirappi. Anna seoksen jäähtyä noin 50-asteiseksi.
  3. Lisää valutettu liivate ja varmista, että se liukenee lämpimään nesteeseen.
  4. Lisää puolukkasurvos. Kaada kiille varovasti kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään.
  5. Koristele punaherukoilla tai puolukoilla.