Jos kaapissa on siirappia, pähkinöitä ja elistä kermaa, pääset jo pitkälle.

Noin 30 kpl

Pohja

100 g voita
½ dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
½ dl kuohukermaa

Täyte

125 g erilaisia pähkinöitä
ja mantelia
75 g voita
½ dl kuohukermaa
½ dl sokeria
½ dl siirappia
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria

Koristeeksi

1 granaattiomena

  • Sekoita sokeri pehmeään voihin. Lisää vehnäjauhot ja kerma. Painele taikina jauhotetuin sormin pieniin vuokiin (halkaisija 4 cm ja korkeus 1 cm). Käytä silikonivuokia, niistä leivokset irtoavat helposti. Anna pohjien jähmettyä kylmässä.
  •  Rouhi pähkinät karkeaksi. Pane täyteainekset vaniljasokeria lukuun ottamatta pieneen kattilaan. Kuumenna hitaasti koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa ja sakenee.
  • ˜ Kuumenna uuni 200- asteiseksi. Paista leivospohjat miltei kypsiksi eli noin 10 minuuttia. Jaa pähkinätäyte pohjien päälle. Jatka kypsennystä leivosten koon mukaan vielä noin 5–10 minuuttia.
  • ˜ Koristele jäähtyneet leivokset granaattiomenan siemenillä ja nosta kahvipöytään.

VINKKI Nämä leivokset voi leipoa pari päivää ennen tarjoilua tai reilusti etukäteen ja pakastaa.

Miten saada sienikeitosta samettista ja kermaisen tuntuista ilman kuohukermaa ja turhia kaloreita? Tämän herkullisen kantarellikeiton salaisuus on soseutus.

Keitosta kuin keitosta tulee täyteläinen, kun siihen lisää kuohukermaa, mutta jos haluaa syödä kevyemmin, paksun kerman tilalle pitää keksiä jotain muuta. 

Tähän kantarellikeittoon lisätään porkkanaa ja selleriä, jotka sekä keventävät että antavat makua. Kuohukerman sijaan käytetään Koskenlaskijajuustoa, jossa on rasvaa kolmasosa vähemmän kuin kuohukermassa. Lisäksi se antaa keitolle täyteläistä makua.

Kun valmis keitto soseutetaan, siitä tulee samettista ja kuohkeaa – ilman suuria kalorimääriä.

Soseutettu kantarellikeitto

öljyä
½ purjo paloiteltuna
100 g juuriselleriä
1 keskikokoinen porkkana
1 valkosipulin kynsi
5 dl käsiteltyjä kantarelleja (nesteet poistettu, paloiteltuja)
8 dl kasvislientä
200 g voimakasta Koskenlaskijajuustoa
1 dl ruokakermaa
muutama oksa tuoretta timjamia ja rosmariinia
vajaa maustemitta valkopippuria

  1. Kuullota öljyssä purjopalat, pilkottu valkosipuli, kuutioidut porkkanat ja sellerit. Lisää pilkotut  sienet.
  2. Sekoittele hetki ja lisää kasvisliemi. Keitä noin 15 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat pehmeitä.
  3. Lisää Koskenlaskija paloina ja anna sen sulaa keiton joukkoon. Lisää ruokakerma, hienonnetut yrtit ja valkopippuri ja kiehauta. Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella tai yleiskoneessa. Ripottele keiton päälle persiljaa ja tarjoile.

Tämä ruoka vie Thaimaan makumaailmaan. Merellisen curryn raaka-aineita voi muunnella oman maun mukaan. 

Merellinen vihreä curry

200 g kuorittuja jättikatkarapuja
200 g vaaleaa kalaa
seesamiöljyä
2 tl vihreää currytahnaa
1 chilipalko
2-3 valkosipulin kynttä
1 tlk kookosmaitoa
1 rkl osterikastiketta
paksoita (tai pinaattia)
kevätsipulia
hunaja- tai verkkomelonia
tuoretta korianteria

  1. Kuumenna wokkipannulla tilkka seesamiöljyä. Lisää pilkotut valkosipulin kynnet, chili ja kevätsipuli. Kuullota
  2. Lisää currytahna ja hetken päästä kookosmaito sekä osterikastike. Kuumenna ja anna kiehua lempeästi muutama minuutti.
  3. Lisää katkaravut, paloitellut kalat, hunajamelonipalat ja paksoin lehdet. Kypsennä pari minuuttia. Lisää lopuksi tuore korianteri. Tarkista maku.
  4. Lisää suolaisuutta saat lisäämällä soijakastiketta.
  5. Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kanssa.