Makkaran kanssa maistuvat sinappi, hapankaali, punakaalimuhennos, perunasalaatti tai juuressose.

Makkaran mausteiksi sopivat valkosipuli, yrtit, sinapinsiemenet, hienonnetut sienet tai rusinat. Lihan lisäksi voi käyttää keitettyä perunaa tai ohraryynejä. Jos massa ei tahdo pysyä koossa, pieni määrä peruna- tai vehnäjauhoja tai ohrakasta tai pari kananmunaa auttavat.

Helppo kotimakkara

300–400 g sianjauhelihaa
300 g naudanjauhelihaa
300 g jauhettua lampaan-,kalkkunan- tai broilerinlihaa
1–2 sipulia
2–3 tl suolaa
(1–5 valkosipulinkynttä)
0,5 tl mustapippuria
2 rkl yrttisekoitusta
4 dl ruokakermaa

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kypsennä silppu mikrossa tai kuullota tilkassa öljyä pannussa.
  2. Sekoita kaikki aineet käsin tai yleis- tai monitoimikoneessa.
  3. Paista pieni koepihvi ja tarkista mausteisuus.
  4. Voit jakaa massan osiin ja maustaa ne eri tavoin.
  5. Kun makkaramassa on mieleistäsi, pursota se suoliin. Ne voi ostaa hallista tai pyytää lähintä kauppiasta tilaamaan niitä. Ennen käyttöä suolet liotetaan yön yli.
  6. Jos käytössä ei ole makkarapursotinta tai tavallista pursotinpussia, tyhjä ketsuppipullo ja muovipussikin käyvät.
  7. Älä täytä suolia liikaa, massa turpoaa kypsennettäessä. Makkaroista voi tehdä niin pitkiä kuin haluaa. Sulje päät langalla tai kietaise päät solmuksi. Pistele hammastikulla makkaroihin reikiä.

Lammasmakkara

500 g lampaan jauhelihaa
500 g naudan jauhelihaa
4 dl vettä + 1 lihaliemikuutio
2 sipulia silppuna
2 munaa
2 tl suolaa
mustapippuria
3–8 valkosipulinkynttä
1 dl hienonnettua persiljaa
1–2 rkl rosmariinia tai rakuunaa tai yrttisekoitusta
2–3 dl keitettyjä, rikottuja ohrasuurimoita

  1. Sekoita kaikki aineet käsin tai koneessa. Pursota suoliin.
  2. Keitä, höyrytä, kypsennä vesihauteessa tai paista makkarat pannussa. Voit myös ruskistaa makkarat ensin pannussa, siirtää ne sitten uunivuokaan ja kaataa päälle kiehuvan kuumaa vettä (2 l vettä + 1 rkl suolaa). Anna makkaroiden vielä muhia 175-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Siirrä astia viileään jäähtymään.

Juuressose

10 isoa perunaa
5–8 porkkanaa
pala selleriä tai palsternakkaa
1–2 dl ruokakermaa
kasvisliemikuutio tai suolaa
hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia

  1. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja selleri tai palsternakka. Keitä juurekset kypsiksi suolalla maustetussa vedessä tai kasvisliemessä.
  2. Kaada keitinliemi kulhoon. Survo ainekset perunanuijalla tai sähkövatkaimella.
  3. Lisää keitinlientä sekä kermaa. Tarkista suolaisuus. Ripota pinnalle persiljaa.

_________________________________________________________

  • Kypsennä makkarat suolalla maustetussa vedessä keittämällä, 100-asteisessa uunissa vesihauteessa, höyrykattilassa tai pannussa paistamalla. Tärkeintä on, että kypsennyslämpö on alhainen, jotta kuoret eivät halkeile.
  • Kypsät makkarat on hyvä jäähdyttää nopeasti (paitsi heti syötävät) ja panna jääkaappiin. Tarjottaessa ne voi ruskistaa ja kuumentaa pannussa.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

  • 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl ruisjauhoja
  • noin 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

  • 500 g lohifileetä
  • 1 ruukku tilliä
  • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 8 dl täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

  • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • pari oksaa tuoretta rosmariinia
  • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.