ET-lehti lähti päiväksi Seitsemän veljeksen vaellusreitille. Mikä reissu! Mutta on Suomessa muitakin kohteita. Katso parhaat tästä jutusta.

Seitsemän veljeksen vaellusreitin pituus on kokonaisuudessaan 90 kilometriä. Reitti kulkee asutuksen lähellä, joten sille on helppo saapua eri puolilta pääkaupunkiseutua.

Reitti alkaa virallisesti Helsingistä Kansallisteatterin edestä Aleksis Kiven patsaalta. Helsingissä reitti kulkee etupäässä Keskuspuistossa. Vantaalla reitille osuu sekä peltomaisemia että ihmisasutusta.

Tuusulassa reitti noudattaa osin 1600-luvulta peräisin olevaa polkua ja kulkee muun muassa Ruotsinkylän tutkimusmetsän läpi. Tuusulan-osuudelta on myös liityntäreitit Tuusulanjärven kulttuurimaisemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nurmijärvellä vastaan tulee myös Aleksis Kiven syntymäkoti Palojoella. Reitti päättyy Hyvinkään Sveitsiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruuhka-Suomen kainalossa

Seitsemän veljeksen vaellusreitillä päivämatkaa ei tarvitse päättää etukäteen, sillä lähimmän tien varteen on maksimissaan tunnin matka. Matkapuhelimen katvealueita reitille ei taida osua ensimmäistäkään.

Maastopohjat ovat vaihtelevia ja ainakin alkukesästä reitillä eli paikoin kuraa. Lenkkitossuilla selviää nipin napin, mutta vaelluskengissä meno on huolettomampaa.

Reitille voi lähteä, jos on perusterve ja jaksaa kävellä muutaman tunnin yhtämittaisesti.

Reitin karttoja löytää netistä ja reitin kuntien virastoista.

Päivävaelluksen varusteet

Päivävaelluksen tärkeimmät varusteet ovat hyvät kengät ja vaeltamiseen soveltuvat sukat. Varmin valinta ovat nilkkaa tukevat ja kosteutta kestävät vaelluskengät sekä niihin soveltuvat vaellus- tai merinovillasukat.

Jos vaellus tapahtuu metsäteillä ja tasaisilla poluilla, tukevapohjaisilla lenkkikengillä ja pitkävartisilla juoksusukillakin selviää. Puuvillasukat eivät sovellu pitkiin kävelyihin.

30-litraiseen päiväreppuun mahtuu kaikki tarpeellinen: päivän eväät, ensiaputarpeet ja hiukan vaihtovaatetta hyvän ja huonon sään varalle. Varmista, että repun selkäosa on tyköistuva ja siinä on kunnon kantomekanismi: säädettävät olkaimet, lantiovyö ja rintaremmi.

Älä unohda taukoja. Vaellusta jaksaa parhaiten, kun tankkaa nestettä ja pientä purtavaa tasaisin väliajoin. Suositeltavia pikkupurtavia ovat pähkinät, mantelit, hedelmät, kuivahedelmät, suklaa ja myslipatukat.

Lounaalla kannattaa tankata hiilihydraatteja eli tehdä ruokaa nuudeli-, pasta- tai makaronipohjalle. Päivävaelluksella lounaspaikan voi löytää myös matkan varrelta ja jättää keittimet pois kantamuksesta.

Tärkeintä on nauttia. Päivävaeltaminen on kevyt tapa liikkua luonnossa. Tavoitteeksi riittää aivan hyvin se, että kävelyn jälkeen on parempi ja valoisampi mieli kuin ennen sitä.

Seitsemän mielenkiintoisinta vaelluskohdetta Suomessa

Karhunkierros (Kuusamo, Salla)

  • Karhunkierros viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhlaa. Suomen suosituinta reittiä voi kulkea myös lyhyemmissä pätkissä.

Kuhankuono (Pöytyä)

  • Kuhankuonon polut kulkevat Turun kupeessa metsäalueilla, kallioilla ja keidassoilla. Tarjolla on kahdeksan opastettua rengasreittiä laavu- ja nuotiovarusteineen.

Nuuksion kansallispuisto (Espoo, Vihti, Kirkkonummi)

  • Nuuksion järviylängön kallioiset maastot ja pienet lammet ovat erinomaista päivävaellusmaastoa. Nuuksion lähtöpaikoille pääsee kätevästi busseilla.

Pirkan taival (Ylöjärvi, Ruovesi, Virrat)

  • Pirkan taipaleen sydämen muodostavat Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistot sekä Riuttaskorven virkistysmetsä. Reitit ja taukopaikat ovat hyvin huollettuja ja merkittyjä.

Repoveden kansallispuisto (Kouvola, Mäntyharju)

  • Kymenlaakson korkeimmat kohdat vaativat peruskuntoa, mutta palkitsevat retkeilijän komeilla maisemilla. Silmä tavoittaa laajoja metsiä, kalliojyrkänteitä sekä kirkasvetisiä lampia.

Sipoonkorven kansallispuisto (Helsinki, Vantaa, Sipoo)

  • Vuonna 2011 perustettu Sipoonkorven kansallispuisto on pääkaupunkiseudun viimeisiä erämaita. Sipoonkorvesta löytää eteläisen Suomen luontotyypit lehtomaisista kankaista kalliometsiin ja kuusikkoihin.

Missä sinä vaellat? Kerro suosikkisi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla