Vielä muutama vuosi sitten Marsa Alamin kalastajakylä vietti hiljaiseloa. Nyt se on nopeasti kasvava lomakeidas.

Istumme jeepin takaosassa ja pitelemme penkistä kiinni kaksin käsin. Auto pomppii monttuisella väylällä. Ikkunasta näkyy vuoristoista, kuivaa erämaata. Vierellämme kiihdyttelee pari pölypilveä. Ne ovat seurueemme kaksi muuta jeeppiä, joiden kanssa kuskimme kisaa paremmuudesta. Kuka löytää nopeimmin määränpäähän?

Teitä ei ole, vaan jokainen valitsee reittinsä itse. Ajamme Arabian aavikolla, joka harhauttavasta nimestään huolimatta sijaitsee Afrikassa, Egyptin itäosassa, Suezinlahden, Punaisenmeren ja Niilin välissä. Se kattaa melkein neljäsosan Egyptin pinta-alasta.

Vauhti ja kuoppainen ajoväylä eivät tunnu kuskia häiritsevän, mutta meitä meno välillä hirvittää. Vaikkapa silloin, kun kuljettaja avaa vauhdissa oven ja tutkailee takarenkaan kuntoa puoliksi auton ulkopuolella roikkuen.
Suuren akasiapuun juurella astun tutisevin jaloin ulos autosta. Puun vehreä latvus kurottaa kohti etelää, ja paksut oksat kestävät myös kiipeilyn. Beduiinit saattoivat käyttää akasiapuita hyväkseen etsiessään sopivaa kylän paikkaa.

Puiden avulla pystyy päättelemään vallitsevan tuulensuunnan ja alueen vesivarannot.

Veden etsimiseen beduiinit käyttivät oppaamme mukaan myös kameleita. Janoinen eläin lähetettiin autiomaahan, ja kohdasta mihin se asettui, löytyi todennäköisimmin vettä. Kameli pystyy haistamaan veden metrien syvyydestä.

Autiomaassa on oppaamme mukaan nyt harvinaisen vehreää. Kuulemma kuukausia sitten satoi viikon yhtäjaksoisesti. Erityisen vehreäksi en silti maisemaa kuvailisi: siellä täällä näkyy vain jokunen aavikkoruohomätäs.

Beduiinit saattoivat käyttää akasiapuita hyväkseen etsiessään sopivaa kylän paikkaa.

Ryhmyinen reissumme jatkuu. Puolen tunnin kokovartalohieronnan jälkeen kuski parkkeeraa jeepin jyrkänteen reunalle. Poistumme vilkkaasti takaovesta ja lähdemme tarpomaan ylös läheistä rinnettä.

Nyrkinkokoiset kivet ja sora vierivät jalkojen alla, mutta pääsemme lopulta huipulle. Vuoristoinen aavikko jatkuu silmänkantamattomiin. Graniitti on värjännyt punaraidalliseksi osan harmaanruskeista vuorista.

Punaiset mönkijät odottelevat meitä beduiini-kylän laidalla sievästi jonossa. Ennen kuin lähdemme liikkeelle, oppaat kietovat kasvoillemme pölyltä suojaavat huivit.

Kypärä päässä istun lopulta nelipyöräisen menopelin päällä ja puristan ohjaustankoa rystyset valkoisena. Olen viimeinen lähtijä. Hiekka pöllähtää, kun kaasuttelen pölypilven perään. Yritän ajaa muita kiinni, mutta välimatka tuntuu vain kasvavan.

Lopulta saan kiinni letkasta pudonneen ruotsalaisrouvan, jonka kanssa ajelemme kohti tuntematonta.

Yhtäkkiä edellä ajavista ei ole enää mitään havaintoa: ei moottoreiden pärinää, ei renkaiden jälkiä, ei pölypilven hattaraakaan. Maisema näyttää kaikkialla aivan samanlaiselta.

Onneksi perässämme köröttelee uskollinen oppaamme.

Kasvoille sidottu huivi on tärkeä suojavaruste mönkijäsafarilla.

Kamelin ratsaille

Pehmeäturpaiset kamelit makoilevat ystävällisen oloisina maassa, vaikka yksi niistä vähän murahteleekin.

En tiennytkään, että kamelit murisevat.

Kamelini vaikuttaa säyseältä, kun kapuan sen kyttyrän päälle kyhättyyn satulaan. Juuri kun olen asettumassa siihen mukavasti, kameli nostaa takapäänsä ylös. Jollen olisi pidellyt kiinni satulan suuresta puunupista, olisin lentänyt kuperkeikkaa kamelin kaulan yli maahan.

Kamelin kohotettua etupäänsä vaara on ohi, mutta yli kahden metrin korkeudessa keikkuminen tuntuu huimalta. Ratsastus on erilaista kuin hevosella, sillä kameli liikuttaa molempia saman puolen jalkoja yhtäaikaa.

Keinuvasta liikkeestä alkaa nopeasti nauttia, eikä ratsastusretken toivoisi ikinä päättyvän. Lopun jännitysnäytelmä on kuitenkin edessä, mutta enää minua ei yllätetä. Nojaudun taaksepäin kamelin koukistaessa etujalkansa. Samassa takapääkin laskeutuu, ja pääsen maan kamaralle.

Taputtelen kamelia kiitokseksi.

Kameliratsastusta on tarjolla myös useilla uimarannoilla. Siellä kamelit on yleensä puettu värikkäisiin pääkoristeisiin. Kirjavien satulahuopien kätköistä löytyy jalustin. Se helpottaa selkään kapuamista, ei niinkään itse ratsastusta, sillä jalustimia on yleensä vain yksi.

Pöytä täynnä herkkuja

Beduiinikylässä meille tarjotaan teetä. Egyptiläinen tee on erittäin makeaa, yleensä mustaa, ja se tarjoillaan laseista. Kylä saa nykyisin elantonsa matkailusta. Sieltä löytyvät jopa uudenuutukaiset vesiklosetit. Silti vierailulla saa käsityksen beduiinielämän ankaruudesta.

Naiset paistavat leipää taivasalla tasaisen kiven päällä. Saamme maistiaisia. Taikinaan ei kuulemma käytetä kuin maissijauhoa, vettä ja suolaa.

Leirin eläinsuojassa kirjavat vuohet ja kilit tervehtivät meitä uteliaina. Ulkona tepastelee muutama ruskea kana, ja kauempana aitauksessa kirmaa valkoinen hevonen varsoineen.

Kun aurinko alkaa käydä mailleen, kiipeämme vuorenrinteelle nähdäksemme illan viimeiset säteet. Maisema värittyy punaisen ja sinisen tummeneviin sävyihin.

Illallisemme on katettu, ja tähdet syttyvät taivaalle. Pitkä pöytä notkuu herkkuja: pitaleipää, falafelpyöryköitä, marinoitua fetajuustoa eli domiatia, hummusta, tahinitahnaa ja kofta-lihapullia.

Istuudumme matalien pöytien ääreen asetetuille tyynyille ja nautimme illallisen tähtitaivaan alla tannoura-tanssia katsellen ja välillä itsekin tanssien.

Illan päätteeksi kurkistamme kaukoputkeen, jonka läpi saamme ihailla Jupiter-planeettaa kuineen.

Snorklaajan paratiisi

Marssimme kelluntaliiveihin ja räpylöihin pukeutuneena kohti Punaisenmeren aaltoja. Kastaudun lämpöiseen veteen ja testaan snorkkelia hieman epävarmana. Hengittäminen putken läpi on kuitenkin yllättävän helppoa. Tarkoituksemme on nähdä kilpikonnia, mutta ensikertalaiselle jo muutama kirjava kala kristallinkirkkaassa vedessä on elämys.

Maistiaisia merenalaisesta maailmasta olimme saaneet jo Port Ghalibin lasipohjaveneretkellä. Veneen suurista ikkunoista näkyi hienoja koralleja, eksoottisia kaloja ja jättiläiskilpikonnia. Nelimetrisen dugongin eli merilehmän näkeminen sai koko venekunnan sekaisin.

Vasta snorklatessa näkymät kuitenkin tulevat todeksi, kun itse polskii värikkäiden kalojen keskellä.

Abu Dababin upealla valkoisella rantahietikolla on mukava viettää loppupäivä löhöillen. Pehmustetut auringonottoalustat houkuttelevat lämpöön lepäilemään. Palmunlehvät suojaavat paahtavimmilta säteiltä.

Oppaamme yllyttää meitä testaamaan snorklausta myös hotellimme rannalla, johon on rakennettu pitkä laituri yli koralliriutan. Opas hehkuttaa, että laiturin päässä on enemmän nähtävää kuin Abu Dababin matalassa vedessä.

Se täytyy kokea. Laiturin päässä vesi on lämmintä, kirkasta ja hyvin suolaista. Painan maskin veteen, ja hiekkaisen merenpohjan sijasta näen lukuisia värikkäitä eksoottisia kaloja uiskentelemassa useassa eri syvyydessä. Papukaijakaloja, sateenkaarikaloja ja ties mitä.

Innosta puhkuen käännän katseeni kohti rantaa, missä kimmeltää kirjava koralliriutta lainehtivine kasveineen.

Kiitän mielessäni opasta loistavasta vinkistä.

Kirkkaat vedet, koralliriutat, hiekka ja palmut tekevät Marsa Alamin rannikosta Hurghadan tai Sharm el-Sheikin veroisen kohteen. Se sopii niin surffaajalle, sukeltajalle kuin auringonpalvojallekin. Hotellit ovat hyvätasoisia, ja niissä on runsaasti palveluita.

Hotellimme sijaitsi lahdenpoukamassa Coraya Bayn loma-alueella. Rikkumattoman rauhan katkaisivat vain ohjaajat, jotka maanittelivat turisteja ylös aurinkotuoleista joogaan ja vesijumppaan. Löhöilyn lomassa
sykettä saattoi kohottaa pelaamalla rantalentopalloa tai tennistä ja rehkimällä kuntosalilla.

Kunnon rentoutumista tarjosi aikuisten spa, jossa saattoi lillua porealtaassa ja nauttia hieronnasta. Samaan aikaan perheen pienimmät voivat osallistua ohjattuihin lastenkerhoihin. Läheisen vesipuiston liukumäet tarjosivat huimaa kyytiä kaikenikäisille.

 Plussat

+ Hotellit ovat noin 10 minuutin ajomatkan päässä Marsa Alamin kansainväliseltä lentokentältä.
+ Varma aurinko ja lämmin merivesi.
+ Hyvä ruoka.
+ Rauhallinen lomaparatiisi.

 Miinukset

– Tinkiminen ja kaupankäyntikulttuuri.
– Iltaelämä olematon hotellin ulkopuolella.
– Vatsataudin riski on suuri.

Hyvä tietää 

 • Ota mukaan käsi-desi ja käytä sitä. Setelit ovat pahimpia tartunnanlähteitä.
 • 25 dollarin viisumi maksetaan saavuttaessa kentällä. Sen voi maksaa myös euroilla.
 • Talvella sama aika kuin Suomessa, kesällä –1 tunti.
 • Osta tuliaisiksi mausteita, teetä, alabasteria, asusteita.
 • Hintoja: Puolentoista litran vesipullo kaupassa 0,70 €. Iso olut ravintolassa noin 3 €. Lounas 4,50 €.
 • www.marsaalam.com
Mökin muori
Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

Hurghadan haastaja Egyptissä

Eksyy vähän aiheesta mutta matkailua kuitenkin. Juurikin nuo perhemajoitukset ovat monastikin sitä parhautta. Varsinkin Irlannissa Bed and breakfast majoituksissa saa bonuksena kiehtovia kertomuksia taruista ja uskomuksista. Niitä ei voi lukea matkaoppaista eikä niitä löydy netistä, niiden kautta maa avautuu uudesta näkökulmasta.
Lue kommentti
Mökin muori
Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

Hurghadan haastaja Egyptissä

Kiitos mutta ei kiitos! Nämä Punaisen meren rannoille sijoittuvat Egyptin lomakohteet eivät minua kiinnosta. Niissä ei ole mitään aitoa eikä alkuperäistä, kaikki on rakennettu vain turisteja ja rantalomaa ajatellen. Aikoinaan Sharm el Sheik oli hyvä tukikohta Siinain retkille mutta nykytilanteen vuoksi sieltä ei enää järjesteitä retkiä Pyhän Katariinan luostariin. Sukeltajillehan Punaisen meren kohteet ovat kuitenkin varsinainen paratiisi.
Lue kommentti

Sinikka Saastamoisen lapset puolisoineen ja lapsineen vuokraavat joka jouluksi mökin, johon mahtuu koko heimo.

1960-luvulla pohjoiskarjalainen Sinikka Saastamoinen jäi leskeksi neljän alle 10-vuotiaan lapsen kanssa. Lisäksi hän odotti viidettä.

– Perhe hitsautui yhteen niin tiukasti, että aikuiset lapset perheineen haluavat vieläkin viettää joulut yhdessä, kertoo Maija-Liisa Punta-Saastamoinen, Sinikan ainoan pojan Maurin vaimo.

Miniä ja vävyt ovat sopeutuneet perinteeseen.

– Aiemmin menimme kaikki – puolisot, lapset ja lastenlapset – anopin luo, mutta nyt haluamme, että hän saa helpon joulun. Kahdeksankymppisen mummon koko joulukuu ei saa mennä keittiössä.

Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.
Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.

Pinja koristelee kuusta.
Pinja koristelee kuusta.

Joka jouluksi suku vuokraa mökin, yleensä eri paikasta. Viime vuonna valinta oli Simpelejärvi, jonka rannalla olevaan mökkiin mahtui koko 20 hengen seurue.

Joulunviettoon tulevat Maurin ja Maija-Liisan lisäksi heidän lapsensa Jesperi, 27, ja Suvetar, 22, sekä Maurin sisarukset lapsineen. Maurin sisar Pirjo ja hänen miehensä Pentti Sahlman ajavat vuokramökille Vantaalta. Sinikan esikoistytär Eija ja hänen puolisonsa Pauli Purmonen tulevat Joensuusta, samoin tytär Tarja ja Heino Hämäläinen poikansa Severin kanssa. Tytär Heli tulee joulunviettoon Tampereelta miehensä Keijo Karjulan ja lastensa Jonnen, Pinjan ja Elmerin kanssa.

– Parasta on yhdessäolo. Tuntuu hyvältä päivittää kuulumiset ilman kiirettä. Jokainen tuo jotain jouluruokaa. Esimerkiksi Mauri tekee sinapin, minä jälkiruuan. Tarja on koristelemisen mestari, hän tuo kukat, viimeksi upeat jouluruusut, Maija-Liisa sanoo.

Pirjo ottaa rennosti.
Pirjo ottaa rennosti.

Kodassa paistetaan makkaraa.
Kodassa paistetaan makkaraa.

Näkymä Parikkalan mökin ikkunasta pysäytti.

– Istuin sohvalla ja vain katselin, järvi tuli kuin syliin. Jää oli kaunista, vaikka sen päällä oli muutama sentti vettä. Kastelimme siinä varpaat saunan jälkeen, Maija-Liisa kertoo.

Suvun ohjelmaan kuuluu jouluna herkuttelu, saunominen, ulkoilu ja Trivial Pursuit -peli. Viimeksi sitkeimmät pelasivat aamuneljään.

– Sen jälkeen nukuimme hyvin.

Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.
Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.

Jouluaamuna mummo heräsi keittämään puuron, ja puolen päivän jälkeen koko seurue lähti ulos.

– Oli ihana nähdä, kun mummo käveli nuorten kanssa käsikoukkua ja nautti siitä, että kaikki ovat koolla.

Huvila.net > Loikonsaari 3


Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.
Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.

Ruotsin Lapista ei löydä joulupukkia, mutta hurjia rinteitä senkin edestä. Keltanokka lähti testaamaan, miten pääsee alas Riksgränseniä ja Björklideniä.

Opashan on hullu!

Olen saapunut vasta tunti sitten Ruotsin Lappiin, marssinut saman tien suksivuokraamoon, ährännyt vaivalloisesti massiiviset laskettelumonot jalkaan ja kuunnellut huolestuneena miniluentoa lumivyöryn vaaroista. Ja nyt pitäisi seurata lasketteluopasta vielä kilometri ylämäkeen kohti tunturin huippua.

Olen näännyksissä, hikinorot valuvat poskilla. Ihan kuin noutajan kalsa kosketus tuntuisi olkapäillä.

Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.
Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.

Matkaa on tehty jo puoli tuntia, ylämäkeen luonnollisesti. Björklidenin laskettelukeskus näkyy alhaalla pienenä. Horisontissa siintävät Norjan tunturit ja jossain niiden takana Atlantti. Jalassani on karvapohjaiset sukset. Ne eivät lipsu senttiäkään. Eivätkä kyllä luistakaan. Niillä vain tampataan matkaa ylämäkeen.

– Mika, sinä pystyt tähän. Ajattele, miten hienot maisemat ylhäällä odottavat. Sitten laskettelemme pitkin neitseellisiä lumia alas laaksoon. Det är kul! tsemppaa opas Kim Bergsten.

Mihin olen joutunut?

Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.
Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.

Sisulla huipulle

Kokeilin laskettelua ensimmäisen kerran 15-vuotiaana Jyväskylän Laajavuoressa. Alku oli vauhdikas, syöksyin pipo silmillä rinteen suoraan alas. En osannut oudoilla suksilla kurvata, kun en tullut keneltäkään kysyneeksi, miten se tapahtuu. Vauhdin sain pysähtymään juuri ennen parkkipaikkaa.

Sen jälkeen eksyin mäkeen satunnaisesti, keskimäärin kerran vuosikymmenessä. Rinteessä oli joka kerta kivaa, mutta laskettelupuremaa en koskaan saanut. Ehkä Suomen rinteet olivat liian vaatimattomia tällaiselle Laajavuoren veteraanille.

Sitten ystäväni houkutteli testaamaan "vähän kovempaa kamaa", Ruotsin Lapin tuntureita. Ruotsihan on suomalaiselle kuin Amerikka. Siellä kaikki on hienompaa ja suurempaa, niin tunturitkin. Ruotsin Åre tunnetaan pikku-Alppeina, sillä sen korkein huippu Åreskutan yltää yli 1400 metriin. Rinteet ovat kilometrien pituisia. Suomen laskettelukeskuksissa moisista lukemista vain unelmoidaan.

Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.
Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.

Vierekkäin sijaitsevissa Björklidenissä ja Riksgränsenissa tunturit kohoavat reiluun kilometriin. Niiden luonnonrinteet sopivat monipuoliseen lasketteluun kuin valetut.

Bergsten on päässyt tunturin laelle ja jatkaa tsemppaamista. Ammattilaiselle kapuaminen on niin helppoa. Määränpää häämöttää, tamppaan karvapohjasuksiani rinnettä vimmaisesti ylös suomalaisella sisulla.

Det är kul! Det måste vara kul!

Lopulta pääsen perille. Viisikymppisen kunto voisi olla kovempikin, mutta olen yhä elossa.

Hiihtopummin tunnustukset

Bergsten auttaa irrottamaan karvapohjat suksista. Vedän keuhkot täyteen tunturi-ilmaa ja annan katseeni nuolla horisonttia. Olen kilometrin lähempänä taivasta kuin tunti sitten suksivuokraamossa. Olo on juhlallinen. Alan ymmärtää, miksi joskus pitää kärsiä, että voi nauttia.

Bergsten kaataa kuksaan kahvia.

– Olen ollut neljä vuotta Björklidenissä ja Riksgränsenissä lasketteluoppaana. Nuorena elin hiihtopummina Ranskan Chamonix'ssa. Siellä aloin myös vuorikiipeillä, ja se on suurin intohimoni. Laskettelu tulee kakkosena. Nytkin jatkaisin mieluiten matkaa aina vain ylöspäin, Bergsten tarinoi kahvitauollamme.

Täällä vartioin minä!
Täällä vartioin minä!

Näkemykseni vain vahvistuu: mieshän on umpihullu.

Huipulla tuulee. Kahvin lämmittävä vaikutus hupenee. On aika miettiä paluuta alas. Bergstenilla on suunnitelma. Seuraamme mestaria jyrkän rinteen reunaan. Rinne ei ole pitkä, mutta korkeusero nostaa hikikarpalot taas pintaan.

– Tässä on paljon pehmeää lunta, kuin höyhenillä laskisi. Seuraa vain minua, tee pitkiä nautinnollisia kaarroksia, nauti joka hetkestä, Bergsten sanoo ja lähtee.

Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.
Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.

Kuperkeikkoja pumpulissa

Bergsten pöllyttää tyylikkäästi lunta kaarrellessaan. Pian hän on rinteen alaosassa odottamassa meitä muita.

Olen ryhmämme keltanokka, muut ovat kokeneita laskettelijoita ja laskevat perässä leikitellen, kaiketi nautiskellen. Lähden liikkeelle. Luonnonrinteessä, vasta sataneessa pumpulilumessa laskeminen tuntuu erikoiselta. Lumi upottaa, vauhti kiihtyy hitaasti. Mutta se kiihtyy.

Tulee kaarroksen aika. Sukset eivät tahdo totella. Käännyn puolittain ja heitän kuperkeikan. Rämmin pystyyn. Sama toistuu seuraavassa mutkassa. Ja sitä seuraavassa.

Alas ehtineet hymyilevät hyväntahtoisesti. Onneksi rinteessä on niin paljon lunta, että kuperkeikkailu ei vammauta, mitä nyt vähän henkisesti.

– Onnittelut, Mika, selvisit. Se oli päivän haastavin osuus. Nyt pidetään hauskaa, Bergsten lupaa.

Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.
Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.

Rinne jatkuu loivahkona, ja löydän oman tapani kääntyä upottavassa lumessa. Tuuli suhisee korvissa, laakso lähenee ja talot muuttuvat näkökentässä isommiksi. Mäkeä riittää. Laskettelu kysyy reisilihaksia.

Pidän välillä taukoja ja ihailen arktisen luonnon kauneutta. Olen jo hyljännyt ajatuksen pysyä muiden matkassa. Hiljaa hyvä tulee, alas pääsee kaikilla nopeuksilla.

Lasken hotelli Fjälletin pihaan suksitelineen luo. Pian istun hotellin aulassa, ja takkatuli loimottaa. Kylmä huurteinen tuoksuu edessäni.

Reidet tutisevat, mutta nautin maisemasta Lapporteniin, Lapin porttiin. Näyttää kuin kuu olisi aikojen alkuhämärässä hipaissut Maata ja vienyt puolipallon muotoisen palan tuntureita mennessään.

Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.
Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.

Vihdoin vohvelia

Hotellin edessä odottaa hytillinen telavaunu. Se täyttyy matkustajista ja lähtee Låktatjåkkon tunturiasemalle 1228 metrin korkeuteen.

Alhaalla aurinko paistaa, mutta perillä odottaa vaakasuoraan viuhuva hyytävä tuuli ja lumimyräkkä. Lapin luonto luo Ruotsissakin outoa taikaa.

Puikahdan kohti mustaseinäistä hirsitaloa. Sisällä odottaa maailman pohjoisin vohvelikahvila. Käyn pirttipöytään, riisun toppatakkini ja tartun vohveliin.

Olen laskettelu-urani huipulla, kukkulan kuningas. Mietin jo tulevaa Åren-retkeä. Pohjoismaiden pisimmät rinteet vain naurattavat Björklidenin veteraania.

Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.
Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.

Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.
Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 6/2016.

Laskettelukeskukset

 • Riksgränsenin ja Björklidenin laskettelukeskukset sijaitsevat vierekkäin Kiirunasta kaakkoon lähellä Norjan rajaa, Napapiiriltä 200 kilometriä pohjoiseen. Molemmat tunnetaan hyvistä off-piste-laskuista eli vapaalaskuista rakentamattomilla luonnonlumisilla rinteillä.
 • Björklidenissä on 23 rinnettä ja viisi hissiä. Kittelsdalsin hissi vie korkeimmalle, 1100 metriin. Riksgränsenissä löytyy 15 rinnettä, 6 hissiä ja liki rajattomasti vapaalaskurinteitä. 

Näin pääset perille

 • Helsingistä Tukholman kautta lento Kiirunaan, mistä matkaa perille valtatietä E10 on noin 130 kilometriä. Lentoaika Helsinki-Kiiruna 2,5 tuntia. Kentältä on bussiyhteys laskettelukeskuksiin, 30 e/suunta. Bussi kulkee usein myös Björklidenin ja Riksgränsenin välillä.
 • Kiirettömille sopii juna Tukholmasta Riksgränseniin, matka-aika 18 tuntia.
 • Norjan Narvikin lentokentälle on Riksgränsenistä vain 40 kilometriä, mutta bussiyhteyttä kentältä Ruotsin puolelle ei ole. Ruotsin ja Norjan välinen tie on joskus lumimyrskyn takia päiviä poikki. Oulusta maantietä pitkin Riksgänseniin on 620 kilometriä.
 • Helikopterilla? Arctic Elementsin järjestämillä räätälöidyillä 1-7 päivän Heliski-retkillä kokeneet laskettelijat viedään helikopterilla laskemaan neitseellisille puuterilumille vuoristoon, kuten yli 2 000-metriselle, jyrkkärinteiselle Kebnekaiselle. 

SOS

 • Merkitsemättömillä luonnonrinteillä on lumivyöryvaara. Suksivuokraamoista saa pakollisena lisävarusteena repun, jossa on muun muassa lähetin ja lumilapio. Suksivuokraamojen henkilökunta ja laskettelunopettajat opastavat, miten toimia lumivyöryssä.
 • Laskettelussa voi loukkaantua kaatuessaan. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, että vakuutukset ovat voimassa. Kypärä on tärkeä turvavaruste.
 • Ruotsin hätänumero on 112.

Sää

 • Talvisesonki alkaa helmikuussa, kun keli muuttuu epävarmasta aurinkoiseksi. Rinteissä riittää lunta toukokuun puoliväliin. Silloin päivälämpötilat ovat reilusti plussalla, mutta yöt edelleen kylmiä. Säätilan vaihtelut ovat tuntureilla nopeita, mikä kannattaa ottaa huomioon varustevalinnoissa.

Majoitus

 • Riksgränsenissä laskettelukeskuksen sydän on suuri Hotell Riksgränsen, jonka huonevalikoima on laaja himolaskettelijan koppero hyteistä perhesviitteihin. Perhehotelli Meteorologen Ski Lodge tarjoaa personnallista luksusmajoitusta.
 • Björklidenissa majoitustilaa tarjoaa hotelli Fjället 1-4 hengen huoneissa ja lomamökeissä. Todellista huippumajoitusta tarjoaa pieni Låktatjåkkan tunturihotelli 1228 metyrin korkeudessa.