Kamera mukaan ja selfiekepit ojennukseen. Näissä paikoissa otat Barcelonan parhaat maisemakuvat.

Yllätä matkakumppanisi ja vie hänet suoraan rantakaupungin upeimmille näköalapaikoille.

1. Güellin puisto

Parc Güell on Antoni Gaudín suunnittelema, keskeneräiseksi jäänyt rinnepuisto Muntanya Peladalla. Pääsisäänkäynti on Olot-kadulla.

Mielikuvitukselliset rakennelmat jäljittelevät luontoa. Huipun pyramidin muotoista kivikasaa koristaa kaksi ristiä. Kivirykelmästä piti tulla krypta. Paikka tarjoaa mahtavat näkymät Barcelonaan.

Keskusterassia ympäröi tv-sarja Serranon perheestä tuttu serpentiinimäinen mosaiikkipenkki, jonka pituus on 150 metriä.

Gaudin kotimuseo kätkeytyy männikköön kuin pieni satulinna. Holvikaaret ja vinot pylväät jäljittelevät puunrunkoja ja meren aaltoja. Harpun ja kitaran äänet kantautuvat korviin.

Aja L3:lla Lessepsin metroasemalle, loppumatka kävellen tai bussilla 24. Lippu 7 e, kotimuseo lisäksi 5,50 e.

Lue myös: Herkuttele Barcelonassa – 5 parasta paikkaa

2. Montjuic

Rahtisataman ylle kohoaa 200 metriä korkea kukkula, Montjuic. Huipulla on 1700-luvulla rakennettu, viisikulmaisen tähden muotoinen linnoitus. Se toimi aiemmin vankilana, nyt sotamuseona. Alueella on varjoisia metsiköitä ja reheviä puutarhoja, museoita, teattereita ja olympiastadion.

Kansallispalatsin luona on taikalähde Font Màgica, jossa värikkäästi valaistut vesisuihkut tanssivat jylhän klassisen musiikin tahtiin viikonloppuisin. 116 talon keinotekoinen museokylä Poble Espanyol on läpileikkaus espanjalaisesta arkkitehtuurista.

Montjuicilta näkee vuorille, satamaan, rantakadulle ja vanhaankaupunkiin, joka on ahdettu täyteen rakennuksia. Vilkkaimman matkailukauden aikana sataman yli laskeutuu lentokoneita minuutin välein.

Silmiinpistävin rakennus on 2005 valmistunut 144-metrinen pilvenpiirtäjä Agbar. Barcelonan vesiyhtiön omistaman tornitalon suunnitteli Gaudín inspiroimana ranskalainen Jean Nouvel.

Paral-lelin metroasemalta lähtevä kaapelijuna tuo Telefèric-köysiradan lähtöpaikkaan. Telefèricin hopeanvärisiin gondolihisseihin mahtuu neljä henkeä. 752 metriä pitkä matka linnan juurelle kestää 8 minuuttia, meno-paluulippu 11,50 euroa.

3. Sagrada Familia

Sagrada Familia on Euroopan eriskummallisin katedraali. Päivittäin siellä käy 4 000 matkailijaa. Kaunein kuvakulma löytyy puiston Plaça de Gaudín lammen rannalta.

Kirkko on sisältä miltei valmis, ulkoa keskeneräinen. Sisään mahtuu 7 000 sanankuulijaa ja tuhathenkinen kuoro. Salin pylväikkö muistuttaa eukalyptusmetsikköä. Tila on 45 metriä korkea.

Sagradan odotetaan valmistuvan 2026. Arkkitehti Gaudí ehti nähdä vain yhden tornin valmiina, mutta kommentoi lakonisesti: ”Asiakkaallani ei ole kiirettä”.

Toistasataa metriä korkeista, rei’itetyistä torneista avautuvat komeat näköalat. Ylös 85 metriin asti voi nousta vain hissillä. Loppumatka kiivetään kapeita portaita pitkin itätornin pyöreään sisätilaan, mistä jatketaan kapeaa kivisiltaa pitkin toiseen torniin. Tornit yhdistävä näköalasilta on korkean paikan kammoiselle sydämen pysäyttävä kokemus. Alastulo koettelee ahtaan paikan kammosta kärsiviä: 400 jyrkkää kiviporrasta kapeassa spiraalikäytävässä. Tornien aukoista saa hienoja kuvia.

Metropysäkki Sagrada Familia. Sisäänpääsy ja hissi 15 euroa.

4. Tibidabo

Barcelonan korkeimman vuoren, 512-metrisen Tibidabon huipulla on uusgoottilainen Pyhän Sydämen sovituskirkko, Temple Expiatori del Sagrat Cor.

Sen suunnitteli ja pani alulle 1900-luvun alussa Enric Sagnier. Rakennustyön saattoi loppuun hänen poikansa 60 vuotta myöhemmin.

Hissillä pääsee ylätasanteelle, josta pääsee portaita yläholviin. Sieltä kavutaan metallirappusia käsiään levittävän pronssisen, 7,5-metrisen Kristus-patsaan juureen. Katse kantaa kirkkaalla säällä 70 kilometrin päähän Montserratiin ja Pyrenneille saakka.

Placa de Catalunyalta metrolla L7 Placa de John F. Kennedylle. Sieltä jatketaan kaapelijuna-asemalle kaupungin viimeisellä raitiovaunulla Tramvia Blaulla viikonloppuisin, arkisin bussilla 196. Ratakiskoja seuraten välin myös kävelee vartissa, ja samalla voi ihailla satavuotiaita aatelishuviloita.Funicular-kaapelijuna nousee kolisten jyrkkää rinnettä huipulle, meno-paluu 4 e.

5. Collserolan torni

Barcelonan huimimman maisemaelämyksen tarjoaa Tibidabo-kukkulan toisella laidalla kohoava Collserolan tv-ja radiotorni, joka valmistui vuoden 1992 olympialaisiin. Lasiseinäisellä hissillä pääsee parissa minuutissa 288 metriä korkean tornin ylätasanteelle 560 metrin korkeuteen. Maisemat suurten ikkunoiden läpi muistaa ikuisesti.

Lippu 5,60 e. Tibidabon huvipuistosta kävelee tornin luo kymmenessä minuutissa. Alhaalta kaupungista tornille pääsee ottamalla FGC-linjan S1- tai S2 -junan asemalle Peu del Funicular. Siitä jatketaan asemalle Vallvidrera Superior. Täältä kulkee bussi 211 puolen tunnin välein Collserolalle.  

6. Parque Natural de Collserola

Parque Natural de Collserola on Espanjan uusia luonnonpuistoja ja samalla toiseksi suosituin, 2 miljoonaa kävijää vuodessa. Suosituin on Teneriffan Teide.

Yli 8 000 hehtaarin alue on ainutlaatuinen vihreä saareke keskellä tiheästi asuttua aluetta Välimeren rantakaistaleella. Se on maailman suurin suurkaupunkipuisto. Siellä kasvaa yli 10 miljoonaa puuta - eniten ikivihreitä alepponmäntyjä ja rautatammia. Puiden katveessa asuu villisikoja, kaneja, oravia, mäyriä, kettuja, näätiä ja ainoita Euroopassa tavattavia genettejä eli sivettikissoja.

Puistossa on merkittyjä vaelluspolkuja, pyörä- ja ratsastusreittejä sekä grillauspaikkoja pöytineen. Vehreään ja kumpuilevaan metsään kätkeytyy 1100-luvun pyhättöjä ja perinteisiä katalaanitaloja. Näköalat avautuvat komeina joka suunnalla. Puiston laidalta löytyy myös hostelli.

Kykladien saaristo hehkuu lämpöä pitkälle syksyyn. Santorini on saarista suosituin. Seikkailijalle sopivat Tinos, Syros, Mykonos, Delos ja Andros.

1. SANTORINI

Maailman valokuvatuin auringonlasku

Seitsemältä on jo myöhäistä. Jos haluaa istua mukavasti auringon painuessa mereen, sopiva paikka pitää varata hyvissä ajoin. Oian kylään pakkautuu illallisaikaan tuhansia turisteja, kännykkäkamerat napsuvat.

Pinta-alaan nähden Santorinilla on enemmän matkailijoita kuin millään muulla Kreikan saarella, 1,5 miljoonaa vuodessa. Asukkaita on vain 12 000.

Saaren suosio perustuu jylhiin maisemiin mereen romahtaneen tulivuoren reunalla. Jyrkät, kapeat tiet vievät söpöihin pikkukyliin,
kuten Pyrgosiin, vaaleahiekkaiselle Monolithos-rannalle ja Faroksen majakalle. Saaren ajaa autolla päästä päähän noin tunnissa.

Huono puoli on korkea hintataso. Kolmen ruokalajin illallinen keskitason ravintolassa maksaa noin 50 euroa. Parhaat ateriat nautin Exo Gonian kylän Metaxy Mas -tavernassa ja Perivolos-rannan Sea Sidessa. Edullisinta on ostaa ruokaisia piirakoita leipomoista.

Ota mukaan hyvät kengät. Jos kunto kestää, kävele Skaroksen lohkareelle ja sieltä rantaan.

 • Viikko alkaen noin 600 e. Syys–lokakuu on miellyttävää matkustusaikaa.
 • santorini.gr

2. TINOS

Kappale aitoa kreikkalaista arkea

Tinoksen pääkaupungin satamakadulta nousee kukkulaa kohti leveä Leoforos Megalocharis -katu. Kadulla on pehmustettu kaista pyhiinvaeltajille, jotka konttaavat Panagia Evangelistran kirkkoon suutelemaan ihmeitä tekevää ikonia.

15. elokuuta kaistalla on ruuhkaa, kun kymmenettuhannet uskovat juhlivat Neitsyt Mariaa.

Muulloin Tinos on aito rauhallinen kreikkalaiskaupunki, jonka kivikujien liha- ja kalakauppojen, leipomoiden, souvlakikioskien ja kahviloiden luona on kivaa kuhinaa. Kalakaupan Markos-pelikaani kulkee vapaana.

Saarella on enimmäkseen kreikkalaisia matkailijoita, lentokenttä puuttuu.

Malamatenia-tavernassa saa Tinoksen yrttimakkaraa ja meizanosalataa, viereisen kirkon pihassa pidetään ristiäisjuhlia.

Kyliin pääsee bussilla. Panormos mon rauhallinen kalastajakylä, Volaxissa on korinpunojia. Dio Horian keskiaikaisesta kylästä on upeat maisemat merelle.

Saarella on 15 kilometriä hiekkarantaa. Moni ranta on autio suurimman osan vuodesta.

 • Lennä Ateenaan, ota bussi Rafinan satamaan, josta lautta vie perille kahdessa tunnissa.
 • tinos.gr

3. DELOS

Saaren kokoinen ulkoilmamuseo

Kun kävelee tuhansia vuosia vanhoissa kortteleissa, tulee epätodellinen tunne. Yleensä antiikin patsaat ja esineet ovat vitriineissä, mutta täällä ihailemme niitä raunioituneiden talojen ja temppelien sisäpihoilla. Monissa rakennuksissa on hienot mosaiikkilattiat.

Delos on Unescon maailmanperintökohde ja Kreikan merkittävimpiä arkeologisia alueita. Mytologiassa se tunnetaan jumalsisarusten Apollonin ja Artemiin synnyinsaarena.

Saarella ei ole mitään suojaa auringonpaisteelta, joten varaa peittävä vaatetus, aurinkovoidetta ja tarpeeksi juotavaa. Monilla on sateenvarjot päivänvarjona. Onneksi museon yhteydessä on pieni kahvio, josta saa kylmää juotavaa.

Hellenistisellä ajalla noin 100 eaa. Deloksella oli 30 000 asukasta, ja satama oli Välimeren vilkkaimpia. Nyt saarella asuu vain muutama kesätyöntekijä.

Kreikan valtio antoi paikan työmaaksi ranskalaisille arkeologeille vuonna 1872, ja siitä alkaen tutkittavaa on riittänyt. Kuuluisimmat jäännökset ovat leijonat, jotka sijoitettiin museoon. Esillä on kopioita.

Delokselle kannattaa ottaa uimapuku mukaan, sillä saari on täynnä rauhallisia kivirantoja.

 • Delokselle pääsee kesäisin laivalla Naxokselta ja Mykonokselta, josta laivalippu maksaa 20 e. Museolippu 6 e.
 • odysseus.culture.gr

4. MYKONOS

Bilettäjän paratiisi

Mereltä katsottuna Mykonos on kaunis, puhdas ja täydellisyydessään jopa hieman epätodellinen. nLaiva jää parin kilometrin päähän kaupungista, mutta satamasta tulee vesibussi vastaan.

Kaupunki on syötävän söpö, sinivalkoisia taloja, valkoisiksi kalkittuja kujia, laatuputiikkeja ja trendikkäitä kahviloita.

Sokkeloiset kujat ovat täynnä yllätyksiä. Kulman takana voi olla pramea kenkäliike tai pittoreski taidegalleria. Ylihinnoiteltu drinkki kannattaa juoda pikku-Venetsiassa tuulimyllyjen kupeessa. Ravintolapöydät ovat valaistun merenpohjan vieressä.

Mykonos on Santorinin ohella Kreikan kalleimpia paikkoja. Se on kreikkalaisen ja kansainvälisen suihkuseurapiirin suosikki.

Vapaa ilmapiiri viehättää seksuaalivähemmistöjä, ja sateenkaarilipuilla merkityissä baareissa bileet jatkuvat aamuun. Tunnelma on suvaitsevainen, ja heterot ja homot bailaavat sulassa sovussa.

Paradisen ja Super Paradisen rannoilla tanssitaan pöydillä ja muhinoidaan aurinkotuoleilla, mutta rauhaakin saarella riittää.

 • Tinokselta pääsee Mykonokselle monta kertaa päivässä. Matka kestää 20 minuuttia.
 • mykonos.gr

5. ANDROS

Vaatii vaivannäköä

Saaren pääkaupunkiin Androkseen tulemista ei haluta tehdä liian helpoksi. Satama on Gavriossa saaren länsirannikolla tunnin
bussimatkan päässä kaupungista.

Bussi keskustaan kiemurtelee kaunista reittiä rannikkoa pitkin. Matkalla näkyy hiekkaisia uimapoukamia. Reitti kulkee läpi Batsin kylän, jossa on eniten rantaturismia.

Andros on elegantti, rauhallinen ja vehrein kaikista Kykladeista. Vaikuttaa siltä, että saarella olisi vain paikallisia. Monilla varakkailla kreikkalaisilla on siellä asuntoja.

Kaupunkia halkoo pitkä pääkatu, jonka varrella on vaaleanpunaisia ja keltaisia taloja, erikoisliikkeitä ja kahviloita. Kaupungin sievä vanha osa on rakennettu kapealle kannakselle.

Kato Kastro on vanha linnake piskuisella saarella. Sinne voi kävellä tai kontata ikivanhaa kaiteetonta jyrkkää kaarisiltaa pitkin. Moni ui kaarisillan alla. Toinen uimapaikka on pienen keskusaukion kiviportaiden alapäästä mavautuva pitkä hiekkaranta.

Taksimatka satamasta kaupunkiin maksaa 45 euroa, bussimatka 5 euroa.

 • Laivalla Rafinasta Androkselle kahdessa tunnissa.

6. SYROS

Hieman kuin Italiassa

Laiva lipuu lahdenpoukamaan, Kykladien saariryhmän hallinnollisen pääkaupungin keskustaan. On pakko nielaista ihastuksesta, sillä Ermoupoulin kaupunki nousee amfiteatterimaisesti kahden kukkulan välistä.

Kaupungissa on vähän italialaistyylinen tunnelma. Sitä sanotaankin Pikku-Milanoksi. Keskustoria ympäröivät isot uusklassiset hallintorakennukset, joiden kivijaloissa on varjoisia kahviloita ja baareja.

Illalla aukiolla on leppoisa tunnelma. Lapset juoksevat kauniiksi hioutuneilla marmorilaatoilla ja vanhemmat seurailevat heitä nauttien samalla ouzoa ja mezealkupaloja. Lähistön kapeilla basaarikujilla on pieniä putiikkeja.

Kannattaa kiivetä marmoriportaita ylös kukkulalle, jossa on viehättävä keskiaikainen Ano Syros -kaupunginosa. Agios Giorgiosin kirkolta näkee 1200-luvulla rakennettuja taloja ja meren yli Tinokselle ja Delokselle.

Ermoupoli ei ole rantakohde, mutta Galissan ja Poseidonian kylissä on kauniit rannat. Taksi Galissaan maksaa 20 euroa.

 • Syrokselle pääsee Pireuksen satamasta mAteenasta ja Tinokselta tunnissa.
 • siros.gr

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 16/2017.

Kolilla voi ihailla kansallismaisemaa korkeuksista, kallioluolien syvyyksistä, tuopin äärellä tai hevosen selästä.

1. Paljussa maan ja taivaan välissä

Saunan kiviset lauteet näyttävät pelottavan kuumilta, mutta varovainen kokeilu sormenpäällä paljastaa ne yllättävän viileiksi. Löylykaveri osaa kertoa, että vuolukiven sisällä kiertää vesijäähdytys.

Lasiseinän takana aukeaa komea maisema. Avaraa ikkunapintaa riittää, sillä Kolin laelle rakennettu kylpylä ottaa kaiken irti upeasta sijainnistaan.

Juhlava maisema antaa paljukylvylle lisähohtoa.
Juhlava maisema antaa paljukylvylle lisähohtoa.

Parhaimmillaan maisema on ulkoterassille rakennetusta paljusta katsottuna. Tynnyrin 34-asteisessa vedessä tarkenee talvellakin.

Koli Relax Spa on pieni ja rauhallinen –ja sellaisena se halutaan pitää. Lapset ovat tervetulleita päiväsaikaan, mutta kello 16:n jälkeen ikäraja on 18 vuotta. Toisaalta kylpylän palvelut jaaltaatkin on suunniteltu aikuiseen makuun. Vesiliukumäkien sijaan tarjolla on jalkakylpyjä ja tunnelma-allas, jossa veden alla soi Jean Sibeliuksen Finlandia.

Pääsymaksu sisältää pyyhkeen, kylpytakin ja Lumenen kosmetiikkaa. Kuohuviinistä peritään lisämaksu.

2. Siedätyshoitoa ahtaan paikan kammoon

Kolilla rytisi jääkauden aikaan, kun vaara madaltui jäämassojen voimasta satoja metrejä.

Vetäytyvä jää jätti jälkeensä valtavia kivenlohkareita, joiden välissä kulkee eri kokoisia luolastoja. Niistä tunnetuin on Pirunkirkko, yli 30 metriä pitkä ja korkeimmillaan seitsenmetrinen luola, jossa rohkea matkaaja voi poiketa omalla vastuullaan.

Z-kirjaimen mallinen luola on vaikuttava kokemus - niin vaikuttava, että taidemaalari Eero Järnefelt kirjoitti sen seinään haltioituneena runon sata vuotta sitten.

Pirunkirkkoon pääsee vain ohjatulla retkellä.
Pirunkirkkoon pääsee vain ohjatulla retkellä.

Kolin hurjimmalle luolaseikkailulle pääsee vain ohjaajan kanssa. 127 metriä pitkä luolasto on matala, sokkeloinen ja eksyttävä. Jalkavaivoja potevalle retki ei sovi, sillä matkaa taitetaan kontaten ja ryömien. Polvisuojista huolimatta eteneminen panee myös vaatteet koville.

Paikoittain reitti on sen verran tiukka, että eteenpäin pääsee vain tikkusuorana hivuttautumalla, mutta oppaiden mukaan kukaan ei ole juuttunut tunneleihin. Ei ainakaan pysyvästi.

 • Pirunkirkolle on lyhyt matka Rantatieltä.
 • Luolavaellus 30 e, talvisin 40 e. Minimiryhmä 6 henkeä.
 • koliactiv.fi

3. Nelistäen ikimetsiin

Jäyhäntöpäkkä islanninhevonen on kuin tehty Suomen karuihin oloihin. Kolin juurella sijaitsevan Paimentuvan ratsastustilan issikat Snörp, Skjanni ja Fagri näyttävät olevan maisemassa kuin kotonaan. Pellon takana aukeava jylhä näkymä vie ajatukset ennemmin Amerikan Kalliovuorille kuin kotoisiin tunnelmiin.

Paimentuvan tilalla on yhdeksän islanninhevosta, joiden selässä retkeily onnistuu ympäri vuoden. Vain paukkupakkasilla reissu jää tekemättä.

Issikkavaellus sopii kaikille.
Issikkavaellus sopii kaikille.

Vaelluksella tahti on niin rauhallinen, että myös ensikertalainen pysyy hevosen selässä. Alkumatkan jännitys muuttuu hiljalleen ratsastuksen riemuksi. Kolmen tunnin matkalla ehtii nähdä niin kaunista peltomaisemaa kuin kaskenpolton jälkeen rauhassa kasvanutta yli satavuotiasta ikimetsää.

Seuraavan päivän ohjelmaa miettiessä kannattaa muistaa, että ratsastus rasittaa lihaksia, joita harva tulee muuten käyttäneeksi. Retken jälkeen olo on pari päivää hiukan jäykkä.

 • Matkailutila Paimentupa, Kotaniementie 1.
 • Kolmen tunnin ratsastus eväineen 70 e.
 • paimentupa.fi

4. Pikku Ranska keskellä kylää

Punamultainen pihapiiri keskellä Kolin pikkuruista keskustaa on kuin satukirjasta.

Kuin sadusta on myös Kolin Ryynäsen kahvilaa pyörittävien Jean-Francois ja Darja Flognyn tarina. Ranskalainen Jean-Francois, suomeksi Fransu, tuli Suomeen töihin, rakastui maahamme ja päätti perustaa ravintolan yhdessä Murmanskissa syntyneen vaimonsa kanssa. Sopivaa tilaa he etsivät pitkään, kunnes heitä onnisti.

1930-luvulla rakennettu punamullalla maalattu perinnetalo sai huoneisiinsa Kolin Ryynänen -nimisen ravintolan. Gastropubin tunnelma on yhtä aikaa hyvällä tavalla perisuomalainen ja kansainvälinen.

Ravintola toimii liki satavuotiaassa talossa.
Ravintola toimii liki satavuotiaassa talossa.

Isäntäväki luottaa paikallisuuteen ravintolan ruuassa: kala tulee Pielisestä ja pihviliha paikalliselta tuottajalta. Ilahduttavan laaja olut- ja viskivalikoima taas kurkottaa rohkeasti Eurooppaan. Kahvin kanssa maistuvat korvapuustit.

Ravintolakäynnin jälkeen vierailija voi yöpyä Ryynäsen pihapiirissä idyllisessä aitassa. Päärakennuksen yläkerrassa on taiteilijaresidenssi, jota suomalaiset ja ulkomaiset ammattitaiteilijat voivat vuokrata edullisesti. Taiteilijaresidenssistä ja sen toiminnasta vastaa Kolin kulttuuriseura.

...sekä tietysti:

5. Ukko, akka ja kansallismaisema

Säveltäjä Jean Sibelius, taidemaalarit Pekka Halonen ja Eero Järnefelt sekä moni muu taiteen kultakauden mestari on iskostanut teoksillaan Pohjois-Karjalan korkeimman vaaran suomalaiseen sielunmaisemaan.

Kun seisoo Kolin korkeimmalla huipulla Ukko-Kolilla, on helppo ymmärtää kansallisromantikkojen intoilua. Alla aukeaa metsien vihreyttä ja järven sinisyyttä. Vieressä on Akka-Koli.

250 metriä alempana kimaltelee Suomen viidenneksi suurin järvi Pielinen, jonka vastaranta on kaukana katseen tavoittamattomissa. Täällä ihmisen on helppo tuntea itsensä pieneksi.

Kolilla ihmisen on helppo tuntea itsensä pieneksi.
Kolilla ihmisen on helppo tuntea itsensä pieneksi.

Vaaran huippu on osa Kolin kansallispuistoa, jossa vierailee vuosittain yli 150 000 ihmistä. Heidän seassaan laiduntavat suomenlampaat ja kyyttölehmät.

Vaikka Kolin maasto on hyvin vaihtelevaa, osa poluista sopii myös liikuntarajoitteisille. Pisimmät merkityt reitit ovat yli 60 kilometriä pitkiä.

Jos patikointiin ei ole aikaa, luontokeskus Ukko kertoo alueen luonnosta ja historiasta.

Mäkisen metsämaaston lisäksi Kolin kansallispuistoon voi tutustua myös Pielisen rannalla tai ainutlaatuisilla Hiekkasaarilla, jonne järjestetään kesäisin venekyytejä.

Suomenlampaat kuuluvat Kolin maisemiin.
Suomenlampaat kuuluvat Kolin maisemiin.

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 14/2017.