Adolf Hitlerin bunkkeri peittyy tämän nurmikon alle.
Adolf Hitlerin bunkkeri peittyy tämän nurmikon alle.

Jaakko Selin ja Janne Räisänen paljastavat nyt sisäpiirin vinkit Euroopan hipsteripääkaupunkiin, Berliiniin.

Matkaguru Jaakko Selinin vinkit Berliiniin

1. Filmistudioille
Retki Potsdamin huvila-kaupunginosaan Babelsbergin filmistudioille ja huvipuistoon tarjoaa elokuvan historiaa: lavasteita, pukuja sekä kokonaisia katuja ja kaupunginosia, joissa on ikuistettu filmejä Sinisestä enkelistä lähtien. Studioilla on kuvattu niin Marlene Dietrichiä kuin Tom Cruiseakin. Lapsia (ja minua) liikuttavat Oi ihana Panama -lastenkirjasta luotu maailma ja derkkujen Nukkumatti. 
www.filmpark-babelsberg.de

2. Bunkkeriin
Berlin Story Bunker on ainoa yleisölle auki oleva sodanaikainen bunkkeriluolasto. Bunkkeri-, kidutus- ja apteekkimuseon lisäksi siellä on karmea kauhukammio. Herkässä mielentilassa paikka oli käydä yli sietorajan.
www.berlinstory-bunker.de

3. Sampanjalle
Rutiineihini Berliinissä kuuluu aamiainen tavaratalo KaDeWe:n ylimmän kerroksen puutarha-ravintolassa. Buffetti on ylenpalttinen. Istahdan myös ruokakerroksen äyriäistiskille ja tilaan vaaleanpunaisen samppanjan kera SchwedenPlatten, Ruotsin lautasen, johon on koottu raakoja merenantimia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: 70 vinkkiä Berliiniin – Matkaopas-lehden kaupunkiopas

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuvataiteilija Janne Räisäsen vinkit Berliiniin

1. Gemäldegalerie
Aika ei käy pitkäksi legendaarisessa vanhan maalaustaiteen pyhätössä. Huhutaan että Saksan valtion kokoelma siirrettäisiin kymmeneksi vuodeksi varastoon modernistisen yksityiskokoelman tieltä. Tulen surulliseksi tällaisesta
taidevaltapelistä. Kannattaa siis käydä pian. Jokainen vierailu on erilainen ja herättää paljon tunteita. Matthäikirchplatz. Bussi: Tiergartenstrasse.   www.smb.museum

2 Ethnologisches Museum
Saksalaiset toivat aikoinaan valtavia omaisuuksia ja jopa kokonaisia kyliä hallitsemiltaan alueilta ympäri maailmaa. Etnologinen museo edustaa saksalaisen imperialismin syvintä olemusta.
Suosikkejani ovat Polynesiasta kuljetetut upeat tiki-naamiot, veneet ja talot. Lansstrasse 8. Metro: Dahlem-Dorf.  

3. Galerie Buchholz
Alun perin Kölnistä tuleva kodikas mutta erittäin tärkeä galleria on ollut suosikkejani jo vuosia. Gallerian taiteilijoihin kuuluu muun muassa Wolfgang Tillmans. Miltei jokainen näyttely yllättää positiivisesti. Fasanenstrasse 30. Metro: Uhlandstrasse. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla