Kesäisin Kuressaaren Piispanlinnassa järjestetään keskiaikaisia turnajaisnäytöksiä.
Kesäisin Kuressaaren Piispanlinnassa järjestetään keskiaikaisia turnajaisnäytöksiä.

Viron Saarenmaalla sijaitsee linna, jossa voi tutustua sekä keskiajan että kommunistiajan kidutusmenetelmiin.

Saarenmaan komeimman nähtävyyden katolta näkee kauas. Etelässä kimaltaa Kuressaaren matala uimaranta, jonka vesi on Viron lämpimimpiä. Pohjoisessa näkyy vallihauta, jonka yli linnaan kävellään Kuressaaren keskustasta.

Linnaan kävellään vallihaudan yli.

Piispanlinna eli Piiskopilinnus on Baltian parhaiten säilyneitä keskiaikaisia linnoja. Sen peruskivet vyörytettiin paikalle jo 1200-luvulla. Paksut muurit ja tornit uhmaavat urheasti aikaa vielä 800 vuotta myöhemmin.

Rutto iski ruotsalaisiin

Piispoja Piispanlinnaksi kutsutussa rakennuksessa on asunut viimeksi 1500-luvulla. Silloin piispa Johannes V. Münchhausen myi Saarenmaan tanskalaisille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1600-luvulla saari siirtyi Ruotsille, ja linnaa luovutettaessa rakennuksessa oli kirjoilla 850 palkkasoturia ja 800 talonpoika-miliisiä. Rutto runteli ruotsalaisten varuskuntaa, joten 1700-luvulla venäläiset valtasivat linnan ilman vastarintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Orkideoja ja terroria

Linnassa sijaitseva museo on tyylikäs ja helppo kulkea läpi. Väristyksiä aiheittavat ainakin vankityrmä ja piispan vessanpytty.

Näyttelyissä saa kattavan kuvan sekä Saarenmaan luonnosta että historiasta. Orkideat hehkuvat valokuvissa, samoin metsäveljiksi kutsuttujen virolaisten vastarintamiesten silmät.

Eteläisen puolustustornin ruutikellarissa voi tutustua kommunistiseen terroriin. Näyttelystä voi toipua tornikahvilassa. Ryhmät voivat tilata kynttilänvalossa nautittavan keskiaikaisen aterian. Hinta 25 hengen ryhmälle on 1 125 euroa.

Näyttelystä voi toipua tornikahvilassa.

Pihan itänurkan ovesta pääsee kellariin. Umpeen muurattu kellari ja siellä oleva ihmisen luuranko löytyivät sattumalta vuonna 1785. Luuranko kuului 1500-luvulla eläneelle munkille, joka kiersi Saarenmaata ja taisteli protestantismia vastaan. Munkki rakastui, ja kun rakkaustarina tuli ilmi, hänet muurattiin rangaistukseksi elävänä kellariin.

Linnan tiloja ja pihaa vuokrataan tapahtumia ja juhlia varten. Esimerkiksi syntymäpäiviä varten voi juhlistaa tykinlaukauksella, joka maksaa 100 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla