Makkaran kanssa maistuvat sinappi, hapankaali, punakaalimuhennos, perunasalaatti tai juuressose.

Makkaran mausteiksi sopivat valkosipuli, yrtit, sinapinsiemenet, hienonnetut sienet tai rusinat. Lihan lisäksi voi käyttää keitettyä perunaa tai ohraryynejä. Jos massa ei tahdo pysyä koossa, pieni määrä peruna- tai vehnäjauhoja tai ohrakasta tai pari kananmunaa auttavat.

Helppo kotimakkara

300–400 g sianjauhelihaa
300 g naudanjauhelihaa
300 g jauhettua lampaan-,kalkkunan- tai broilerinlihaa
1–2 sipulia
2–3 tl suolaa
(1–5 valkosipulinkynttä)
0,5 tl mustapippuria
2 rkl yrttisekoitusta
4 dl ruokakermaa

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kypsennä silppu mikrossa tai kuullota tilkassa öljyä pannussa.
  2. Sekoita kaikki aineet käsin tai yleis- tai monitoimikoneessa.
  3. Paista pieni koepihvi ja tarkista mausteisuus.
  4. Voit jakaa massan osiin ja maustaa ne eri tavoin.
  5. Kun makkaramassa on mieleistäsi, pursota se suoliin. Ne voi ostaa hallista tai pyytää lähintä kauppiasta tilaamaan niitä. Ennen käyttöä suolet liotetaan yön yli.
  6. Jos käytössä ei ole makkarapursotinta tai tavallista pursotinpussia, tyhjä ketsuppipullo ja muovipussikin käyvät.
  7. Älä täytä suolia liikaa, massa turpoaa kypsennettäessä. Makkaroista voi tehdä niin pitkiä kuin haluaa. Sulje päät langalla tai kietaise päät solmuksi. Pistele hammastikulla makkaroihin reikiä.

Lammasmakkara

500 g lampaan jauhelihaa
500 g naudan jauhelihaa
4 dl vettä + 1 lihaliemikuutio
2 sipulia silppuna
2 munaa
2 tl suolaa
mustapippuria
3–8 valkosipulinkynttä
1 dl hienonnettua persiljaa
1–2 rkl rosmariinia tai rakuunaa tai yrttisekoitusta
2–3 dl keitettyjä, rikottuja ohrasuurimoita

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  1. Sekoita kaikki aineet käsin tai koneessa. Pursota suoliin.
  2. Keitä, höyrytä, kypsennä vesihauteessa tai paista makkarat pannussa. Voit myös ruskistaa makkarat ensin pannussa, siirtää ne sitten uunivuokaan ja kaataa päälle kiehuvan kuumaa vettä (2 l vettä + 1 rkl suolaa). Anna makkaroiden vielä muhia 175-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Siirrä astia viileään jäähtymään.

Juuressose

10 isoa perunaa
5–8 porkkanaa
pala selleriä tai palsternakkaa
1–2 dl ruokakermaa
kasvisliemikuutio tai suolaa
hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja selleri tai palsternakka. Keitä juurekset kypsiksi suolalla maustetussa vedessä tai kasvisliemessä.
  2. Kaada keitinliemi kulhoon. Survo ainekset perunanuijalla tai sähkövatkaimella.
  3. Lisää keitinlientä sekä kermaa. Tarkista suolaisuus. Ripota pinnalle persiljaa.

_________________________________________________________

  • Kypsennä makkarat suolalla maustetussa vedessä keittämällä, 100-asteisessa uunissa vesihauteessa, höyrykattilassa tai pannussa paistamalla. Tärkeintä on, että kypsennyslämpö on alhainen, jotta kuoret eivät halkeile.
  • Kypsät makkarat on hyvä jäähdyttää nopeasti (paitsi heti syötävät) ja panna jääkaappiin. Tarjottaessa ne voi ruskistaa ja kuumentaa pannussa.

Minulla on kokemusta kotitekoisten makkaroiden valmistuksesta marttayhdistyksessä. Siinä oli myös joulumakkaran ohje. Kotona en niin isotöisiin puuhiin rupee kun olen sinkku. Mutta oli ne ihan eri makuisia kuin kaupan makkarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla