Tämä sipulipiirakka on äärimmäisen pehmeä ja mehevä, terveellisen ruistaikinapohjan kera.

Ainesosat

Pohja

  • 1 pkt ruispiirakkataikinaa

Täyte

  • 2 keltasipulia
  • 2 punasipulia
  • ½ rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl siirappia ripaus suolaa
  • 2 dl ruokakermaa
  • 2–3 munaa
  • 1 dl sinihomejuustomuruja
  • 2 dl emmentalraastetta
  • 2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
  • ½ tl suolaa mustapippuria

1. Painele sulanut taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
2. Valmista täyte. Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi ja kuullota pannulla rypsiöljyssä. Lisää siirappia ja ripaus suolaa.
3. Sekoita kermaan munat, juustot ja mausteet.
4. Kaada piirakkavuokaan kermaseos ja päälle sipulit.
5. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Vinkki: Tee annospiiraita.  Bruno Pikku Piirasvuoissa taikinasta syntyy kolme
pienempää annosta.

Mädin pariksi sopii smetanaa raikkaampi kreikkalainen jogurtti. Henkilökohtaiset mätimaljat ovat näyttävä ja helppo alkupala joulupöytään!

Mätimaljat

2 annosta

100 g kirjolohen mätiä
1 punasipuli
1 dl tilliä silputtuna
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunankuorta raastettuna
0,25 tl valkopippuria myllystä

  1. Laita mäti siivilään valumaan. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna tilli. Pese sitruuna lämpimällä vedellä. Raasta kuori. Sekoita kuoriraaste jogurtin joukkoon.
  2. Laita pieniin laseihin kerroksittain jogurttia, punasipulia, tilliä ja mätiä. Rouhi pinnalle valkopippuria.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.