Tuija Friman löysi miehineen Malediiveilta paratiisin, jossa sukellusta harrastavat omatoimimatkailijat nauttivat leppoisasta menosta ja toimivista palveluista kohtuuhintaan.

Tässä sitä istutaan taas lentokoneessa miehen kanssa matkalla lomalle. Malediiveille! Selvisin aikoinani aivoleikkauksesta hengissä, ja sen jälkeen päätin täyttää loppuelämäni niillä asioilla, joista olen aina haaveillut. Polvessani on keinolumpio ja -nivel. Myös toinen polvi odottaa leikkausta, mutta eipä tuo ole tahtia haitannut.

Suoritimme sukelluskortit vasta yli nelikymppisinä. Siitä aukeni ihana vedenalainen maailma ja harrastus, joka on vienyt meitä ympäri maailmaa.

Malediivit oli meille uusi kohde. Ilmaston lämpeneminen nostaa merenpintaa, mikä on todellinen uhka Malediivien olemassaololle – maan korkeus merenpinnasta on keskimäärin vain 1,5 metriä. Syytä on siis pitää kiirettä, jos aikoo paikan nähdä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kätevää omatoimimatkailua

Malediivejä pidetään luksuskohteena ja sen hintatasoa korkeana. Tämä ei meitä pelottanut, vaan aloin etsiä edullista matkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saaret on jaettu paikallisen väestön asuttamiin ja lomakeskussaariin, jotka tarjoavat kalliita all-inclusive-palveluja. Turistisaarella on usein vain hotelli ravintoloineen ja rivi matalia kerrostaloja tai laguunien ylle rakennettuja bungaloweja. Näiden kohteiden viikkohinnat ovat useita tuhansia euroja. Ei kiitos!

Maafushin pikkku kaupat koreilevat vain väreillä. Ostoksilla Tuija Friman.
Maafushin pikkku kaupat koreilevat vain väreillä. Ostoksilla Tuija Friman.

Löysin kätevän lentoreitin Turkish Airlinesin valikoimasta. Matka-aika Istanbulin kautta on lyhyin, suoria lentoja Suomesta Malediiveille ei ole. Kone oli hyvä ja palvelu ruokineen ja juomineen erinomaista.

Malediivit on avannut pääsyn muutamalle paikallisväestön asuttamalle saarelle. Islaminuskoisessa maassa noudatetaan tiukkaa sharia-lakia, eivätkä valtaapitävät ole halunneet turistien sekoittavan sunnimuslimien arkea.

"Alkuvuosina jännitti, kuinka selviämme matkoilla kahdestaan, mutta aina on apua saatu."

Löysin meille sopivan kohteen Etelä-Malén atollilta. Maafushi on ensimmäinen turisteille avattu saari. Varasin majoituksen booking.com -sivuston kautta.
Sukellusharrastuksemme vuoksi emme juuri tee ryhmä- tai valmismatkoja.

Alkuvuosina hieman jännitti, kuinka selviämme kahdestaan vaikkapa lentokentiltä eteenpäin, mutta aina on apua saanut, miltei pyytämättä.

Ilman viskiä paikallisten tapaan

Malén lentokentällä matkalaukkuja ei tarkastettu, mutta eipä meillä tällä kertaa ollutkaan iltaviskiä lämmikkeeksi. Alkoholin tuonti Malediiveille on ehdottomasti kielletty, samoin sen käyttö. All-inclusive-saarilla turisteille tarjoillaan alkoholia, mutta muualla ei saa edes olutta.

Vaihdoimme lentokentällä 150 euroa paikalliseen valuuttaan, rufiyaan, ja sillä pärjäsi kaksi viikkoa Maafushin pienissä ruokakaupoissa. Saari ei ole shoppailuparatiisi.

Pääkaupunki Malén saari on täpötäyteen rakennettu, tilaa on vain ylöspäin.
Pääkaupunki Malén saari on täpötäyteen rakennettu, tilaa on vain ylöspäin.

"Laivamatka turkoonsinisen meren halki maksoi 1,5 euroa hengeltä."

Lentokenttä on Hulhulun saarella, lyhyen venematkan päässä Malésta. Laiva pääsaarelle lähtee 10 minuutin välein. Laukunkantajia riitti kaikille halukkaille. Kyyti maksoi 80 senttiä mieheen. Maléssa ajoimme taksilla lyhyen, neljä euroa maksaneen matkan Vilingilli -nimiseen terminaaliin, josta pääsimme Maafushille.

Rentouttava matka ihanan turkoosinsinisen meren kimmeltäessä ympärillämme kesti 1,5 tuntia ja maksoi 1,5 euroa hengeltä. Näin hissukseen matkatessa pääsee mukavasti tunnelmaan.

Maafushin pienessä satamassa oli vastassa kaksi majapaikkamme Isle Beach Inn’in iloista poikaa mukanaan pienet kärryt, joihin matkatavaramme laitettiin. Tie oli valkoista hiekkaa ja meri näkyi joka puolella. Mopoja pärisi ohitsemme. Henkilöautoja saarella on kolme.

Kylpyhuoneessa oli viisi erilaista suihkua.

Koillis–lounaissuunnassa pötköttävä, suunnikkaan muotoinen Maafushi on 1,3 kilometrin pituinen ja 250 metriä leveä. Asukkaita on noin 1 300.

Kävellessämme kärryjen perässä näimme tien varrella muutaman matalan hotellin. Saaren kaksi uimarantaa olivat samassa suunnassa kuin majoituksemme. Lounaiskolkassa saarta sijaitsee vankila.

Viisi suihkua ja riittävästi vettä

Isle Beach Inn vastasi täydellisesti unelmiamme. Valkoiseksi kalkitut seinät hohtivat auringonpaisteessa. Sisällä oli pieni vastaanottotiski, ruokailualue ja oleskelutila.

Huoneemme sijaitsi sisäpihan perällä ja pihaa ympäröi kalkittu muuri. Huone oli tilava, kivilattia sopivan viileä ja sänky ihanan iso. Kylpyhuoneessa oli viisi erilaista suihkua. Vettä tuli hyvällä paineella ja lämmintä vettä riitti.

Isle Beach Innin huoneisiin kuului oma piha-alue.
Isle Beach Innin huoneisiin kuului oma piha-alue.

Maafushissa on oma vedenpuhdistamo ja kraanavesi on juomakelpoista. Emme sitä kuitenkaan testanneet. Veden käyttöä ei rajoitettu mitenkään. Sähköä tuli ilman katkoksia ja huoneessa oli adapterit. Viemäröinti on hoidettu ympäristöystävällisesti, ja oma pieni voimalaitos tuottaa sähköä kierrätystä hyödyntäen.

Vuoden 2004 tsunami koetteli Malediivejä. Asutuista saarista yli 50 kärsi pahoja vaurioita.

Maafushilla kova jälleenrakentaminen jatkuu edelleen. Ihmeeksemme kuulimme, ettei valtio tue tätä toimintaa.

Maafushi sopii rauhallista ja leppoisaa matkailua suosivalle. 

Saaren pääkatu on paikoin valaistu. Kun liikkuu auringonlaskun jälkeen, on hyvä pitää taskulamppu mukana.

Maafushi on rauhallinen ja leppoisa kohde. Se tarjoaa varsin vähän viihdykettä juhlimista rakastaville. Heinäkuussa matkailijoita oli kourallinen.

Reidet lepattaen syvyyksiin

Maafushin yleinen uimarannata on valkohiekkainen, pitkä ja rauhallinen. Kokouimapuku on pakollinen.

Heppoisella bambusäleiköllä eristetyllä turistirannalla saa käyttää bikinejä. Ranta on osin kivikkoinen ja sen vesi usein tuulen sameaksi sekoittamaa.

Sukellusvaraukset olin tehnyt etukäteen netissä, saarella on kolme sukellusyritystä. Teimme molemmat 10 sukellusta, kaikki atollimme suojissa. Sukellusoppaat tarkistivat virtaukset aina ennen sukellusta. Palvelu oli mielestämme erittäin ammattitaitoista.

Sukellamme aina lämpimissä vesissä, joten emme käytä märkäpukuja. Lycraiset bodysuitit riittävät pitämään meduusat kurissa. Jos ei ole meduusoja, sukellan vain uimapuvussa – reidet iloisesti lepattaen.

Vedenalainen maailma oli upea.

Etelä-Malén atollin lajisto on runsas ja hyvin turisteilta säilynyt.
Etelä-Malén atollin lajisto on runsas ja hyvin turisteilta säilynyt.

Vedenalainen maailma oli upea ja lajisto runsas: näimme muun muassa karettikilpikonnia, kotkarauskuja, vaarallisia skorpioni- ja pallokaloja, monenlaisia värikkäitä pikkukaloja ja todella isoja meriahvenia ja Napoleon-kaloja.

Koskaan aiemmin emme ole onnistuneet jokaisella sukelluskerralla näkemään valko- tai mustaevähaita, jotka muuten ovat sukeltajille vaarattomia.

Värikkäiden korallien ja sienien lomassa oli mukavia pieniä luolia, joiden läpi saattoi sukeltaa. Luolien suulla oli valtavia eläviä ostereita. 

Paikoilleen jätetyt simpukankuoret  ja pelottomasti kohti tulevat kalat kertoivat siitä, ettei noilla vesillä ole ollut ylenmäärin turisteja.

Delfiinisaatossa kotimatkalle

Lähtöaamuna kokki tuli töihin tuntia aikaisemmin vain tehdäkseen meille aamiaisen. Matkalaukut ja selkäreput jälleen kärryssä kävelimme Malén vuorolaivalle.

Merimatkan aikana näimme delfiinejä, kuten niin monena päivänä ennenkin. Nyt ne tuntuivat saattavan meidät matkaan. Yksi hyppäsi näyttävän pystyhypyn kierteellä, kuin vielä viimeiseksi ilonpilkahdukseksi.

Matka Maafushiin

  • Loma-ajankohta: Heinäkuu, päivälämpötila 30–36˚C ja iltaisin 29–30˚C
  • Lennot: Turkish Airways, 794 e/hlö.
  • Majoitus: Isle Beach Inn, Maafushi, 20 e/yö/hlö, www.booking.com, maksu paikan päällä.
  • Ravintolassa: alkusalaatti  3–4 e, keitto 3 e, pääruoka 4–11 e, cola 1–2 e, mineraalivesi (1,5 l) 80 snt. Ravintolat ovat hotellin yhteydessä.
  • Ruokakaupassa: jugurtti 40 snt, nescafe mocha 240 ml 70 snt, banaanit 1 kg 2 e, vesi (1 l) 50 snt.
  • Sukellukset: 5 kertaa 160 e, 10 kertaa 300 e. Hinnat sisälsivät kaikki varusteet.
  • Muut Maksut: Kaikkiin ostoksiin ja laskuihin lisätään palvelumaksu 10 % ja turistivero 8 %. Turistilta peritään 6,2 euron maksu/yö, jonka hotelli kerää ja tilittää eteenpäin.

Saarelta saarelle

  • Maafushilta tehdään retkiä yhdeksälle samalla atollilla olevalle saarelle. Kaikkiin on saarimaksu, jolla rahoitetaan saarten siivousta ja huoltoa. Maksu on 4 eurosta jopa 149 euroon.
  • Omatoimiretkelle pääsee muutamaan paikallisten asuttamaan saareen vuorolaivoilla. Laiva Gulhiin lähtee kello 7.30, matka kestää puoli tuntia ja
    maksaa 1,5 euroa. Ellei halua jäädä yöksi, on palattava kello 16.25 lähtevällä laivalla. 
  • Guraidhoon saari vaatii ainakin yhden yön, sillä vuorolaiva lähtee kello 16.55 ja palaa aamulla kello 7. Vuorolaivat kulkevat perjantaita lukuun
    ottamatta joka päivä.
  • Kalliimpi vaihtoehto on pikavene, hinta esimerkiksi Malésta Maafushin saarelle on 235 euroa.

Artikkeli on julkaistu alun perin ET-lehdessä 19/2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla