Ei hätää. Kun luet nämä eläkkeellä olevan kielenopettajan vinkit, osaat kohta vastata.

Tuntuuko siltä, että kielten oppiminen on eläkeiässä vaikeampaa kuin aiemmin? Samaa tuskailee moni muukin, esimerkiksi eläkkeellä oleva englannin- ja ruotsinopettaja Tuula S. Penttilä, 71, joka on jatkanut omia ranskan ja italianopintojaan työväenopistossa ja erilaisilla nettikursseilla.

Tässä Penttilän vinkkejä, joilla kielten oppiminen sujuu tehokkaasti.

1. Kansalaisopistoon!

Opiskeleminen on usein hauskempaa yhdessä kuin yksin. Siinä huomaa, ettei oppiminen ole muille sen helpompaa. Omiin virheisiinsä voi suhtautua huumorilla, kun pienetkin onnistumiset herättävät yhteistä riemua. Oppiminen sujuu tutkimustenkin mukaan paremmin, kun ilmapiiri on mukava ja kannustava.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Lue The New York Times

Vieraskielisen sanomalehden artikkelin tai tv-uutiset ymmärtää kummasti, kun on lukenut samasta asiasta jo suomeksi. Kaikkia sanoja ei tarvitse osata - jo ajatuksen ja idean ymmärtäminen on voitto. Lue ensin suomalainen sanomalehti ja sen jälkeen joku kansainvälinen, vaikkapa The New York Times.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kuuntele Yle Mondoa.

Opiskele ja kertaa kieltä eri tavoilla: tee kotitehtäviä, lueskele lehtiä, kuuntele nettiradioa. Voit  höpöttele kieltä itseksesi vaikka autolla ajaessa ja tutki, miten uusi kielioppiasia on opetettu muualla kuin tutussa oppikirjassa. Sanalistojakin voi koettaa paukuttaa ulkoa, mutta sido opeteltava asia tuttuun ja konkreettiseen. Muodosta vaikka lauseita, joissa esiintyy opeteltava sana ja joku tuttu henkilö.

4. Puhu itseksesi

Puhu sitä kieltä, jota haluat oppia, myös itseksesi. Virheillä ei ole merkitystä, vain sillä, että saa asiansa selvitettyä. Kukaan ei puhu äidinkieltäänkään virheettömästi, miksi niin pitäisi tehdä vieraalla kielellä?

5. Älä pidä kiirettä

Iän myötä asioiden painaminen muistiin ja opitun kaivaminen sen kätköistä on hitaampaa kuin nuorempana. Terve ihminen pystyy kuitenkin oppimaan lopun ikää, niin meidän aivomme ovat rakentuneet. Siksi ei kannata hokea, kuinka vaikeaa kieltenopiskelu onkaan. Aivot nimittäin ottavat hokeman käskynä! Asenne ratkaisee oppimisessakin.

Nyt reissuun! Ravintolat, hotellit, maat, matkat ja tapahtumat yhdessä osoitteessa - lue ja innostu!

Lähteet: Kielikurssien ja -opintojen järjestäjien verkkosivut sekä Tuula S. Penttilä.

Well, how are you?

Sisältö jatkuu mainoksen alla