Kuva Piia Arnoud
Kuva Piia Arnoud

Tarjoa palsternakkamuusi ja appelsiinimarinoidut linssit lampaan kanssa pääsiäispöydässä – ja täydellinen menu on valmis.

Palsternakkamuusi

4 annosta

600 g palsternakkaa
400 g jauhoista perunaa
vettä
1 ½ dl turkkilaista jogurttia
1 ½ tl suolaa
1 rkl hunajaa
½ dl oliiviöljyä

  • Kuori ja lohko palsternakat ja perunat. Keitä kattilassa vesi ja laita juureskuutiot kypsymään.
  • Kun juurekset ovat kypsiä, ota talteen muutama desi keitinvettä. Lisää vesi, jogurtti, suola, hunaja ja öljy juuresten joukkoon. Soseuta sähkövatkaimella muusi tasaiseksi.
  • Tarjoa vaikka lampaan lisukkeena.

Katso yli 20 pääsiäisen reseptiä tästä.

Appelsiinimarinoidut linssit

4 annosta

2 dl vihreitä linssejä
vettä
1 tl suolaa
1 dl tuorepuristettua appelsiinimehua
½ dl oliiviöljyä
½ rkl valkoviinietikkaa
1 rkl raastettua appelsiinin kuorta
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa

  • Huuhtele ja keitä linssejä 20 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi ja nosta kattila liedelle. Anna loppuveden höyrystyä pois.
  • Pese ja raasta appelsiinista kuori. Halkaise ja purista hedelmästä mehu. Lisää öljy, appelsiinimehu, etikka, kuoriraaste, kardemumma ja suola linssien joukkoon. Sekoita ja anna makujen vetäytyä viileässä muutaman tunnin ajan.

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla. 

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.