Pietarissa pyöräily kuulostaa uhkarohkealta, mutta se on ihanaa! Vapauden tunne on mahtava, kun pääsee metron ruuhkista polkemaan pitkin Nevan rantaa.

Vietin toukokuussa kaksi viikkoa Pietarissa kielikurssilla. Viiden miljoonan asukkaan suurkaupungin valtavat etäisyydet ja uuvuttavan pitkät kadut saivat minut kaipaamaan fillariani. Tuumasta toimeen, päätin vuokrata itselleni pyörän yhdeksi päiväksi.

Hektinen liikenne ei minua säikäyttänyt, sillä huomasin heti, että leveät rantakadut ja tasainen maasto tekevät Pietarista pyöräilijän paratiisin. Lähes joka paikassa myös jalkakäytävät ovat valtavan leveät.

Lue myös: Tässä on Pietarin ensimmäinen neulegraffiti

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pyöräily on Pietarissa vielä aika harvinaista. Näen tunnissa Helsingissä enemmän pyöräilijöitä kuin Pietarissa koko päivänä. Varsinkaan naisia en nähnyt pyöräilevän. Mutta jos ja kun ”Jopo-buumi” iskee Pietariin, ovat markkinat siellä valtavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

500 ruplalla pyörä päiväksi

Moni suomalainen kauhistelee Pietarissa pyöräilyä. Mutta yhtä vaikeaa tai helppoa se on missä tahansa suurkaupungissa. Pääkadulla ei ehkä kannata polkea, mutta muualla on rauhallisempaa.

Hostelliketju Druzja tarjoaa ympärivuorokautista polkupyörien vuokrausta. Hostellilla on kolme vuokrapistettä, joista yksi sijaitsee ydinkeskustassa, Kazanin katedraalin välittömässä läheisyydessä. Toinen vuokrapiste on Sadovajalla ja kolmas Vostanija-kadulla, vain korttelin päässä Stockmann-kauppakeskuksesta.

Vuokrasin yksinkertaisen yksivaihteisen pyörän 24 tunniksi. Hinta oli 500 ruplaa eli 8,20 euroa. Seuraavat päivät maksaisivat 300 ruplaa eli 5 euroa. Kypäriä ei tietenkään ole tarjolla. En nähnyt kahden viikon aikana kuin muutaman kypärää käyttävän pyöräilijän.

Aluksi talutin pyörää jonkin verran pääkatu Nevski prospektin jalkakäytävällä. Pian lähdin rauhallisille kanaalikaduille, joilla pyöräily sujui hyvin. Jalkakäytävät ovat meikäläisen tien levyiset monin paikoin – joten ei ollut mitään ongelmia ajella. 

Pääkohteeni oli asuinpaikkani Vasilin saari, iso asuinalue keskustan tuntumassa. Se on erittäin suuri alue, jonka pituus on 6,6 kilometriä ja pinta-ala 10,9 neliökilometriä. Kävellen siellä uupuisi aika äkkiä, mutta pyörällä on rentoa liikkua kilometrien pituisia rantakatuja pitkin.  

Tutustuin Vasilin saarella olevaan isoon Smolenskin hautausmaahan pyörän selästä. Menin sisään portista, joka johti vanhojen hautojen luo. Se oli kuin salainen puutarha, linnut lauloivat ja tuoreet rikkaruohot kasvoivat kauniisti hautakivien välistä.

Pietari on miljoonakaupunki, joka ei nuku koskaan. Yöpyöräilykin olisi kiinnostavaa. Kaupungissa on runsaasti hupia myös yökyöpeleille: ympäri vuorokauden auki olevia kahviloita, ravintoloita ja kirjakauppoja. Myös kello 1.25–4 aikoihin nousevia Nevan siltoja voi pyöräillä katsomaan. Julkinen liikenne ei toimi yöllä.

Vuokraa kaupunkipyörä

Pietarissa otettiin käyttöön kaupunkipyörät kesällä 2014. Silloin järjestelmään rekisteröityi 12 000 käyttäjää, jotka vuokrasivat pyöriä 24 000 kertaa. Kesällä 2015 pyörien vuokra-asemia on jo 90 ympäri kaupunkia.

En uskaltautunut kokeilemaan vuokrapyörää, sillä kaikki info oli venäjäksi, ja olisi pitänyt rekisteröityä järjestelmän sivuille osoitteessa spb.velogorod.org. Netissä on infoa myös englanniksi, joten seuraavalla matkalla rekisteröidyn.
Koko kesän kattava kausimaksu on 1045 ruplaa, eli vajaat 20 euroa ja se maksetaan luottokortilla.

Kausimaksulla pyörää voi käyttää puoli maksutta. Puolen tunnin käytön jälkeen peritään 30 ruplan (50 senttiä) maksu jokaisesta puolesta tunnista. Pyörää voi vuokrata korkeintaan vuorokaudeksi. Vuorokauden ylittävästä vuokra-ajasta järjestelmä veloittaa 3000 ruplan eli 55 euron sakon. Pyörän voi ottaa käyttöönsä haluamaltaan vuokra-asemalta ja palauttaa sen mille tahansa asemalle.

Hostelli tarjoaa myös venäjän- ja englanninkielisiä opastettuja polkupyöräkiertoajeluja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla