Jos kaapissa on siirappia, pähkinöitä ja elistä kermaa, pääset jo pitkälle.

Noin 30 kpl

Pohja

100 g voita
½ dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
½ dl kuohukermaa

Täyte

125 g erilaisia pähkinöitä
ja mantelia
75 g voita
½ dl kuohukermaa
½ dl sokeria
½ dl siirappia
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria

Koristeeksi

1 granaattiomena

  • Sekoita sokeri pehmeään voihin. Lisää vehnäjauhot ja kerma. Painele taikina jauhotetuin sormin pieniin vuokiin (halkaisija 4 cm ja korkeus 1 cm). Käytä silikonivuokia, niistä leivokset irtoavat helposti. Anna pohjien jähmettyä kylmässä.
  •  Rouhi pähkinät karkeaksi. Pane täyteainekset vaniljasokeria lukuun ottamatta pieneen kattilaan. Kuumenna hitaasti koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa ja sakenee.
  • ˜ Kuumenna uuni 200- asteiseksi. Paista leivospohjat miltei kypsiksi eli noin 10 minuuttia. Jaa pähkinätäyte pohjien päälle. Jatka kypsennystä leivosten koon mukaan vielä noin 5–10 minuuttia.
  • ˜ Koristele jäähtyneet leivokset granaattiomenan siemenillä ja nosta kahvipöytään.

VINKKI Nämä leivokset voi leipoa pari päivää ennen tarjoilua tai reilusti etukäteen ja pakastaa.

Mehukkaan lasagnen uumenissa on reilusti kalaa ja pinaattia. Lohen pehmeä rasva tekee hyvää aivoille ja sydämelle. Pinaatti on täyttä rautaa.

Lohilasagne

6 annosta

6 täysjyvälasagnelevyä
600 g lohifilee
1 rkl karkeaa merisuolaa

Kastike
20 g voita
½ dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
2 dl raejuustoa
2 dl emmental-mozzarellaraastetta
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä

Pinaattitäyte
1 sipuli
½ rkl öljyä
2 ps (à 200 g) lehtipinaattia pakasteesta
½ dl sitruunamehua
½ tl suolaa

Päälle
1 dl emmental-mozzarellaraastetta

  1. Pyyhi lohi ja nypi mahdolliset ruodot. Hiero karkea merisuola kalan pintaan ja anna sen suolaantua puolisen tuntia huoneenlämmössä. Tee sillä välin kastike ja valmistele täytteet.
  2. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja lorauttele vähitellen joukkoon maito. Hauduta kastiketta 20 minuuttia. Lisää lopuksi kastikkeeseen raejuusto ja juustoraaste sekä suola ja pippuri.
  3. Hienonna sipuli ja kuullota silppua muutama minuutti paistinpannulla. Kumoa joukkoon kohmeiset lehtipinaatit. Hauduta seosta 3–5 minuuttia eli kunnes pinaatti on sulanut. Mausta sitruunamehulla ja suolalla.
  4. Pyyhi suola lohen pinnalta. Leikkaa kala graaviviipaleiksi.
  5. Valuta puolet valkokastikkeesta lasagne­vuuan pohjalle (vuoka noin 24 x 18 cm). Lado kerros lasagnelevyjä kastikkeen päälle. Peittele levyt pinaatilla ja kerroksella kala­viipaleita. Kerrosta vielä pinaattia, kalaa ja lasagnelevyjä sekä loput valko­kastikkeesta. Ripottele pintaan juusto­raastetta.
  6. Paista lasagnea 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Reippaan talvipäivän hämärtyessä maistuu ruokaisa piirakka. Hyvin kypsynyt goudajuusto ja granaattiomenainen hunaja on kerrassaan herkullinen makuyhdistelmä. 

Goudapiirakka

Pohja

200 g voita tai leivontamargariinia
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 rkl kylmää vettä

Täyte

3 dl goudajuustoa raastettuna
2 kananmunaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl ruokakermaa
3 rkl silputtua tuoretta timjamia
¾ tl mustapippuria myllystä
¾ tl suolaa

  1. Sekoita pehmeä voin joukkoon kuivat aineet. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikinasta pallo ja nosta se kelmuun käärittynä jääkaappiin.
  2. Raasta gouda karkeaksi raasteeksi. Sekoita juustoraasteeseen munat, tuorejuusto ja kerma. Silppua timjami joukkoon ja mausta täyte rouhitulla mustapippurilla. Lisää suola.
  3. Taputtele taikina pyöreän vuuan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Kaada täyte pohjan päälle.
  4. Paista juustopiirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Granaattiomenahunaja

500 g juoksevaa hunajaa
1 granaattiomena
2 tähtisanista

Halkaise ja granaattiomena ja irrota siitä siemenet. Lusikoi siemenet purkkiin ja kaada päälle hunaja. Sekoita joukkoon tähtianikset. Anna hunajan tekeytyä kylmässä muutaman päivän. Tarjoa juustopiirakan kanssa.