Prinsessa Estellen kunniaksi nimetty leivos on kaunis kuin karamelli.

8 annosta

Pohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta 

Täyte:
2 dl vispikermaa
1 dl turkkilaista jogurttia
2 ½ rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 ½ dl kuningatarhilloa 

Kuorrutus:
2 pkt (à 250 g) vaaleanpunaista mantelimassaa
nonparelleja

  • Vatkaa munat ja sokeri kovaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet siivilöiden joukkoon. Sekoita taikina kevyesti tasaiseksi.
  • Levitä taikina suorakaiteenmuotoiseksi levyksi uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Kumoa heti paiston jälkeen sokeroidulle leivinpaperille. Jäähdytä pohja.
  • Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon jogurtti, sokeri ja vaniljasokeri.
  • Levitä jäähtyneen kääretorttulevyn päälle kuningatarhilloa ja vaniljakerma. Kääri torttu napakaksi rullaksi ja anna vetäytyä jääkaapissa muovikelmuun käärittynä muutamia tunteja.
  • Leikkaa kääretorttu kahdeksaan palaan. Kauli mantelimassat ohuiksi levyiksi. Paina halkaisijaltaan sopivan kokoisella lasilla kahdeksan ”kantta”. Leikkaa lopusta mantelimassasta kahdeksan marsipaanireunusta kääretorttupalojen ympärille. Voit leikata toiseen reunaan terävällä veitsellä sahakuvion. Kierrä reunat ympärille.
  • Koristele leivokset nonparelleilla ja ruusun terälehdillä.

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander