Turkoosi meri ja karibialainen tunnelma ovat Isla Mujeresin saaren valttikortteja.
Turkoosi meri ja karibialainen tunnelma ovat Isla Mujeresin saaren valttikortteja.

Meksikon kiehtovimmissa kohteissa ikiaikaiset perinteet elävät, siirtomaa-ajan kaupungit henkivät historiaa ja viidakot kätkevät mayojen aarteita. Matkan kruunaa pikkusaaren rento karibialaistunnelma.

Isla Mujeres – Karibialaistunnelmaa ja konnia

Meri kimmeltää ja leppeä tuuli tuivertaa hiuksia, kun pyöräilen rantatietä Isla Mujeresin pikkusaarella. Vastaan tulee golfkärryillä körötteleviä pariskuntia ja pari mopoilijaa. Ohitan poukaman, jossa ahavoituneet kalastajat selvittelevät verkkojaan veneidensä äärellä.

Seuraan viittoja, jotka johtavat Isla Mujeres Tortugranjan kilpikonnafarmille. Keskus suojelee merikilpikonnien elinympäristöä ja valvoo niiden pesintää.

Farmin työntekijä nostaa altaasta tulitikkurasian kokoisen poikasen ja kertoo, että sen tulevaisuus on turvattu keskuksen toiminnan ansiosta. Altaissa uiskentelee myös hellyttäviä merihevosia ja trooppisen meren kaloja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pyöräretki saaren ympäri jatkuu Capitán Dulchén merimuseoon, jossa on purjealusten pienoismalleja, vanhoja valokuvia ja merenkulkuun liittyvää esineistöä. Nautin museon terassiravintolassa virkistävän hedelmäpirtelön ja pulahdan laiturilta turkoosiin veteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuokrattavilla kärryillä on leppoisaa liikkua.
Vuokrattavilla kärryillä on leppoisaa liikkua.

Läheisessä Playa Garrafón Parque Naturalin rantapuistossa voi snorklata koralliriutan tuntumassa ja huristella köysiradalla rantaviivaa myöten. Päivä kuluu mainiosti myös lueskellen pehmeässä rantatuolissa palmun varjossa. Kun nälkä yllättää, buffetpöydän antimet tuovat pelastuksen.

Pitkulaisen saaren eteläkärkeä valvovat sulassa sovussa suloinen majakka, moderni veistospuisto ja Ixchel-jumalattarelle omistetun mayatemppelin rauniot. Karun kaunista Punta Surin maisemaa ihailtuani ajelen hiljakseen takaisin saaren ainoaan kylään tuulenpuoleista itärannikkoa pitkin. Muutaman kilometrin matka sujuu leppoisasti luonnonrauhasta nauttien.

Isla Mujeresin kylässä voi aistia aitoa karibialaista tunnelmaa. Talot on maalattu kirkkain värein ja elämänmeno on kiireetöntä. Kahviloissa soivat salsan sävelet, ja meksikolainen keittiö merenelävineen, mole-kastikkeineen ja tortilloineen vie kielen mennessään. Illan hämärtyessä kävelykatua reunustavista ravintoloista kantautuu ilmoille iloinen puheensorina. Saaren parasta antia onkin hiekkarantojen lisäksi pikkukylän yhteisöllisyys, johon vierailija otetaan avosylin mukaan.

Nam! Tee itse ihanaa broileria mole-kastikkeessa

Vinkit Isla de Mujeresiin

 • Playa La Media Luna Hotel: Tasokas rantahotelli tarjoaa kylpyläpalveluita ja joogatunteja sekä järjestää kalastus- ja purjehdusretkiä. Sección Rocas, Lotes 9 y 10, Punta Norte, playamedialuna.com. 2 hh/alkaen noin 70 e.
 • Mercado Municipal: Autenttisilla ruokamarkkinoilla kannattaa maistaa vaikkapa täytettyjä enchiladoja vihreän salsan kanssa tai kanaa mausteisen mole-kastikkeen kera. 
 • Retkeile: Varaa hotellistasi päiväretki läheiselle Isla Contoyn luonnonpuistosaarelle. Siellä voi bongata flamingoja, fregattilintuja, pelikaaneja ja lukuisia muita lintulajeja. Retkeen kuuluu opastettu kävelykierros saarella ja snorklausta. Lounasta täydentää matkan varrella pyydystetty tuore kala.

Palenque – Valtakunta viidakon kätköissä

Vehreä viidakko syleilee Meksikon kauneinta rauniokaupunkia, Unescon maailmanperintökohteeksi julistettua Palenquea. Muinaisten mayojen valtakunnassa lähteet pulppuavat pyhää vettä, kosket ryöppyävät alas reheviä rinteitä ja tukaanit ja papukaijat pyrähtelevät puusta toiseen.

Nousen kivirappusia arkeologisen alueen keskuspalatsiin, joka toimi sekä hallitsijaperheen kotina että seremoniakeskuksena. Korokkeen päällä kohoavan El Palacion saleja yhdistävät sisäpihat ja käytävät. Mansardikattoista tähystystornia käytettiin observatoriona.

Kaupungin ylhäisö katseli aikoinaan palatsin tornista, kuinka aurinko laski talvipäivänseisauksena tarkalleen läheisen pyramidin taakse. Hautamuistomerkki Templo de las Inscripciones kätkee mayahallitsija Pakalin viimeisen leposijan 600-luvulta. Mahtava kuningas lepäsi sarkofagissaan jadenaamiolla ja jalokivillä peitettynä.

Palenquen mayarauniot sijaitsevat viidakon keskellä.
Palenquen mayarauniot sijaitsevat viidakon keskellä.

Ihmetys ja ihailu valtaavat mielen, kun ylitän akveduktin ja jatkan matkaa kohti seuraavaa temppeliryhmää. Piirtokirjoitukset, hieroglyfit ja kaiverretut kattokoristeet elävöittävät julkisivuja.

Palenquen loiston päivinä rakennukset oli maalattu verevän punaisiksi ja koristeltu sinikeltaisin stukkokuvioin. Kaupungin arkkitehtuuri oli erityisen hienostunutta, ja rakennukset sulautuivat osaksi villiä luontoa.

Ruokavinkki: Herkuttele itse tehdyllä salsalla

Klassisen kauden vaikuttavimpiin mayakeskuksiin kuuluvasta kaupungista on edelleen suuri osa viidakon peitossa.

Täällä myös luonnon ystävän odotukset ylittyvät, sillä onnekas kulkija voi nähdä apinoiden loikkivan puissa tai oselotin tassuttelevan kasvillisuuden suojassa. Mystiset rauniot ja niitä ympäröivä metsä onkin nimetty Parque Nacional Palenquen kansallispuistoksi.

Vinkit Palenqueen:

 • Kiipeä ja kiertele! Palenque on hyvinhoidettu ja kompakti arkeologinen alue, ja siellä on helppo liikkua. Joidenkin rakennusten sisään voi kiivetä rappuja myöten. Kaiteita ei ole, joten hyvä tasapainoaisti on tarpeen. Ilmasto on kuuma ja kostea.
 • Ota mukaan vesipullo ja auringolta suojaava päähine. Kierros kannattaa päättää arkeologisen alueen museoon, jossa on myös ravintola.

Campeche – Linnoituskaupungin lumoissa

Siirtomaa-aikainen Campechen kaupunki on korea kuin karamelli. Sen pääaukiota ympäröivät mintunvihreät, okrankeltaiset ja tiilenpunaiset talot holvikaarikäytävineen. Aukion laidalla nököttää raitiovaunuja, jotka ajeluttavat vierailijoita Unescon suojelemassa vanhassakaupungissa.

Sana kiirii ja pittoreskin Campechen suosio kasvaa kohisten. Tänne kannattaa tulla pikimmiten nauttimaan merihistorian taidonnäytteistä ja aidosta meksikolaisesta kaupunkielämästä.

Espanjalaisten valloittajien aikakaudella Campeche oli Jukatanin niemimaan tärkein satamakaupunki, josta laivattiin arvotavaraa Eurooppaan. Kaupungin vaurastuminen ja täyteen lastatut kauppa-alukset vetivät puoleensa myös merirosvoja. Lopulta siirtomaaisännät rakensivat kaupungin ympärille suojamuurin pitääkseen piraatit loitolla.

Talot hehkuvat pastelliväreissä Campechen linnoituskaupungissa.
Talot hehkuvat pastelliväreissä Campechen linnoituskaupungissa.

Historialliset linnoitukset kutsuvat kävelykierrokselle. Merimiesten suojelupyhimyksen mukaan nimetty Baluarte de Nuestra Señora de la Soledad rakennettiin 1600-luvun loppupuolella suojaamaan sataman suuta. Linnoituksista suurimpaan on perustettu kiehtova maya-arkkitehtuurin museo, jossa voi ihastella kaiverrettuja kivipatsaita eli steeloja.

Matkailijaa ilahduttaa linnoitusten uusiokäyttö, sillä niiden uumenista löytyy taidegalleria, kaupunginmuseo, kansantaidenäyttely ja vieläpä kasvitieteellinen puutarhakin. Bastionien päältä avautuu huikea näkymä syvänsiniselle Meksikonlahdelle.

Ruokavinkki! Kokeile Campechen katkarapu-cocktailia

Kaupungin ulkopuolella kohoaa kaksi hulppeaa linnoitusta. Ne rakennettiin kukkuloiden päälle tähystyspaikoiksi jo ennen kaupunginmuuria. San José el Alton linnoituksessa on esillä historiallisia aseita ja veneitä. Arkeologiset löydökset taas ovat vallanneet San Miguelin jyhkeän linnoituksen. Museon opas valistaa, että läheiseltä Jainan saarelta löytyneet, maya-aristokraatille kuuluneet esineet ovat kokoelman helmiä.

Päivän päätteeksi kuljen kahviloiden ja pikkupuotien reunustamalle kävelykadulle. Sen molemmissa päissä on portit, jotka olivat satoja vuosia sitten ainoat poistumistiet linnoituksesta. Puerta de Tierra -sisäänkäynnillä järjestetään iltaisin näyttävä valo- ja ääniesitys tykinlaukauksineen, kun taas meren puoleinen portti vie Malecón-rantabulevardille.

Vinkit Campecheen:

 • Casa Don Gustavo -hotelli ja ravintola: Tunnelmallinen boutiquehotelli uima-altaineen kuljettaa menneiden aikojen tunnelmaan. Hotellin ravintola tarjoaa sekä meksikolaisen että kansainvälisen keittiön antimia. Calle 59 No. 4, casadongustavo.com. 2 hh/noin 150 e
 • Hotel Francis Drake: Tilavat huoneet ja ystävällinen palvelu takaavat viihtyisän oleskelun. Calle 12 No. 207, hotelfrancisdrake.com. 2 hh/noin 50 e.
 • Ravintola Marganzo: Maista Jukatanin alueen erikoisuuksia, kuten Pan de Cazónia eli jauhetulla hain lihalla, pavuilla ja tomaattikastikkeella täytettyä tortilla-leipää. Calle 8 No. 267, marganzo.com.

San Cristóbal de Las Casas – Artesaanikahvia ja käsitöitä

Käsityömarkkinat Santo Domingon kirkon juurella kuhisevat elämää jo kukonlaulun aikaan. Intiaanikylistä saapuneet myyjät asettelevat kojuihinsa kudottuja ryijyjä, kodin tekstiilejä, koruja, kirjailtuja vaatteita ja puisia leluja.

Alkuperäiskansojen sydänmailla sijaitsevaa San Cristóbal de Las Casasia on siunattu ikuisen kevään ilmastolla ja vuoristomaisemilla. Kaupungin vetonaula on rikas käsityöperinne.

Kuuluisat artesaanit ammentavat kansanperinteestä ja lisäävät ripauksen uusia tuulia. Seuraan taiteilijoiden työpajassa, kuinka he valmistavat kierrätyspaperista ja luonnonmateriaaleista kirjoja, julisteita ja kortteja. Taidokkaat tuotteet koristellaan mayamytologian kuvioilla.

Paikalliset tekevät päivittäiset ostoksensa markkinoilla San Juan Chamulassa.
Paikalliset tekevät päivittäiset ostoksensa markkinoilla San Juan Chamulassa.

Chiapasin osavaltion käsityöt kuuluvat Meksikon parhaimpiin. Tzotzil-intiaanien yhteisöissä naiset ovat muodostaneet osuuskuntia, joissa on mukana satoja kutojia.

– Valmistamme kaikki tuotteet alusta loppuun saakka käsityönä. Suuritöisimpien tekstiilien kutomiseen ja kirjailemiseen kuluu aikaa jopa kuukausia, J’Pas Joloviletikin osuuskunnan liikkeen myyjä kertoo.

Hän mainitsee myös, että käsitöiden valmistaminen on vuoristokylien naisille sekä ylpeydenaihe että tuikitärkeä tulonlähde.

Testaa ihanaa meksikolaista avokadokeittoa

Puodissa ostoskassiin sujahtaa upeasti kirjailtuja tyynynpäällisiä ja pöytäliinoja. Kuljen tuliaiset kainalossa keskustan mukulakivikaduilla ja piipahdan meripihkamuseossa ja suklaapuodissa. Viihtyisä kahvimuseo esittelee pienten perheviljelmien toimintaa ja tarjoilee vastapaahdettua artesaanikahvia. Chiapasin osavaltion yltäkylläisessä luonnossa kahvipavut saavat hienon, täyteläisen aromin.

Iltapäivällä hyppään minibussiin ja hurautan kymmenen kilometrin päähän San Juan Chamulaan. Kylän suosituin käyntikohde on keskusaukiolla kohoava vitivalkoinen kirkko. Sen hämärän salin lattiaa peittävät havunneulaset, ja suitsukepilvien keskellä lepattavat sadat kynttilät.

San Juan Chamulan kirkko on suosittu käyntikohde.
San Juan Chamulan kirkko on suosittu käyntikohde.

Paikalla voi olla papin sijasta parantaja, sillä kyläläiset yhdistävät katolisen kirkon oppeihin omia perinteisiä uskomuksiaan.

Pyhimyspatsaiden äärellä rukoilevien paikallisten hartaus tarttuu matkaajaankin, samoin kuin kiitollisuus siitä, että vielä nykypäivänä voi seurata vuosisataista seremoniaa.

Vinkit San Cristóbal de Las Casasiin

 • Casa Felipe Flores -hotelli: Hurmaava viiden huoneen siirtomaa-aikainen boutiquehotelli, oleskelutilassa takka, vehreä sisäpiha. Huoneet on sisustettu meksikolaisella taiteella ja käsitöillä. Calle Dr. Felipe Flores 36, felipeflores.com. 2 hh/ noin 100 e.
 • Na Bolom -hotelli: Yövy tutkimusmatkailijan tunnelmissa: samoissa tiloissa sijaitsee lacandón-intiaanien elämää esittelevä museo/tutkimuskeskus, jonka perusti tanskalais-sveitsiläinen pariskunta. Vicente Guerrero 33, nabolom.org. 2 hh/ noin 50 e.
 • Käsityöostoksille 1: Sna Jolobil 1970-luvulla perustetussa osuuskunnassa työskentelee yli 800 naista. Heidän valmistamiaan korkealaatuisia käsitöitä voi hankkia myymälästä Santo Domingon kirkon kupeesta.
 • Käsityöostoksille 2: Lázaro Cárdenas J’Pas Joloviletik Myymälässä on esillä vuoristokylien naisten tekemiä tekstiilejä. Henkilökunta voi järjestää vierailun osuuskuntaan kuuluvan kutojan kotiin. Retkeen kuuluu käsityönäytöksen lisäksi perheen valmistama perinteinen ateria. Utrilla 43
 • Käsityöostoksille 3: Taller Leñateros Paikallisten artesaanien käsintehdyt paperituotteet ovat hauskoja tuliaisia. Calle Flavio A. Paniagua 54, tallerlenateros.com.

Artikkeli on ilmestynyt alunperin ET-lehdessä 2/2015.

Meksiko-infoa

Etelä-Meksikon kohteet ovat näppärästi saavutettavissa Cancúnin kaupungista. Sinne voi lentää esimerkiksi Finnairin ja British Airwaysin tai Iberian Oneworld-yhteistyölennoilla. Hinnat alkaen 750 euroa.

Valmis- ja kiertomatkoja Meksikoon järjestävät esimerkiksi Aktiv-Resor, Finnmatkat, Olympia Kaukomatkatoimisto ja TEMA-matkat. • Meksikoon voi matkustaa mihin vuodenaikaan vain. Talvella sää on viileämpi ja kuivempi, kesällä sataa enemmän ja lämpötila nousee.

Virallinen kieli on espanja, lisäksi puhutaan lukuisia intiaanikieliä. Turistialueilla pärjää kohtalaisesti englannilla.

Ensimmäisen luokan bussit ovat laadukkaita, edullisia ja turvallisia. Esimerkiksi ADO-yhtiön busseilla hurauttaa mukavasti Etelä-Meksikon kaupungista toiseen. Lisätietoja ado.com.mx.

Ihastuttavia majapaikkoja on joka makuun ja hinnat ovat kohtuulliset. Vertaile tarjontaa esimerkiksi hotels.com -sivustolla.

Ravintoloissa syöminen on edullista, hyvän lounaan ruokajuomineen voi saada 5–10 eurolla ( 1 e = 18 pesoa). Seudun omaleimaisia ruokalajeja ovat esimerkiksi poc chuc eli marinoitu ja grillattu porsaanliha sekä queso relleno, lihalla ja kasviksilla täytetty juustopallo. Rannikolla kannattaa maistaa meren antimia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla