Sirkku ja Mika suklaatehtaan lähellä olevalla aukiolla juhlimassa.
Sirkku ja Mika suklaatehtaan lähellä olevalla aukiolla juhlimassa.

Aurinkoa ja vireää kaupunkikulttuuria. Oo, Las Palmas! Siihen ihastui Mika Westermarckinkin,joka pyörittää bisnestä suklaatehtaassa.

Sirkku Hölttä ja Mika Westermarck asuvat puoliksi Suomessa ja Las Palmasissa. Heidän intohimonaan on kunnostaa raunioituneita taloja. Tarmoa riittää, kun pariskunta kertoo nykyisestä hankkeestaan.

– Kun hankimme vanhan suklaatehtaan nelisen vuotta sitten Las Palmasin vanhasta kaupungista Veguetasta, oli se ollut hylättynä yli 30 vuotta. Näimme kuitenkin sen mahdollisuudet ja onneksi omassa projektissa ei ole tiukkoja aikarajoja, joten töitä on tehty pitkälti omin voimin. Paljon on vielä jäljellä, Mika toteaa.

Lue myös: Euroopasta löytyy matkakohde ylitse muiden

Kaikki korjaustyöt on tehty pieteetillä ja vanhaa pelastaen. Alkuperäiset mosaiikkilattiat, 110-vuotiaat ikkunat, ovat ja listat on elvytetty.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Monenlaisia heloja ja pieniä antiikkiesineitä olemme raahanneet Pariisista ja Barcelonasta. Suomesta kannamme matkalaukuissa laadukkaita lattiakaivoja, venttiilejä ja ikkunakittiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Kansallisaarteet murenevat"

Vuonna 1478 perustettu Vegueta oli espanjalaisvalloittajien kaupunginosa, ja talot rakennettiin kookkaiksi suurille perheille, palveluskunnalle ja hevosille. Nyt kaupungin rakennusvalvonta ei anna jakaa vanhoja taloja pienimmiksi asunnoiksi.

– Tästä syystä kauniit kansallisaarteet murenevat kuntoon, josta niitä ei enää ehkä voi pelastaa. Omistajat ovat kuitenkin velvoitettuja pitämään julkisuvut kunnossa, joten todellisuudessa raunioita on vielä paljon enemmän kuin kadulta arvaisikaan. Toisaalta myös ankealta näyttävien talojen uumenista voin paljastua unelmien keitaita, Mika kertoo.

Vanhan suklaatehtaan majapaikat ovat kauniita, persoonallisia ja ylellisiä. Parikunta vuokraa huoneistoja airnbnb-sivuston kautta, mutta suoraankin voi ottaa heihin yhteyttä.

Pienelläkin budjetilla pääsee majoittumaan suklaatehtaaseen, sillä edullisimmat huoneet ovat selvästi alle 50 euron.

– Kanarialaiset eivät useinkaan säilytä vanhaa kunnostaessaan taloja, joten meidän restauroidessamme heidän rakennusperintöään olemme saaneet positiivista huomiota.

Vireä ja valloittava kaupunki

Las Palmas on hyvä kohde niille, jotka haluavat valoa ja lämpöä, mutta kaihtavat pelkkiä rantakohteita. Las Palmas on kiehtova ja eläväinen kaupunki, lisäbonuksena Las Canterasin upea ranta.

– Esimerkiksi karnevaalit kestävät koko helmikuun, ja ovat suurimmat Rio de Janeiron jälkeen. CAAM-taidemuseo on vanhassa kaupungissa, konserteissa on laaja tarjonta ja paikallinen romería-juhlakulttuuri kansallispukuineen ja härkävankkureineen tulvii elämäniloa, Mika kertoo.

3 ravintolatärppiä Las Palmasiin

  1. Deliciosa Marta on herkullinen ravintola, kaupungin ykköseksi rankattu. Raaskimme syödä siellä vain erikoistilanteissa.
  2. Allende Triana on hyvä ja kohtuuhintainen ruokapaikka niin lounaalla kuin iltaisin.
  3. Panaria on mukava kahvila Veguetan värikästä kauppatoria vastapäätä. Hallissa on juustopuoti, jossa voi pakkauttaa ilmatiiviisti Suomeen haluamansa herkut.
Sisältö jatkuu mainoksen alla