Lukijoiden parhaat reseptit:

Kesäiseen salaattiin sopii savustettu siika tai lohi.

"Salaatissa piilee ravintola-alalla omaksumani martta-ajattelu: kaikki jääkaapin ainekset voidaan käyttää maukkaasti hyödyksi. Sen vuoksi ohjetta on helppo soveltaa saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Suuri salaattiannos säilyy pari päivää ja sopii siksi viikonlopulle, kun ei halua viettää kaikkea aikaa keittiössä."
Eija Kannelvirta-Allonen

Annos pääruokana 6:lle, lisäkkeenä 12:lle

kokonainen savusiika tai savulohi
6 jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)
1 ½ rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
½–1 tl merisuolaa
½ tl paprikajauhetta
1 tl timjamia
250 g vihreitä papuja
2 ruukkua erilaisia salaatteja tai 1 kerä jäävuorisalaattia
1 pieni punasipuli
1 dl mustia oliiveja
250 g kirsikkatomaatteja

Kastike:
1 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
½ sitruunan mehu
pippurisekoitusta tai mustapippuria myllystä

  1. Valmista perunat jo edellisenä päivänä. Leikkaa hyvin pestyt perunat kuorineen lohkoiksi ja pane kulhoon. Lisää oliiviöljy, suola, paprikajauhe ja timjami ja sekoita.
  2. Kaada perunat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200-asteisen uunin keskitasossa 30 minuuttia. Jäähdytä.
  3. Irrota savukalasta ruodot ja paloittele kala.
  4. Leikkaa tuoreista pavuista kannat. Höyrytä tai keitä pavut suolatussa vedessä kypsiksi, noin 7–10 minuuttia. Jäähdytä pavut kylmässä vedessä, jotta ne säilyttävät värinsä.
  5. Revi salaatti kulhoon. Viipaloi punasipuli ja oliivit ja halkaise tomaatit. Sekoita ainekset salaattiin. Lisää oliiviöljy ja sitruunamehu ja sekoita.
  6. Kaada salaattipohja tarjoiluvadille. Levitä päälle pavut, perunat ja savukala. Rouhi pinnalle pippuria.

Muista myös nämä salaatit: