Meksikossa asuva Markku Saksa on nähnyt eteläisen maanosansa kehittyvän huimasti 30 vuodessa. Siellä kaikki on mahdollista – jopa romanttisen viestin ostaminen.

Kun Markku Saksa odotti vuonna 1986 lentokonetta nurmikentällä Boliviassa, maksoi kahvikuppi yhdeksän miljoonaa pesoa. Espresso maksoi kolme miljoonaa pesoa per kuppi, koska maassa vallitsi hyperinflaatio.

– Rahaa vaihdettiin niin, että 20 dollarilla sai muovikassillisen Bolivian rahaa, joka oli paketoitu viiteen viiden sentin paksuiseen punttiin. Kukaan ei enää jaksanut laskea yksittäisiä seteleitä.

Nyt hyperinflaatiota ei ole Boliviassa eikä muuallakaan, vaan vallalla on markkinatalous ja demokratia. Meksikossa asuva Markku Saksa kiersi kolmen vuoden aikana Latinalaisessa Amerikassa keräämässä materiaalia kirjaansa Ihmisiä ja elämää Meksikosta Tulimaahan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Julkaisin ensimmäisen kirjani Etelän ristin alla vuonna 1988. Uudessa kirjassani olen onnistunut tapaamaan jopa samoja ihmisiä kuin 30 vuotta sitten. Heidän kertomuksistaan piirtyy huima kaari läpi sotilasdiktatuurien ja hyperinflaation kohti nykyisin vallitsevaa markkinataloutta ja demokratiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Markku on huomannut, että Etelä-Amerikka on kehittynyt valtavasti 30 vuoden aikana.

– Yli puolet ihmisistä on noussut keskiluokkaan, elämä paranee hieman joka päivä ja tunnelma yhteiskunnissa on samanlainen kuin Suomessa sodan jälkeen, analysoi Meksikossa asuva Markku.

Lue alta muun muassa se, miten Markun tilaama rakkauskirje tehosi.

Makupaloja Markun tarinoista

Rakkauskirje Meksikossa

”Meksikon pääkaupungissa sinnittelevät kirjeiden kirjoittajien ikivanhan ammattikunnan rippeet. Muutamia kymmeniä kirjoittajia istuu pitkänä rivinä pöytiensä takana odottamassa asiakkaita. Ennen he laativat lukutaidottomille ihmisille kirjeitä sukulaisille, mutta nyt he tekevät sopimustekstejä ja työhakemuksia.

Toisen polven kirjoittaja Romel Jaimes Mendoza, 57, on ollut torilla pikkupojasta lähtien ja kehittynyt espanjan kielen tyyliniekaksi.

– Rakkauskirjeitä pyydetään aika vähän, koska romantiikka ei ole enää muodissa, ikävä kyllä, Jaimes sanoo.

Pyydän Jaimesilta tyylinäytteen. Kerron, että aion viedä vaimoni ulos syömään illalla. Voisiko Jaimes laatia kutsun vaimolleni ravintolaan. Jaimesin silmät muljahtavat mielihyvästä, kun hän alkaa kirjoittaa sähkökirjoituskoneellaan seuraavaa tekstiä:

Rakas! Näillä riveillä tahdon sanoa, että rakkaus, jota tunnen Sinua kohtaan, on joka päivä yhä valtavampi. Osoittaakseni sen pyydän Sinua hyväksymään päivälliskutsuni, koska minun tekee mieli ilmaista kasvokkain kaikki se rakkauden määrä, jota tunnen Sinua kohtaan.

Anne-vaimoni lähti mielellään kanssani ulos syömään.”

Argentiina ja Uruguay

”Argentiina ja Uruguay ovat kuin veljeksiä, joilla on sama etninen tausta: pääväestö tuli Italiasta ja toiseksi suurin osa Espanjasta. Argentiinassa on kymmenen kertaa enemmän väkeä kuin Uruguayssa.

Argentiinaa johtaa Cristina Fernández de Kirschner. Hän pukeutuu minkkipuuhkaan ja näyttäviin kultakoruihin lentäessään helikopterilla virka-asunnoltaan työpaikalle Buenos Airesin keskustaan.

Hänen uruguaylainen virkaveljensä presidentti José Mujica ajaa itse virka-autollaan Opel Corsalla työpaikalleen, ellei satu ottamaan bussia.

Yhtä erilaisia ovat presidenttien maatkin. Uruguay on pieni ja rehellinen maa, joka yltää Transparent Internationalin korruptiota mittaavalla listalla sijalle 19. Argentiina tulee kaukana sijalla 106. Sen seuralaisia ovat samalla pistemäärällä Cabon, Bolivia ja Meksiko.

Uruguayn presidentti Mujica on hyvin poikkeuksellinen persoona Latinalaisen Amerikan presidenttien joukossa. Mujica antaa presidentin 9000 euron palkastaan 90 prosenttia hyväntekeväisyyteen ja elää mainiosti noin 800 eurolla.

Hän asuu vanhalla maatilallaan parinkymmenen kilometrin päässä Montevideosta ja kasvattaa kukkia myyntiin vaimonsa, senaattori Lucía Topolanskyn kanssa. Mujica meni naimisiin vasta vanhoilla päivillään vuonna 2005. Asuintilaa pariskunnalla on 45 neliötä.

Mujica ajoi vuoden 2013 aikana kolme radikaalia lakia läpi. Abortti tuli lailliseksi, samoin homoavioliitot ja valtion marihuana. Uruguay nousi maailman julkisuuteen, kun Mujican laki panee valtion kasvattamaan marihuanaa. Näin pyritään ottamaan rahat pois huumeliigoilta myymällä ainetta halvemmalla apteekeista kuin kartellit.

Uruguayn ja Argentiinan välit ovat kehnot ja niitä huononsi liiketoimi, jossa Suomikin oli mukana. Argentiina vastusti raivoisasti suomalaisen Botnian sellutehtaan perustamista nappurimaahan, koska se olisi halunnut tehtaan itselleen. Se mobilisoi mielenosoittajat tukkimaan maiden välisen rajasillan kuukausiksi. Rajakauppa pysähtyi ja aiheutti suuret vahingot Uruguaylle.”

Markku Saksa. Ihmisiä ja elämää Meksikosta Tulimaahan, Siltala 2014

Lue Markku Saksan haastattelu ET-lehdestä 20/2014, joka ilmestyy 10. joulukuuta.

Jäi kertomatta, että Uruguayn presidentti on kommunisti. Oliko vahinko vaiko tarkoituksella sensuroitu?

Sisältö jatkuu mainoksen alla