ET-lehti maistoi kauden trendiherkut eli kymmenen eri valmistajan raakasuklaata. Vahva suosikki löytyi niin raakasuklaaseen tottuneelle kuin aloittelijalle.

 • Life food chocolate cashew, 70 g, 6,20 euroa.

  Ainesosat: Raakakaakaovoi, raakakaakaojauhe, raaka cashewpähkinä (21%), raaka-agavesiirappi, lucumajauhe, kookosjauhe.
  Kaakaopitoisuus vähintään 52 %.
  531 kcal / 100 g, rasvaa 46 g / 100 g.
  Arvio: Jos maku ja tuoksu ovat mietoja, miten jälkimaku voi olla niin tujakka? Tämä tuote on varsin kitkerää suklaata, vaikka kaakaota on vain noin puolet tuotteesta. Ihanan pienet palat levyssä; tästä riittää nautittavaa useammalle päivälle.

 • Voimaruoka puolukka, 60 g, 4,95 euroa.

  Ainesosat: Raakakaakaomassa, kaakaovoi, hunaja, kuivattu puolukka, aito vanilja, kristallisuola.
  Kaakaopitoisuus vähintään 70 %.
  Energiamäärää ei ole ilmoitettu paketissa, eikä valmistaja ole sitä pyynnöstä ilmoittanut.
  Arvio: Tässä suklaassa on oudon makeat marjat. Lieneekö hunaja niin vahva makeuttaja? Mutta entä jälkimaku? Sellaista ei jää, sillä maku on laimea. Ulkonäkö on kiva, suklaalevymäinen, ja sopii vaikka lahjaksi. Rakenteeltaan testin keskivälissä: ei liian pehmeää, mutta ei liian kovaakaan suklaata.

 • Conscious cheeky cherry, 50 g, 4,50 euroa.

  Ainesosat: Kaakaovoi, agavemehu, kaakaojauhe, kookosvoi, carob, kirsikka sweet (15%), kirsikka golden (15%), kaneli, Himalajan suola.
  Kaakaopitoisuus vähintään 50 %.  
  553 kcal / 100 g, 43,4 kcal /100 g.
  Arvio: Pahvipakkauksen sisältä löytyy ihanaan kuoreen kääritty, todella pehmeä suklaa. Sulaa melkein sormiin. Kirsikat ovat yllättävän kirpeitä ja niiden tuoksu on voimakas. Aloittelija kiittää suklaan makeaa ja pehmeää makua, joka ei ole kitkerää.

 • Wonder chocolate 97 %, 30 g, 4,50 euroa.

  Ainesosat: Raakakaakaopavut, kookospalmunektari, raakakaakaovoi.
  Kaakaopitoisuus vähintään 97 %.
  Kaloreita 457 kcal / 100 g, rasvaa 39 g / 100 g.
  Arvio: Melkein täyttä tavaraa. Umpisuklaata. Suklaan samea ulkonäkö vei melkein makunautinnon. Mutta tämä ei ole kuitenkaan testin kitkerimpiä suklaita, vaan maku on yllättävän pehmeä näin tummaksi suklaaksi.

 • Cocovi superchoco appelsiini, 60 g. 4,95 euroa.

  Ainesosat: Kaakaomassa, kaakaovoi, palmusokeri, lucuma, carob, appelsiiniöljy, vanilja.
  Kaakaopitoisuus vähintään 68 %.
  605 kcal / 100 g, rasvaa 45,5 g / 100 g.
  Arvio: Ihanan raikas appelsiinin tuoksu – vai onko sittenkin sitruksen? Melko kovaa suklaata, joka ei maistu juuri miltään, mutta kaakaoprosentteja onkin melkein 70. Appelsiinisuus tekee hyvää ja suuhun jää mukavan hedelmäinen maku.

"Tätä suklaata ei arvaisi suomalaisen käsityön tulokseksi."

 • Goodio 71 % velvet, 48 g, 4,95 euroa.

  Ainesosat: Kaakaopapu, kookossokeri, kaakaovoi, aito vaniljajauhe, suola.
  Kaakaopitoisuus vähintään 71 %.
  434 kcal / 100 g, rasvaa 32,4 g / 100 g.
  Arvio: Tätä suklaata ei arvaisi suomalaisen käsityön tulokseksi. Tuoksussa on kuin aavistus savua ja kahvia. Koostumus on sopivan rapsakka, mutta suklaa sulaa miellyttävästi suussa. Ei ole yhtään liian voimakas kaakaon maku, jos on tottunut tummiin suklaisiin. Tosin aloittelijan ei kannata aloittaa tästä suklaasta. Raakasuklaiden ensikertalaiselle oli aivan liian vahva tuote, mutta tottuneempi tykkää ihan täysillä! Bonuksena testisuklaiden pienin kalorimäärä.
  Testin paras!

 • Puhdistamo minttu, 32 g. 3,25 euroa.

  Ainesosat: Kaakaovoi, kaakaojauhe, risiilesejauhe, maca-jauhe, ei-emo-soijalesitiini, vanilja, kardemumma, Celtic-merisuola, hunaja, minttuöljy.
  Kaakaopitoisuus vähintään 60 %.
  596 kcal / 100 g, rasvaa 50 g / 100 g.
  Arvio: Heti ensimmäinen kokemus tulee vahvasta piparmintun tuoksusta, sama jatkuu maussa, mutta ei pistävästi. Myös jälkimaku pysyy pitkään raikkaana. Makea ja helppo suklaa, joka ei ole lainkaan kitkerä. Yksi testin pehmeimmistä rakenteista, mutta se ei olekaan ihme, sillä tässä on eniten rasvaa.

 • Lovechock manteli, 40 g, 3,50 euroa.

  Ainesosat: Kaakaomassa, kaakaovoi, kookospalmusokeri, viikuna, manteli, rusina, lucumajauhe, macajauhe, anis, vaniljajauhe, kaneli, merisuola.
  Kaakaopitoisuus vähintään 80 %.
  585 kcal / 100 g, rasvaa 46 g /100 g.
  Arvio: Mantelirouhe raksuu hampaissa mukavasti, mutta suklaa tuntui suussa jotenkin jauhoiselta. Plussaa kaakaopitoisuudesta sekä ihanasta mietelauseesta, joka tulee patukan mukana.

 • Pana chocolate coconut + goji, 45 g, 4,90 euroa.

  Ainesosat: Kaakaovoi, kaakaojauhe, tumma agavenektari, kookosöljy, goji-marjat, kookoshiutaleet, carob, kaneli, himalajan kristallisuola.
  Kaakaopitoisuus vähintään 50 %.
  559 kcal / 100 g, rasva 46,3 g / 100 g.
  Arvio: Tämä on kookoksenrakastajan lempituote ja testin makein raakasuklaa. Tuoksussa ja maussa on paljon kookosta ja marjaisuutta. Kehittyneemmälle maulle on vähän liian ”helppo” ja jopa keinotekoinen. Puolestaan raakasuklaisiin tottumaton sanoi, että testin paras. Aloittelijan varma valinta!

 • Ombar lemon & green tea, 35 g, 2,80 euroa.

  Ainesosat: Raakakaakaomassa, kookossokeri, kaakaovoi, sitruunajauhe, matcha vihreä tee, sitruunaöljy.
  Kaakaopitoisuus vähintään 60 %.
  499 kcal / 100g, Rasvaa 38,1 g/100 g.
  Arvio: Tässä on vahva sitruksen potku, joka melkein peittää suklaan oman maun. Hyvä rakenne: vaikka on kovaa, sulaa silti pehmeästi suussa.  Söpö pieni levy tuudittaa pahimman suklaahimon – mutta mihin jäi se luvattu vihreän teen maku?

Raakasuklaa lyhyesti

 • Kaupoissa myytävät raakasuklaat sisältävät prosessoimattomia, puhtaita ja alkuperäisiä raaka-aineita. Raakasuklaa ei sisällä esimerkiksi valkoista sokeria.
 • Raaka-aineita ei missään vaiheessa kuumenneta, joten herkät ja arvokkaat ainesosat säilyvät. Kaakaon kylmäprosessoinnissa lämpötila ei siis nouse koskaan yli 46 asteen.
 • Raakasuklaata myyvät muun muassa tavalliset ruokakaupat, luontaistuotekaupat ja erikoiskaupat. Sitä voi tehdä myös itse.
  Lähde: Raakasuklaan valmistajat

Eläkeläisillä on monia pieniä iloja, joista he työelämässä ollessa vain unelmoivat. Voi valvoa myöhään, käydä päivällä elokuvissa tai pitää yöpaitapäivän, jolloin ei edes poistu kotoa. 

Ne pienimmät ilot ovat usein suurimmat.

Kysyimme eläkeläisiltä, mikä heidän elämässään on nyt parasta. Mikä näistä ilahduttaa tai ilahduttaisi sinua eniten?

 1. Saan nukkua niin myöhään kuin huvittaa ja lukea aamulla lehteä vaikka puoleenpäivään.
 2. Voin katsella yömyöhään Netflixistä elokuvia, jos siltä tuntuu. Aamulla ei tarvitse olla pirteänä työvalmiudessa! 
 3. Liikunnalle on enemmän aikaa kuin työelämässä. Päivällä on jumpissa ja uimahallissa väljää ja mukavaa.
 4. Voin nauttia kulttuuriannoksen jo päivällä. Monissa teattereissa ja elokuvateattereissa on päivänäytöksissä eläkeläishintoja.
 5. Kokeilen uusia lounaspaikkoja. Monista ravintoloista saa päivällä eläkeläisalennuksia.
 6. Elän ex tempore -elämää. Päätän vasta aamulla, mitä teen. Ostan vaikka halvan bussilipun lähikaupunkiin ja käyn siellä retkellä.
 7. Tunnen itseni tärkeäksi. Voin hoitaa sairastunutta lastenlasta tai vaikka naapurin lasta. Auttaminen tuo hyvää mieltä kaikille.

Plussaelämää lastenlasten kanssa

Helsinkiläinen Aira Väisänen, 66, kertoo alkukriisin jälkeen nauttineensa eläkkeelläolosta.

– Olen uutisnälkäinen, uppoudun aamuisin Helsingin Sanomiin ja seuraan monia nettisivuja. Käyn pari kertaa viikossa liikunnassa, saman verran muissa ryhmäharrastuksissa. Yllättäen olen muuttumassa kulttuurimummoksi, koska saan liput elokuviin ja teattereihin päivä- tai eläkeläishinnoin. Tuntuu ylelliseltä istua elokuvissa kello 12. Opiskeluaikaisen ystävättären kanssa kokeilemme kerran kuussa uutta ruokapaikkaa. Lounasaikaan monissa ravintoloissa saa eläkeläisalennuksen. 

Aira toteaa myös olevansa onnekas, kun voi ja saa olla mukana 7- ja 4-vuotiaiden tyttärenpoikien arjessa. Hän oli itse aikoinaan kahden tytön kiireinen yksinhuoltaja, ja muistaa, että säätämistä riitti.

– Tunnen, että minua tarvitaan. Voin olla pojille yhtenä lisävoimavarana toisten isovanhempien lisäksi. Pääsen taas leikkimään piilosta ja tutustumaan poikaenergiaan!

Vuorotyötä tekevien vanhempien päivät vaihtelevat ja venyvät. Airalle napsahtaa yleensä pari iltapäivää viikossa, joskus lauantai tai sunnuntai tai muutama sairaspäivä.

– Nämä eivät rasita minua yhtään. Läheisyys tuo iloa puolin ja toisin.

Aira on huomannut, että eläkkeelläkin pitää olla sovittuja aikatauluja, tapaamisia ja tapahtumia. Muuten viikoista tulee pelkkää löysää puuroa. Elämänlaatu on paljolti oman uteliaisuuden ja aktiivisuuden varassa.

– Varsinkin yksinasuvan on opeteltava sitkeästi itsensä johtajaksi, koska työpaikan pomo tai kukaan muukaan ei enää kerro, mitä tänään tai huomenna pitäisi tehdä. Ja silti parasta on arjen väljyys, mahdollisuus tarttua yllätyksiin, katsella rauhassa pihlajassa herkuttelevia tilhiä tai lukea kirjaa vielä silloinkin, kun työikäiset menevät nukkumaan.

Kuntoilua ja kirjoittamista

Järvenpääläinen Raili Ojala-Signell, 67, löysi kuntoilun vasta eläkkeellä, vaikka pyöräily ja kävely ovat aina olleet osa arkea.

– Menin kolmen kuukauden ohjattuun ryhmään, jossa opetettiin kädestä pitäen eri liikuntavaihtoehtoja. Liikkumisesta tuli osa arkeani. Nykyisin käyn ainakin kolmesti viikossa jumpissa tai kuntosalilla. Senioreiden ohjattu kuntosalitreeni on tuonut elämääni uusia ystäviä. Myös talviuinti on tärkeää. Loka-huhtikuussa käyn jumpan jälkeen avannossa, Raili kertoo.

Kirjoittajaryhmät ovat täynnä eläkeläisiä, joilla vihdoin on aikaa tutkia muistiinpanoja ja vanhoja valokuvia. Raili kirjoitti omakustanteena elämänkertansa vuonna 2014 ja ystävänsä Aunen elämänkerran vuonna 2016. Raili on kuurojen vanhempien kuuleva lapsi, ja työtäkin hän teki kuulovammaisten parissa.

– Olen skannannut sukulaisten ja tuttavien valokuva-albumeita lapsuuteni ja nuoruuteni Säynätsalon kuurojen yhteisöstä, retkistä, juhlista sekä vierailuista. Kuvia on noin 1500, ja aion tehdä niistä Ifolorin ohjelmalla valokuvakirjan. 

Raililla on etäavomies. Molemmat elävät omissa kodeissaan 40 kilometrin päässä toisistaan.

– Se on meille paras ratkaisu. Arkipäivät rauhoitamme omille jutuillemme. Viikonloput ovat yhteistä aikaa, jolloin harrastamme kulttuuria, ystävien tapaamista, mökkeilyä ja puutarhanhoitoa.

Uusi, hyvä elämänvaihe

Mikkeliläinen Heikki Kupiainen, 63, on ollut osatyökyvyttömyyseläkkeellä elokuusta 2015  lähtien.

– Sain osa-aikaeläkepäätöksen 60-vuotiaana. Se ei tullut yhtään liian aikaisin, Heikki toteaa, ja kertoo kokemusten kahdesta kevennetystä työvuodesta olleen pelkästään myönteisiä.

Työ, lepo ja palautuminen olivat oikeassa suhteessa. Työ ei vienyt kaikkea energiaa ja toimintatarmoa.

Heikki Kupiainen.
Heikki Kupiainen.

– Työskentelen lukion historian ja yhteiskunnallisten aineiden lehtorina ja jaksan nyt nauttia aiempaa paremmin työstäni. Työntekoon on palannut iloisuus, rentous ja letkeys - jopa tilannekomiikkakin saattaa toimia.

Ja mikä parasta: vapaa-ajalla Heikki jaksaa puuhastella ja harrastaa. Puuhaa riittää kotitarpeiksi omakotitalossa ja loma-asunnolla. 

– Kuntoilu raikkaassa ulkoilmassa on hyvä vastakohta siisteille sisätöille. Virtaa liikenee niin vanhoille kuin uusillekin harrastuksille. Päivänokoset ovat uusi ylellisyys – samoin kiireettömät aamut. Tästä mieluisasta elämänvaiheesta on hyvä siirtyä aikanaan täyseläkeläiseksi melko hyväkuntoisena, vireänä ja tyytyväisenä.

Joulutähti ja amaryllis pitävät pintansa, mutta viime vuosien aikana suosioon on noussut myös menneiltä vuosikymmeniltä tuttu joulukukka. 

Joulutähti on monille suomalaisille joulukukkien kruunaamaton kuningas, mutta tiesitkö, että muualla Euroopassa se ei kuulu jouluun lainkaan? 

– Keski-Euroopassa joulutähden nimi on tähtilatva ja se on suosittu äitienpäiväkukka, kertoo Kukkakauppa Bieder Ruoholahden floristi Tapio Komminaho.

Joulukukat voi hankkia jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi joulutähti kestää hyvällä hoidolla ainakin kuukauden verran. Se viihtyy vedottomassa, valoisassa paikassa ja pitää tasaisesta kosteudesta. Mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välissä, niin joulutähti ei varista alimpia lehtiään ja pysyy kauniina aattoon asti.

Joulutähti on edelleen erittäin suosittu joulukukka, mutta ei enää se ostetuin.

– Viime vuonna meillä myytiin eniten kotimaista amaryllista, Komminaho paljastaa.

Amaryllis on sipulikukka ja siten vaatimaton hoidon suhteen. Se ei tarvitse kuin tilkan vettä siinä vaiheessa, kun kukka alkaa avautua.

– Osa ei anna vettä silloinkaan, mutta itse annan hivenen, jotta kukka avautuu kauniisti eikä siihen jää ryppyjä avausvaiheessa, Komminaho vinkkaa.

Toinen suosittu joulun sipulikukka on hyasintti. Sekin on muualla Euroopassa kevään eikä joulun kukka: hyasintin keltaista versiota myydään esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa eniten pääsiäisen aikaan. 

– Hyasintti on klassikko, mutta tänä päivänä osa ihmisistä on aika tuoksuherkkiä, joten voimakkaan tuoksunsa vuoksi hyasinttia ei osteta enää niin paljon kuin ennen. 

Amaryllis ja hyasintti ovat Komminahon mukaan ehdottomasti helppohoitoisimmat joulukukat: niille riittää pari tilkkaa vettä koko niiden elinkaaren aikana.

– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.
– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.

Uudet tuulet

Vai kaipaisitko kotiin jotain raikkaampaa vaihtoehtoa joulukukalle? Jos joulutähti ja amaryllis tuntuvat tylsiltä valinnoilta, vaihtoehtoja on. Tällä hetkellä suurta suosiota nauttii vuosikymmenten takaa tuttu kaunotar.

– Jouluruusu teki paluun noin kymmenen vuotta sitten ja sitä esitellään nyt joka sisustuslehdessä tyylikkäänä, kauniina joulukukkavaihtoehtona.  Sitä oli paljon jo 1900-luvun alussa ja siitä aina 50-luvulle asti. Sen jälkeen meillä Suomessa alkoi olla lämpimämpää, ja joulutähdet ja kumppanit nousivat suosioon, koska ne tarkenivat jouluruusua paremmin, Komminaho kertoo. 

Toinen kaunis, ei-perinteinen joulukukka on valkoinen orkidea.

– Ne voidaan koristella kukkaliikkeessä vaikka kävyillä tai ruseteilla. 

Jouluruusua saapuu ostamaan myös huhtikuussa eläkkeelle jäänyt Aune-Marja Sinisalo, 63. 

– Pistäydyin hiljattain pikkusiskoni Seijan luona ja hänellä oli jouluruusu. Ihastelin sitä ja Seija sanoi, että muistaa jouluruususta aina Aura-Leenan, isosiskomme, joka kuoli tammikuussa. Aura-Leena osti usein meille siskoksille jouluruusut. Nyt saamme ostaa ne itse, Sinisalo kertoo. 

Komminaho neuvoo Sinisalolle, miten jouluruusun saa kukoistamaan.

– Laitoin näille liikkeen ruusuille aamulla lisää ja juuri katsoin, että kannattaa kohta lisätä. Nämä juovat paljon. 

Aune-Marja Sinisalo käy usein samassa kukkaliikkeessä. Joulukukat hän ostaa joka vuosi hyvissä ajoin ja saa niitä myös ystäviltään. 

– Suosikini on nyt tämä jouluruusu, mutta amaryllis on myös aivan ihana. Pidän punaisista ja valkoisista joulukukista. Ostan ne jo aikaisin ja toivon, että ne kuolevat pian joulun jälkeen – sitten jo riittää, hän nauraa. 

Lue kattava opas: Näin hoidat kaikkia joulukukkia oikein