Jokainen haluaa lomailla terveenä. Siksi kannattaa tutkia lista maista, joissa matkailija todennäköisimmin sairastuu.

Kun suomalainen matkailija tarvitsee ulkomailla lääkäriä, syynä on yleisimmin infektio. Niistä tavallisimpia ovat ripulia aiheuttavat mahan ja ohutsuolen tulehdukset eli gastroenteriitit ja hengitystieinfektiot.

60 prosenttia suomalaisista lääketieteellistä apua tarvitsevista matkailijoista kärsii nimenomaan infektioista, onnettomuus on syynä lääkärikäyntiin vain 14 prosentilla.

Matkatautien ilmaantuvuudessa on isoja eroja eri maiden välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ripuli riivaa

Ruuansulatuskanavan tulehdus, josta seuraa äkillinen ripuli, iskee matkailijaan todennäköisimmin

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Egyptissä (184,6)
  2. Turkissa (67,9)
  3. Afrikassa (63)
  4. Thaimaassa (59)
  5. Kanariansaarilla (21,4)

Taudin ilmaantuvuusluvut ovat sairastamispäiviä 100 000 lomapäivää kohden.

Ripulia voi estää parhaiten huolehtimalla käsihygieniasta ja kieltäytymällä esimerkiksi jäätelöstä ja jääpaloja sisältävistä juomista.

Tartuntatauti tulee

Tartuntataudit eli infektiot, kuten pisara- tai kosketustartuntana leviävät bakteeri- ja virustaudit sekä sukupuolitaudit, vaanivat matkailijaa erityisesti

  1. Egyptissä (197,9)
  2. Turkissa (127,4)
  3. Thaimaassa (112)
  4. Afrikassa (77)
  5. Kanariansaarilla (72,3)

Taudin ilmaantuvuusluvut ovat sairastamispäiviä 100 000 lomapäivää kohden.

Myös tartuntatauteja voi välttää huolehtimalla käsihygieniasta, välttämällä suuria väkijoukkoja ja käyttämällä kondomia sukupuoliyhteydessä.

Tutkijoiden mukaan tautien ilmaantuvuuteen vaikuttavat esimerkiksi matkailijoiden ikä ja matkan pituus. Tutkimuksessa olivat mukana matkailijat, jotka sairastuivat ja hakeutuivat lääkäriin matkan aikana, ja joista ilmoitettiin vakuutusyhtiön hätäpalveluun vuosina 2010-2012. Matkatautien ilmaantuvuus laskettiin maista, joihin tehdään Suomesta vähintään 50 000 matkaa vuodessa.

Lähde

Kysely

Eniten olen sairastanut lomalla

Lomailen aina terveenä
Lomailen aina terveenä
38.5%
Muualla
Muualla
17.3%
Egyptissä
Egyptissä
15.7%
Turkissa
Turkissa
11.0%
Kanarialla
Kanarialla
7.4%
Thaimaassa
Thaimaassa
6.6%
Afrikassa
Afrikassa
3.5%
Ääniä yhteensä: 254
Marjatta Jokinen

Edelleen ihmettelen tuota Egyptissä sairastuneuden määrää. Olen asunut siellä jo kahdeksan talvea, enkä oikeastaan sairastunut kertaakaan. Käytän AINA pullotettua juomavettä, ja juon PALJON. Jos jätän huomaamattani juomisen väliin, niin alkaa päänsärky, joka voi johtaa pahoinvointiin saakka. Joka menee ohi juomalla...Egyptin ilmasto on kuivaa aavikkoilmaa, jonka johdosta ihokin haihduttaa enemmän kuin noissa muissa matkakohteissa. Siksi vettä on lipitettävä melkein koko ajan. EIkä siis kaljaa tai kahvia, muista alkoholijuomista puhumattakaan. Tätä eivät suomalaiset matkailijat tajua, ja sitten sairastuvat johonkin "vatsatautiin" . Toivottavasti joskus tämäkin viesti menee eteenpäin...

Pidän todennäköisenä, että satunnainen turisti sairastuu Egyptissä ripuliin. Esim. monikaan turisti ei tule ajatelleeksi, että hotelleissa tarjotut salaatit ovat huuhdeltu ihan tavallisella vedellä, jonka bakteerikanta eroaa huimasti suomalaisesta, puhtaasta vedestä. Egyptiläiset setelit ovat saastaisia, siis ihan todella saastaisia. Niiden käsittelyn jälkeen pitää huolehtia hygieniasta eikä vaan alkaa syömään. Kaikki hedelmät pitää pestä ja kuoria ennen syömistä. Herkkävatsainen saattaa saada ripulin pelkästään siitä, että pesee hampaat kraanasta tulevalla vedellä.

Minulla on ollut vain kerran ripuli Egyptissä. Tosin silloin tuli molemmista päistä. Ostin kadulta pullon Fantaa ja join pullon suusta. Ei olisi pitänyt. Vaikka pullo oli korkkaamton niin sen suuhun oli kai pesiytynyt jotain bakteereita.

Itselleni ripulia suurempi ongelma Egyptissä on ilman huono laatu, saasteita ja hiekkaa. Jos käyn talviaikaan Egyptissä niin olen iloisesti yllättynyt jos en kärsi kurkkukivusta ja yskästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla