Kuva Piia Arnoud
Kuva Piia Arnoud

Tarjoa palsternakkamuusi ja appelsiinimarinoidut linssit lampaan kanssa pääsiäispöydässä – ja täydellinen menu on valmis.

Palsternakkamuusi

4 annosta

600 g palsternakkaa
400 g jauhoista perunaa
vettä
1 ½ dl turkkilaista jogurttia
1 ½ tl suolaa
1 rkl hunajaa
½ dl oliiviöljyä

  • Kuori ja lohko palsternakat ja perunat. Keitä kattilassa vesi ja laita juureskuutiot kypsymään.
  • Kun juurekset ovat kypsiä, ota talteen muutama desi keitinvettä. Lisää vesi, jogurtti, suola, hunaja ja öljy juuresten joukkoon. Soseuta sähkövatkaimella muusi tasaiseksi.
  • Tarjoa vaikka lampaan lisukkeena.

Katso yli 20 pääsiäisen reseptiä tästä.

Appelsiinimarinoidut linssit

4 annosta

2 dl vihreitä linssejä
vettä
1 tl suolaa
1 dl tuorepuristettua appelsiinimehua
½ dl oliiviöljyä
½ rkl valkoviinietikkaa
1 rkl raastettua appelsiinin kuorta
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa

  • Huuhtele ja keitä linssejä 20 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi ja nosta kattila liedelle. Anna loppuveden höyrystyä pois.
  • Pese ja raasta appelsiinista kuori. Halkaise ja purista hedelmästä mehu. Lisää öljy, appelsiinimehu, etikka, kuoriraaste, kardemumma ja suola linssien joukkoon. Sekoita ja anna makujen vetäytyä viileässä muutaman tunnin ajan.

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Sitruunarisoton ystävä rakastuu myös raparperirisottoon.

Raparperirisotto

4 annosta

  • 4 dl raparperinvarsia pilkottuna
  • 3 salottisipulia
  • 10 pehmeää kuivattua taatelia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä 
  • noin 9 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl tuoreita mintunlehtiä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
  1. Kuori ja leikkaa raparperinvarret parin sentin viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit. Halkaise taatelit.
  2. Lisää kattilaan öljy, riisit, raparperit, sipulit ja taatelit. Kuullota seosta pari minuuttia eli kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää vettä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon suola.
  3. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Risoton pitää olla kosteaa.
  4. Nypi mintusta lehdet ja soseuta ne öljyn kanssa soseeksi sauva-sekoittimella.
  5. Sekoita lopuksi risoton joukkoon minttuöljy ja raastettu parmesaani.