Espanjalaisen televisio­sarjan tähti Emilia Uutinen, 37, kotiutui Madridiin helposti, kun hän muutti sinne vuonna 2001. Kuin kotonaan hän on myös mukavissa kahviloissa.

  • 1. Kahvilat

Madrid tunnetaan helposti lähestyttävistä kahviloistaan. Ne on sisustettu luovasti, kuten Emilian lempi- ja  lähibaari 8 1/2 eli Ocho e medio elokuvajulistein. Tähden toinen kantapaikka on wieniläistyyppinen Cafe Viena, joka on arvostettu taiteen ja politiikan näyttämö.

  • Ocho e medio, Calle de Martín de los Heros 11.
  • Cafe Viena, Calle de Luisa Fernanda 23.

  • 2. Flamenco 

Madridin baareissa näkee usein spontaaneja flamencoesityksiä.
Kalliinpuoleisissa tablaoissa, kuten Casa Patasissa tai Las Garbonerasissa, esitetään perinteistä flamencoa. Emilia suosittelee flamenconäytöksiä teatteissa, joissa voi nähdä lajin uudistajia, Israel Galvánin tapaisia tanssijoita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  • 3. Parque del buen retiro 

Madridin suosituin ulkoilualue 1700-luvulta alkaen. Soutelujärvi, ruusutarha ja elävää musiikkia sekä teatteriesityksiä. Puistoa somistavat
patsaat, kuten maailman tiettävästi ainoa langenneen enkelin Luciferin patsas.

Puiston Kristallipalatsissa Reina Sofia -museo järjestää osanäyttelyitä.

Calle Alfonso XII ja Avenida de Menendez Pelayon välissä.

  • 4. Teatro real

Kalliisti entisöity 1850-luvun muhkea oopperatalo. Ohjelmassa kevääksi ja alkukesäksi ovat La Traviata, Fidelio ja Porgy & Bess. Ooppera tarjoaa
Emilian  mielestä suuren nautinnon, koska siinä yhdistyvät lähes kaikki ­perinteiset taiteen muodot.

Plaza Isabel II. www.teatro-real.com

  • 5. El rastron kirpputori 

Lajissaan Madridin suosituin. Tori on avoinna sunnuntaisin kello 9–15.
Myynnissä on uutta ja vanhaa tavaraa. Parhaat löydöt 3 500 myyntipöydältä tekee heti aamusta. Eniten väkeä on kello 11–12. Torin antiikkikaupat
kannattaa tutkia samalla reissulla.

Calle Embajadores ja Ronda de Toledo -katujen välissä. Metro La Latina.

  • 6. Taidejätit 

Pablo Picasson Guernica vuodelta 1937 pysäyttää Reina Sofiassa, joka on Pradon lisäksi Emilian lempimuseoita. Pradossa hän ihailee Diego Velázquezin muotokuvia, kuten Hovinaiset ja Juopot.

  • 7. La Latina -kortteli 

Madridin keskustan vanhimpia alueita. Sai nimensä vuonna 1499 perustetusta saman nimimisestä sairaalasta.
Sunnuntaisin Emilia Uutinen kävelee korttelin kapeilla kujilla, nauttii katujen hulinasta ja pysähtyy ­lounaalle sopivaan ravintolaan.

La Latinaa rajaavat kadut Segovia, Toledo ja Bailen.

Katso myös muut Matkaopas-lehden minioppaat

"Pänttäsin näytelmiä sanakirjan kanssa"

Korkeiden pilvenpiirtäjien kupeessa Plaza de España -aukiolla istuu polvet levällään, kirja kädessään kirjailija Miguel de Cervantes patsaaksi ikuistettuna. Seutu näyttelijä Emilia Uutisen kotikorttelissa. Hän löytää sieltä lähes kaiken tarvitsemansa lähileipomosta ja tapaspaikoista kampaajaan ja lääkäriin.

Madrid tuntui Emiliasta kodilta heti, kun hän muutti sinne 2001 ja aloitti
opinnot Kuninkaallisessa teatterikorkea­koulussa. Madridilaiset ovat kuuluja seurallisuudestaan ja intohimoisesta keskustelukulttuurista, ja juttuun pääsee vähäisemmälläkin espanjan taidolla. Tärkeintä on kiinnostus ihmisiin.

Emilia taitaa nykyisin espanjaa jo lähes täydellisesti ja näyttelee espanjalaisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Alun perin hän muutti maahan opiskelemaan flamencoa Sevillassa vain espanjan alkeiskurssin turvin. Suunnitelmat muuttuivat, kun nuori nainen pääsi ensi yrittämällä Espanjan arvostetuimpaan teatterikouluun.

– Olin luokallani ainoa, jonka äidinkieli ei ollut espanja, ja saavutustani ihmeteltiin. Pänttäsin näytelmiä sanakirjan kanssa. Innostus auttaa oppimaan.
Hän miekkaili, lavasti ja maskeerasi. Improvisaatio ja runomitan harjoitus olivat kielellisesti vaativia.

Emilia rakastui espanjalaiseen draamaan, kuten 1600-luvun Lope de Vegan näytelmiin. Välitunneilla hän latautui läheisen Retiro-puiston vehreydessä.

Emilia tuli tv:stä tutuksi espanjalaisille Escenas de Matrimonio- sarjassa. Hänen roolihahmonsa oli bulgarialainen kotiapulainen, jolle kehitettiin suomalainen poikaystävä. Niin Emilia saattoi huvittaa katsojia puhumalla suomea.

– Sketsisarja oli suosittu. Sitä esitettiin päivittäin, käsikirjoitettiin lähes lennossa ja toteutettiin osin improvisaationa. Työ kokeneiden espanjalaisnäyttelijöiden kanssa oli antoisaa, Emilia kiittelee.

Lue myös: Kolottaako herkkuhammasta? Barcelonassa maut eivät lopu kesken

Eräs Emilian erikoisimmista työtehtävistä oli musikaalielokuvassa 20 centimetros. Emilia tanssi ja lauloi ryhmässä pitkin Gran Via -katua, joka on teatteri-, musikaali-ja elokuvateattereistaan kuulu vilkas väylä. Kohtaus kuvattiin varhain elokuisena aamuna, jolloin liikenne oli vielä rauhallista.

Kauniisti vanhentunut, 1920-luvun Cine Doré on Emilian lempielokuvateatteri. Siellä näkee parhaita espanjalaisia elokuvia muutamalla eurolla.

Uutta Madridissa ovat mikroteatterit. Niiden noin vartin kestäviä esityksiä voi nähdä missä tahansa, kuten yksityisasunnossa tai baarin kellarissa. Uusi kevyttuotantoinen näytelmämuoto tuo teatteria kansan pariin kokeellisesti.

Eräs tuore tv-työ tutustutti Emilian Madridin värikkääseen historiaan. Hänellä oli vierailurooli epookkisarjassa El tiempo Entre Costuras, jota kuvattiin 1800-luvun palatsissa, Palacio de Fernán Nuñezissa. Myös Yle esittänee 1940-luvulle sijoittuvan sarjan ensi syksynä.

– Kuvauspaikka, romanttinen palatsi, on loistelias. Sen näkee Atochan rautatieaseman lähellä, Calle Santa Isabel 44.

Herkkuja!

Makunautinnot ovat Emilialle tärkeitä. Paikallinen erikoisuus on madridinpata, jossa muhii kikherneitä, sianlihaa, chorizoa, verimakkaraa, kaalia ja perunaa. Kylmällä säällä Emilia lämmittelee tällä täyttävällä padalla siihen erikoistuneessa La Bola -ravintolassa. Sen osoite on Calle Bola 5.

Kevyempään nälkään maistuvat El Calderon murcialainen riisipata, jossa on jänistä, kanaa ja papuja, tai El Pimiento Verden baskimaalaiset kalaruuat.

Illaksi Emilia suosittelee Calle de Huertasin baarikatua tai Cafe Centralin jazztunnelmia. Klubimaisessa Cafe Berlinissä ja baareissa, kuten Cardamomossa ja Los Gabrielissa, soi usein flamenco.

Emilia kertoo olevansa luontainen yökukkuja, joten Madridin myöhäinen päivärytmi sopii hänelle.

Yön tunnit ovat hyvää aikaa miettiä omaa elokuvayhtiötä, jonka Emilia on perustanut yhdessä Menorcalta kotoisin olevan avomiehensä kanssa.

Pariskunnalla on suunnitteilla pitkän elokuvan käsikirjoitus ja tuotanto.

– Madrid ruokkii luovuuttani. Ainoa asia, josta en täällä pidä, on espanjalaisen politiikan korruptio.

Onneksi moni harmi sulaa ympäri­vuotisessa auringon paisteessa ja mad­ri­dilaisten valoisassa elämänasenteesssa.

– Espanjalaiset ovat energisiä ja tekevät lujasti työtä. Pitkä siesta on nykyisin pelkkä myytti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla