Espoolainen Satu Malinen kohensi mielialaansa raakaruoalla. Kokeile Satun lime-avokadotorttua!

Lime-avokadotorttu

n. 10–12 henkilölle

Pohja
4 dl saksanpähkinöitä ja hasselpähkinöitä
5 taatelia kivet poistettuina ja liotettuina (tai tuoreita)
½ dl kookosöljyä sulatettuna
1 rkl hunajaa tai agavesiirappia
ripaus suolaa

Täyte
4 kpl
avokadoja
3 limen mehu
½ dl hunajaa tai agavesiirappia
½ dl kookosöljyä
1 rkl psylliumia
1 tl aitoa vaniljaa
ripaus suolaa

Lue myös:
Kookosmaidon ja avokadon rasva ihmetyttää – onko turvallista syödä?

  • Sekoita pohjan ainekset tiiviiksi taikinaksi monitoimikoneessa. Taputtele taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halk. 24 cm).
  • Valmista täyte: Paloittele avokadot tehosekoittimeen tai kulhoon, jossa soseutat ne sauvasekoittimella. Lisää limen mehu, hunaja, kookosöljy, psyllium, vanilja ja suola. Soseuta niin pitkään, että tuloksena on kermamainen seos. Tarkista makeus. Halutessa voit lisätä seokseen hieman kookoskermaa, joka pehmentää makua.
  • Levitä seos pohjan päälle ja koristele esim. kookoshiutaleilla, pähkinärouheella, tuoreilla marjoilla, suklaarouheella tai gojimarjoilla.
  • Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia tai pakastimessa 1½ tuntia. Herkuttele!
  • Kakku säilyy jääkaapissa hyvänä 2 päivää. Voit myös leikata sen palasiksi ja pakastaa annospaloina. Pakastimessa kakku säilyy hyvänä 2–3 kuukautta.

    Satu Malinen kertoo ET Terveys -lehden numerossa 5/2015, kuinka hänen olonsa koheni raakaruoalla.
    Lehti ilmestyy 17. kesäkuuta.

Raakasuklaat testissä: Yksi ylitse muiden

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla.