ET-lehti maistoi kauden trendiherkut eli kymmenen eri valmistajan raakasuklaata. Vahva suosikki löytyi niin raakasuklaaseen tottuneelle kuin aloittelijalle.

 • Life food chocolate cashew, 70 g, 6,20 euroa.

  Ainesosat: Raakakaakaovoi, raakakaakaojauhe, raaka cashewpähkinä (21%), raaka-agavesiirappi, lucumajauhe, kookosjauhe.
  Kaakaopitoisuus vähintään 52 %.
  531 kcal / 100 g, rasvaa 46 g / 100 g.
  Arvio: Jos maku ja tuoksu ovat mietoja, miten jälkimaku voi olla niin tujakka? Tämä tuote on varsin kitkerää suklaata, vaikka kaakaota on vain noin puolet tuotteesta. Ihanan pienet palat levyssä; tästä riittää nautittavaa useammalle päivälle.

 • Voimaruoka puolukka, 60 g, 4,95 euroa.

  Ainesosat: Raakakaakaomassa, kaakaovoi, hunaja, kuivattu puolukka, aito vanilja, kristallisuola.
  Kaakaopitoisuus vähintään 70 %.
  Energiamäärää ei ole ilmoitettu paketissa, eikä valmistaja ole sitä pyynnöstä ilmoittanut.
  Arvio: Tässä suklaassa on oudon makeat marjat. Lieneekö hunaja niin vahva makeuttaja? Mutta entä jälkimaku? Sellaista ei jää, sillä maku on laimea. Ulkonäkö on kiva, suklaalevymäinen, ja sopii vaikka lahjaksi. Rakenteeltaan testin keskivälissä: ei liian pehmeää, mutta ei liian kovaakaan suklaata.

 • Conscious cheeky cherry, 50 g, 4,50 euroa.

  Ainesosat: Kaakaovoi, agavemehu, kaakaojauhe, kookosvoi, carob, kirsikka sweet (15%), kirsikka golden (15%), kaneli, Himalajan suola.
  Kaakaopitoisuus vähintään 50 %.  
  553 kcal / 100 g, 43,4 kcal /100 g.
  Arvio: Pahvipakkauksen sisältä löytyy ihanaan kuoreen kääritty, todella pehmeä suklaa. Sulaa melkein sormiin. Kirsikat ovat yllättävän kirpeitä ja niiden tuoksu on voimakas. Aloittelija kiittää suklaan makeaa ja pehmeää makua, joka ei ole kitkerää.

 • Wonder chocolate 97 %, 30 g, 4,50 euroa.

  Ainesosat: Raakakaakaopavut, kookospalmunektari, raakakaakaovoi.
  Kaakaopitoisuus vähintään 97 %.
  Kaloreita 457 kcal / 100 g, rasvaa 39 g / 100 g.
  Arvio: Melkein täyttä tavaraa. Umpisuklaata. Suklaan samea ulkonäkö vei melkein makunautinnon. Mutta tämä ei ole kuitenkaan testin kitkerimpiä suklaita, vaan maku on yllättävän pehmeä näin tummaksi suklaaksi.

 • Cocovi superchoco appelsiini, 60 g. 4,95 euroa.

  Ainesosat: Kaakaomassa, kaakaovoi, palmusokeri, lucuma, carob, appelsiiniöljy, vanilja.
  Kaakaopitoisuus vähintään 68 %.
  605 kcal / 100 g, rasvaa 45,5 g / 100 g.
  Arvio: Ihanan raikas appelsiinin tuoksu – vai onko sittenkin sitruksen? Melko kovaa suklaata, joka ei maistu juuri miltään, mutta kaakaoprosentteja onkin melkein 70. Appelsiinisuus tekee hyvää ja suuhun jää mukavan hedelmäinen maku.

"Tätä suklaata ei arvaisi suomalaisen käsityön tulokseksi."

 • Goodio 71 % velvet, 48 g, 4,95 euroa.

  Ainesosat: Kaakaopapu, kookossokeri, kaakaovoi, aito vaniljajauhe, suola.
  Kaakaopitoisuus vähintään 71 %.
  434 kcal / 100 g, rasvaa 32,4 g / 100 g.
  Arvio: Tätä suklaata ei arvaisi suomalaisen käsityön tulokseksi. Tuoksussa on kuin aavistus savua ja kahvia. Koostumus on sopivan rapsakka, mutta suklaa sulaa miellyttävästi suussa. Ei ole yhtään liian voimakas kaakaon maku, jos on tottunut tummiin suklaisiin. Tosin aloittelijan ei kannata aloittaa tästä suklaasta. Raakasuklaiden ensikertalaiselle oli aivan liian vahva tuote, mutta tottuneempi tykkää ihan täysillä! Bonuksena testisuklaiden pienin kalorimäärä.
  Testin paras!

 • Puhdistamo minttu, 32 g. 3,25 euroa.

  Ainesosat: Kaakaovoi, kaakaojauhe, risiilesejauhe, maca-jauhe, ei-emo-soijalesitiini, vanilja, kardemumma, Celtic-merisuola, hunaja, minttuöljy.
  Kaakaopitoisuus vähintään 60 %.
  596 kcal / 100 g, rasvaa 50 g / 100 g.
  Arvio: Heti ensimmäinen kokemus tulee vahvasta piparmintun tuoksusta, sama jatkuu maussa, mutta ei pistävästi. Myös jälkimaku pysyy pitkään raikkaana. Makea ja helppo suklaa, joka ei ole lainkaan kitkerä. Yksi testin pehmeimmistä rakenteista, mutta se ei olekaan ihme, sillä tässä on eniten rasvaa.

 • Lovechock manteli, 40 g, 3,50 euroa.

  Ainesosat: Kaakaomassa, kaakaovoi, kookospalmusokeri, viikuna, manteli, rusina, lucumajauhe, macajauhe, anis, vaniljajauhe, kaneli, merisuola.
  Kaakaopitoisuus vähintään 80 %.
  585 kcal / 100 g, rasvaa 46 g /100 g.
  Arvio: Mantelirouhe raksuu hampaissa mukavasti, mutta suklaa tuntui suussa jotenkin jauhoiselta. Plussaa kaakaopitoisuudesta sekä ihanasta mietelauseesta, joka tulee patukan mukana.

 • Pana chocolate coconut + goji, 45 g, 4,90 euroa.

  Ainesosat: Kaakaovoi, kaakaojauhe, tumma agavenektari, kookosöljy, goji-marjat, kookoshiutaleet, carob, kaneli, himalajan kristallisuola.
  Kaakaopitoisuus vähintään 50 %.
  559 kcal / 100 g, rasva 46,3 g / 100 g.
  Arvio: Tämä on kookoksenrakastajan lempituote ja testin makein raakasuklaa. Tuoksussa ja maussa on paljon kookosta ja marjaisuutta. Kehittyneemmälle maulle on vähän liian ”helppo” ja jopa keinotekoinen. Puolestaan raakasuklaisiin tottumaton sanoi, että testin paras. Aloittelijan varma valinta!

 • Ombar lemon & green tea, 35 g, 2,80 euroa.

  Ainesosat: Raakakaakaomassa, kookossokeri, kaakaovoi, sitruunajauhe, matcha vihreä tee, sitruunaöljy.
  Kaakaopitoisuus vähintään 60 %.
  499 kcal / 100g, Rasvaa 38,1 g/100 g.
  Arvio: Tässä on vahva sitruksen potku, joka melkein peittää suklaan oman maun. Hyvä rakenne: vaikka on kovaa, sulaa silti pehmeästi suussa.  Söpö pieni levy tuudittaa pahimman suklaahimon – mutta mihin jäi se luvattu vihreän teen maku?

Raakasuklaa lyhyesti

 • Kaupoissa myytävät raakasuklaat sisältävät prosessoimattomia, puhtaita ja alkuperäisiä raaka-aineita. Raakasuklaa ei sisällä esimerkiksi valkoista sokeria.
 • Raaka-aineita ei missään vaiheessa kuumenneta, joten herkät ja arvokkaat ainesosat säilyvät. Kaakaon kylmäprosessoinnissa lämpötila ei siis nouse koskaan yli 46 asteen.
 • Raakasuklaata myyvät muun muassa tavalliset ruokakaupat, luontaistuotekaupat ja erikoiskaupat. Sitä voi tehdä myös itse.
  Lähde: Raakasuklaan valmistajat

Rahaa, lahjakortti, koru, astioita vai jotain muuta? Rippi- tai valmistujaislahjan ostaminen nuorelle voi olla joskus hankalaa. Kysyimme nuorilta, millaisista lahjoista he ilahtuvat. ET:n toimitus vinkkaa myös, millaisia onnistuneita lahjoja olemme onnistuneet itse antamaan.

Nuoret: Jos ei rahaa, niin...

Kysyimme 14–19-vuotiailta nuorilta, millaisesta rippi- tai valmistujaislahjasta he ilahtuisivat. Suurin osa on rahan puolella: siten lahjan saaja voi valita juuri mieleisensä lahjan tai käyttää rahat esimerkiksi matkustamiseen tai suurempaan hankintaan.

Vaikka nuori olisikin esimerkiksi astioiden tarpeessa, on moni tarkka tyylistään ja haluaa itse päästä vaikuttamaan kodin tavaroiden ulkonäköön. Silloin lahjakortti on hyvä valinta, ja nuori voi käyttää sen juuri sellaisiin astioihin joista pitää.

"Lahjakortteja melkein minne vain voi aina antaa, mutta kannattaa silti tuntea lahjan saajaa vähän. Sain kerran 20 euron lahjakortin urheiluliikkeeseen, osui väärälle henkilölle..." – Marika, 19 v

"Lahjakortti olisi kiva esimerkiksi Stockmannille tai Emotion-kosmetiikkaliikkeeseen. Rahaa en pyytäisi kuin vanhemmilta." – Lilja 15 v

"Hyviä kohteita lahjakortille voisivat olla sisustusliikkeet, kuten Finlayson, koska muuttaminen saattaa olla ajankohtaista pian ylppäreiden jälkeen." – Sara, 18 v

"Lahjakortti voisi olla esimerkiksi Marimekon liikkeeseen tai johonkin muuhun "hyödylliseen" kauppaan. En viitsisi pyytää valmistujaislahjaksi lahjakorttia minnekään tavalliseen liikkeeseen, kuten vaikka H&M:lle." – Ella, 15 v

Toisten mielestä on kuitenkin mukavaa antaa lahjaksi jotain muuta kuin rahaa tai lahjakortteja. Kysyimme nuorilta, mitä muuta he toivoisivat lahjaksi. Näin nuoret vastasivat:

"Rippilahjaksi pieni kultainen risti olisi kiva." – Helmi, 14 v

"Valmistujaislahjaksi haluaisin ainakin esimerkiksi astioita, kuten laseja ja lautasia. Myös lakanat ja korut ovat sopivia." - Lilja 15 v

"Sukulainen voisi antaa vaikka jonkin tietyn sarjan astioita." – Ella, 15 v

"Paras lahja olisi yhteinen matka." – Ville, 16 v

"Koruista en ikinä ole välittänyt, koska ne harvoin osuvat nappiin. Pitää tietää ihmisen lempivärit ja mistä materiaalista hän pitää. Itseni ja ystävieni perusteella luulen, että lahjaksi saatuja koruja tulee harvoin pidettyä." – Marika, 19 v

"Hyviä peruslahjoja ovat ajattomat korut ja esimerkiksi Arabian astiat. Myös yhteinen matka tai tekeminen, kuten festarit, olisi kiva lahja. Tärkeintä on kuitenkin, että jotenkin muistaa lahjansaajaa, ei niinkään itse lahja!" – Sara, 18 v

Toimitus vinkkaa: Hyväksi havaittuja lahjoja

Myös ET:n toimituksen jäsenet muistelivat, millaisia onnistuneita lahjoja ovat itse onnistuneet antamaan.

"Poikani ilahtui aikoinaan kaikista oman kodin perustamiseen liittyvistä valmistujaislahjoista: kattilat, aterimet, kahvimukit jne. Myös samppanjapullo ilahdutti!"

”Matkalahjakortti (esim. reilaus tai vastaava) on aika hyvä lahjaidea.”

"Kiva lahja on omatekoinen lahjakortti, joka oikeuttaa leffa- tai teatteri-iltaan, ravintolakäyntiin tai vaikkapa pieneen reissuun lahjan antajan kanssa. Se on kiva tapa kertoa juhlittavalle, miten mukavaa on viettää aikaa hänen kanssaan."

”Jos tiedän nuoren harrastuksen, voin ostaa lahjakortin alan liikkeeseen tai esimerkiksi Lippupalveluun.”

"Olen ostanut kahdelle kummitytölleni joka vuosi syntymäpäivälahjaksi yhden timantin (maksanut 50–100 euroa). Rippi- tai ylioppilaslahjaksi olen luvannut teettää heille korun, johon kivet laitetaan. Saavat itse vaikuttaa, millainen korusta tulee."

”Nuori ei ehkä koskaan ole syönyt kolmen tai useamman ruokalajin illallista ravintolassa. Valitse kukkarollesi sopiva ravintola ja osta lahjakortti. Voit lupautua illallisseuraksi!”

Jotta lahjasta jäisi mukava muisto, ET:n toimitus suosittelee välttämään näitä: korut, koriste-esineet, maljakot, antajan maun mukainen design, käytöksen kultainen kirja, aforismikirja.

Näitäkin voi harkita, jos lahjan saajan maku on tiedossa, tai hän on jotain näistä erityisesti toivonut. Lahjavinkkiä voi myös kysyä valmistujan vanhemmilta.

"Osa nuorista on tosi tarkkoja astioiden ja muiden esineiden tyylistä ja väreistä. Jos aikoo hankkia käyttöesineitä, on hyvä tietää, onko nuori tyylitietoinen vai suhtautuuko astioihin lähinnä välttämättöminä tarvikkeina."

Paljonko rahaa lahjaksi?

ET-lehti kysyi taannoin lukijoilta, millainen rahasumma on heidän mielestään sopiva lahja ylioppilaalle. Suurimman osan mielestä alle 60 euron summa on riittävä. 

Joka neljännes kertoi lahjoittavansa ylioppilaalle 100 euroa, ja jotkut jopa 200 euroa.

Rahalahjojen summia määrää useimmiten sukulaissuhde. Muutamat mainitsivat kyselyssä, että myös valmistuvan taloudellinen pärjääminen ja perhetausta vaikuttavat rahamäärään. 

Nuoret itse ovat samalla linjalla:

"Suvulta olisi kiva 50 euroa, perheeltä tai isovanhemmalta 100 euroa." – Marika, 19 v

"Vanhemmilta tai isovanhemmalta ehkä 100 euroa, kummeilta 50 ja ei niin läheisiltä vierailta 20–50 euroa." – Ella, 15 v

"Jokainen antaa sen verran mikä itsestä tuntuu hyvältä ja mihin on varaa. Harva tulee muistelemaan, että kuka vieras antoi minkäkin verran." – Sara, 18 v

Lue myös: Näin annat rahaa ja sijoituksia lahjaksi lapsenlapselle – 8 vinkkiä

Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.
Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.

Värikkäiden puuvillakankaiden paloista saat nätin hupun mökkijakkaralle. Samalla tekniikalla voi ommella tyynynpäällisen tai vaikka ison peiton.

Tarvitset:

 • Puuvillakankaiden paloja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Leikkaa kankaista 9 neliötä. Kuvan neliö on 12 x 12 cm, sisältäen saumavarat. Tarkista koko omaan jakkaraasi sopivaksi. Sommittele tilkut 3 x 3 neliön ruudukoksi. Ompele ne 3 neliön kaitaleiksi oikeat puolet vastakkain 0,5 cm:n saumanvaralla. Silitä saumanvarat auki.

2. Neulaa kaksi kaitaletta op:t vastakkain, varmista, että ruutujen kulmat osuvat kohdakkain. Ompele kaitaleet yhteen 0,5 cm:n saumanvaralla ja silitä saumanvarat auki. Ompele 3. kaitale toisen kaitaleen (toiseen) reunaan. Nyt kaitaleet on ommeltu ruudukoksi.

3. Leikkaa jakkaran sivuille 13 cm leveät eriväriset kaitaleet. Kaitaleen pituus on ruudukon pituus + 4 cm. Neulaa kaitaleet ruudukon sivuille op:t vastakkain, jätä saumanvarat päihin. Ompele ruudukon kulmaan saakka. Ompele sitten sivukaitaleiden päät yhteen = jakkaran kulma. Taita lopusi alareunaan 2 x 1 cm:n päärme nurjalle ja ompele reunasta.

Huom! Ennen kuin ompelet hupun kulmat, varmista, että hupun saa jakkaran päälle ja siitä pois sujuvasti. 

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2017.