Lukijoiden parhaat reseptit:

Kesäiseen salaattiin sopii savustettu siika tai lohi.

"Salaatissa piilee ravintola-alalla omaksumani martta-ajattelu: kaikki jääkaapin ainekset voidaan käyttää maukkaasti hyödyksi. Sen vuoksi ohjetta on helppo soveltaa saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Suuri salaattiannos säilyy pari päivää ja sopii siksi viikonlopulle, kun ei halua viettää kaikkea aikaa keittiössä."
Eija Kannelvirta-Allonen

Annos pääruokana 6:lle, lisäkkeenä 12:lle

kokonainen savusiika tai savulohi
6 jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)
1 ½ rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
½–1 tl merisuolaa
½ tl paprikajauhetta
1 tl timjamia
250 g vihreitä papuja
2 ruukkua erilaisia salaatteja tai 1 kerä jäävuorisalaattia
1 pieni punasipuli
1 dl mustia oliiveja
250 g kirsikkatomaatteja

Kastike:
1 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
½ sitruunan mehu
pippurisekoitusta tai mustapippuria myllystä

  1. Valmista perunat jo edellisenä päivänä. Leikkaa hyvin pestyt perunat kuorineen lohkoiksi ja pane kulhoon. Lisää oliiviöljy, suola, paprikajauhe ja timjami ja sekoita.
  2. Kaada perunat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200-asteisen uunin keskitasossa 30 minuuttia. Jäähdytä.
  3. Irrota savukalasta ruodot ja paloittele kala.
  4. Leikkaa tuoreista pavuista kannat. Höyrytä tai keitä pavut suolatussa vedessä kypsiksi, noin 7–10 minuuttia. Jäähdytä pavut kylmässä vedessä, jotta ne säilyttävät värinsä.
  5. Revi salaatti kulhoon. Viipaloi punasipuli ja oliivit ja halkaise tomaatit. Sekoita ainekset salaattiin. Lisää oliiviöljy ja sitruunamehu ja sekoita.
  6. Kaada salaattipohja tarjoiluvadille. Levitä päälle pavut, perunat ja savukala. Rouhi pinnalle pippuria.

Muista myös nämä salaatit:

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla.