ET-lehti maistoi kauden trendiherkut eli kymmenen eri valmistajan raakasuklaata. Vahva suosikki löytyi niin raakasuklaaseen tottuneelle kuin aloittelijalle.

 • Life food chocolate cashew, 70 g, 6,20 euroa.

  Ainesosat: Raakakaakaovoi, raakakaakaojauhe, raaka cashewpähkinä (21%), raaka-agavesiirappi, lucumajauhe, kookosjauhe.
  Kaakaopitoisuus vähintään 52 %.
  531 kcal / 100 g, rasvaa 46 g / 100 g.
  Arvio: Jos maku ja tuoksu ovat mietoja, miten jälkimaku voi olla niin tujakka? Tämä tuote on varsin kitkerää suklaata, vaikka kaakaota on vain noin puolet tuotteesta. Ihanan pienet palat levyssä; tästä riittää nautittavaa useammalle päivälle.

 • Voimaruoka puolukka, 60 g, 4,95 euroa.

  Ainesosat: Raakakaakaomassa, kaakaovoi, hunaja, kuivattu puolukka, aito vanilja, kristallisuola.
  Kaakaopitoisuus vähintään 70 %.
  Energiamäärää ei ole ilmoitettu paketissa, eikä valmistaja ole sitä pyynnöstä ilmoittanut.
  Arvio: Tässä suklaassa on oudon makeat marjat. Lieneekö hunaja niin vahva makeuttaja? Mutta entä jälkimaku? Sellaista ei jää, sillä maku on laimea. Ulkonäkö on kiva, suklaalevymäinen, ja sopii vaikka lahjaksi. Rakenteeltaan testin keskivälissä: ei liian pehmeää, mutta ei liian kovaakaan suklaata.

 • Conscious cheeky cherry, 50 g, 4,50 euroa.

  Ainesosat: Kaakaovoi, agavemehu, kaakaojauhe, kookosvoi, carob, kirsikka sweet (15%), kirsikka golden (15%), kaneli, Himalajan suola.
  Kaakaopitoisuus vähintään 50 %.  
  553 kcal / 100 g, 43,4 kcal /100 g.
  Arvio: Pahvipakkauksen sisältä löytyy ihanaan kuoreen kääritty, todella pehmeä suklaa. Sulaa melkein sormiin. Kirsikat ovat yllättävän kirpeitä ja niiden tuoksu on voimakas. Aloittelija kiittää suklaan makeaa ja pehmeää makua, joka ei ole kitkerää.

 • Wonder chocolate 97 %, 30 g, 4,50 euroa.

  Ainesosat: Raakakaakaopavut, kookospalmunektari, raakakaakaovoi.
  Kaakaopitoisuus vähintään 97 %.
  Kaloreita 457 kcal / 100 g, rasvaa 39 g / 100 g.
  Arvio: Melkein täyttä tavaraa. Umpisuklaata. Suklaan samea ulkonäkö vei melkein makunautinnon. Mutta tämä ei ole kuitenkaan testin kitkerimpiä suklaita, vaan maku on yllättävän pehmeä näin tummaksi suklaaksi.

 • Cocovi superchoco appelsiini, 60 g. 4,95 euroa.

  Ainesosat: Kaakaomassa, kaakaovoi, palmusokeri, lucuma, carob, appelsiiniöljy, vanilja.
  Kaakaopitoisuus vähintään 68 %.
  605 kcal / 100 g, rasvaa 45,5 g / 100 g.
  Arvio: Ihanan raikas appelsiinin tuoksu – vai onko sittenkin sitruksen? Melko kovaa suklaata, joka ei maistu juuri miltään, mutta kaakaoprosentteja onkin melkein 70. Appelsiinisuus tekee hyvää ja suuhun jää mukavan hedelmäinen maku.

"Tätä suklaata ei arvaisi suomalaisen käsityön tulokseksi."

 • Goodio 71 % velvet, 48 g, 4,95 euroa.

  Ainesosat: Kaakaopapu, kookossokeri, kaakaovoi, aito vaniljajauhe, suola.
  Kaakaopitoisuus vähintään 71 %.
  434 kcal / 100 g, rasvaa 32,4 g / 100 g.
  Arvio: Tätä suklaata ei arvaisi suomalaisen käsityön tulokseksi. Tuoksussa on kuin aavistus savua ja kahvia. Koostumus on sopivan rapsakka, mutta suklaa sulaa miellyttävästi suussa. Ei ole yhtään liian voimakas kaakaon maku, jos on tottunut tummiin suklaisiin. Tosin aloittelijan ei kannata aloittaa tästä suklaasta. Raakasuklaiden ensikertalaiselle oli aivan liian vahva tuote, mutta tottuneempi tykkää ihan täysillä! Bonuksena testisuklaiden pienin kalorimäärä.
  Testin paras!

 • Puhdistamo minttu, 32 g. 3,25 euroa.

  Ainesosat: Kaakaovoi, kaakaojauhe, risiilesejauhe, maca-jauhe, ei-emo-soijalesitiini, vanilja, kardemumma, Celtic-merisuola, hunaja, minttuöljy.
  Kaakaopitoisuus vähintään 60 %.
  596 kcal / 100 g, rasvaa 50 g / 100 g.
  Arvio: Heti ensimmäinen kokemus tulee vahvasta piparmintun tuoksusta, sama jatkuu maussa, mutta ei pistävästi. Myös jälkimaku pysyy pitkään raikkaana. Makea ja helppo suklaa, joka ei ole lainkaan kitkerä. Yksi testin pehmeimmistä rakenteista, mutta se ei olekaan ihme, sillä tässä on eniten rasvaa.

 • Lovechock manteli, 40 g, 3,50 euroa.

  Ainesosat: Kaakaomassa, kaakaovoi, kookospalmusokeri, viikuna, manteli, rusina, lucumajauhe, macajauhe, anis, vaniljajauhe, kaneli, merisuola.
  Kaakaopitoisuus vähintään 80 %.
  585 kcal / 100 g, rasvaa 46 g /100 g.
  Arvio: Mantelirouhe raksuu hampaissa mukavasti, mutta suklaa tuntui suussa jotenkin jauhoiselta. Plussaa kaakaopitoisuudesta sekä ihanasta mietelauseesta, joka tulee patukan mukana.

 • Pana chocolate coconut + goji, 45 g, 4,90 euroa.

  Ainesosat: Kaakaovoi, kaakaojauhe, tumma agavenektari, kookosöljy, goji-marjat, kookoshiutaleet, carob, kaneli, himalajan kristallisuola.
  Kaakaopitoisuus vähintään 50 %.
  559 kcal / 100 g, rasva 46,3 g / 100 g.
  Arvio: Tämä on kookoksenrakastajan lempituote ja testin makein raakasuklaa. Tuoksussa ja maussa on paljon kookosta ja marjaisuutta. Kehittyneemmälle maulle on vähän liian ”helppo” ja jopa keinotekoinen. Puolestaan raakasuklaisiin tottumaton sanoi, että testin paras. Aloittelijan varma valinta!

 • Ombar lemon & green tea, 35 g, 2,80 euroa.

  Ainesosat: Raakakaakaomassa, kookossokeri, kaakaovoi, sitruunajauhe, matcha vihreä tee, sitruunaöljy.
  Kaakaopitoisuus vähintään 60 %.
  499 kcal / 100g, Rasvaa 38,1 g/100 g.
  Arvio: Tässä on vahva sitruksen potku, joka melkein peittää suklaan oman maun. Hyvä rakenne: vaikka on kovaa, sulaa silti pehmeästi suussa.  Söpö pieni levy tuudittaa pahimman suklaahimon – mutta mihin jäi se luvattu vihreän teen maku?

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raakasuklaa lyhyesti

 • Kaupoissa myytävät raakasuklaat sisältävät prosessoimattomia, puhtaita ja alkuperäisiä raaka-aineita. Raakasuklaa ei sisällä esimerkiksi valkoista sokeria.
 • Raaka-aineita ei missään vaiheessa kuumenneta, joten herkät ja arvokkaat ainesosat säilyvät. Kaakaon kylmäprosessoinnissa lämpötila ei siis nouse koskaan yli 46 asteen.
 • Raakasuklaata myyvät muun muassa tavalliset ruokakaupat, luontaistuotekaupat ja erikoiskaupat. Sitä voi tehdä myös itse.
  Lähde: Raakasuklaan valmistajat
Sisältö jatkuu mainoksen alla