Ostin 10 vuotta sitten pyörän, jolla olen polkenut työmatkat. 50 000 kilometrin kohdalla on välitilinpäätöksen paikka, sanoo toimittaja Heimo Hatakka.

Yksinkertainen on kaunista. Uskollinen polkupyöräni on yksivaihteinen ja kippurasarvinen. Siinä on nahkasatula, lokasuojat, tarakka, vannejarrut sekä melko sileät ja rullaavat renkaat. Talveksi vaihdan eteen nastarenkaan vanteineen päivineen.

Löysin pyörän syysalesta halpaan hintaan ja päätin samalla, että huolloista en sitten tingi, vaan meistä tulee uskolliset kaverukset.

Vastalahjaksi toivoin mukavia kilometrejä ja aktiivista hyötyliikuntaa.

50 000 kilometriä myöhemmin voin todeta, että toivomus on täyttynyt. Pyörä ei ole jättänyt minua kertaakaan tielle ja olen polkenut sillä kaikenlaisissa keleissä suvimyötäisistä syysmylläköihin ja talvipakkasiin.

Maailmaakin olemme nähneet: Suomea sieltä täältä ja Tukholman useampaan kertaan. Helsingissä ja Espoossa ei taida olla enää montaa kolkkaa, jossa emme olisi vierailleet.

Lue myös: Pyöräilijä – näin ehkäiset selkäkivut!

Pidä ketjut öljyttyinä

Aluksi ajatus oli ajaa yksivaihteisella vain työ- ja muut pikamatkat. Pian kuitenkin selvisi, että runko oli niin sopiva ja asento hyvä, että pyörällä uskalsi lähteä taittamaan myös muutaman kymmenen kilometrin taipaleita. Varsinainen maantiepyöräni alkoi jäädä vähälle käytölle.

Yhteisten vuosien jälkeen voi todeta, että polkupyörää ei saa kovin helpolla hajalle kovassakaan käytössä.

Joitain osia toki kuluu ja pitää uusia, mutta lopulta aika vähän ja harvakseltaan. Omat huoltosuositukseni on tällainen. 

 • Kunnon vuosihuolto.

  Läpi vuoden käytössä oleva polkupyörä kannattaa panna talven jälkeen palasiksi, puhdistaa, rasvata ja tarkistaa kuluvat osat (jarrupalat, renkaat, ketjut, rattaat, vaijerit, keskiö…) Hommasta selviää yleensä töineen ja osineen satasella–kahdella. Jos huollon osaa tehdä itse, säästää työn hinnan ja pääsee investoimaan työkaluihin. Itse olen päätynyt siihen, että maksan hyvälle pyörämekaanikolle mielelläni kerran vuoteen ammattitaidosta ja hyvistä vinkeistä. 

 • Säännöllinen pesu.

  Jos polkupyörällä ajaa muutenkin kuin hyvän sään aikana, rapa kannattaa poistaa ennen kuin se jämähtää kiinni. Pyöränpesusta olen selvinnyt Bilteman muutaman kympin ”painepesurilla”, johon mahtuu viitisen litraa vettä ja paine syntyy käsin pumppaamalla.

 • Muista kiristykset, öljyämiset ja pikahuollot.

  Vaikken tee itse suurempia huoltoja, hankin muutama vuosi sitten polkupyörän korjaustelineen. Se madalsi kynnystä pikahuoltoihin aivan ratkaisevasti. Siitä lähtien asti perheemme ketjut ovat olleet kireinä ja öljyttyinä – ja hermot vähemmän kireinä.

Ex-autoilija tunnustaa

Olen kotoisin Valkeakoskelta, jossa vielä minun lapsuudessani sekä aikuiset miehet että naiset polkivat työmatkoja pyörillään. Se oli olevinaan kätevää ja helppoa.

Sitten Suomi autoistui, vaurastui ja pyöräily unohtui.

Siirryin itsekin vuosiksi ratin taakse, kunnes keski-iässä pyörä palasi arkeeni ja pääasialliseksi liikkumisvälineekseni.

Totuttelu ja tuskailu kesti hetken. Sitten löysin oikean vaatetuksen, pyörämallin ja asenteen. Kuntokin kohosi sille tasolle, että pyöräilystä tuli nautinto. Sen koommin olen ollut vakuuttunut, että tiedän maailman parhaan tavan liikkua.

Etenkin nyt keväällä työmatkapyöräily on yhtä juhlaa. Valoa riittää, luonto herää ja linnut konsertoivat.

Jos ette usko minua, uskokaa vaikka Anssi Kelaa, joka on kirjoittanut omasta pyöräilykääntymyksestään näin:

– Hankin halvahkon maastopyörän ja aloin ajella. Tajusin heti tehneeni yhdet elämäni fiksuimmista kaupoista: pyöräilyhän oli aivan ässää! Olin ajatellut, että fillarointi kaupungissa olisi jotenkin työlästä. Eihän se sitä tietenkään ollut, vaan paljon helpompaa kuin autoilu. Itse asiassa se oli nopeampaakin: huomasin taittavani muutaman kilometrin matkat keskusta-alueella huomattavasti sukkelammin fillarilla kuin autolla. Ei enää ruuhkissa seisomista, ei enää loputonta parkkipaikkojen metsästystä. Polkupyörä osoittautui kaupunkialueella täysin ylivoimaiseksi liikkumismuodoksi. Hämmästelin miksen ollut hoksannut tätä jo vuosia aikaisemmin.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.