Taas on julkistettu entistäkin parempia syitä suojautua hyttysiltä. Ne levittävät kohtalokkaita viruksia myös Euroopassa.

Voiko enää missään rentoutua täysin? Hyttyset pistoineen uhkaavat terveyttä jopa Italiassa ja Ranskassa.

Italiassa Länsi-Niilin virusta

Pohjois-Italiassa esiintyy tänä syksynä Länsi-Niilin virusta. Se on flavivirus, joka sairastuttaa ihmisen vakavimmillaan aivotulehdukseen.

Virusta esiintyy Afrikassa, Etelä-Euroopassa, Lähi-idässä ja Keski-Aasiassa. Amerikan mantereelle virus levisi ensi kerran 1999 ja aiheutti epidemian New Yorkissa. Joinakin vuosina kuolemantapauksia on ollut satoja pelkästään Yhdysvalloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Virus tarttuu ihmiseen hyttysenpistosta. Tartunta ei välttämättä aiheuta oireita lainkaan tai se aiheuttaa vain lievän taudin: kuumetta, päänsärkyä ja lihaskipuja. Kuitenkin arviolta joka sadas tartunnan saanut sairastuu aivotulehdukseen, joka voi johtaa jopa kuolemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paras tapa suojautua on pitkälahkeinen ja pitkähihainen vaatetus sekä hyttysmyrkyn käyttö.

Lue myös: Apua, lude! Vakuutusyhtiö ei korvaa vahinkoja

Ranskassa denguevirusta

Kuluvan vuoden ensimmäiset denguetartunnat Euroopassa tulivat ilmi Etelä-Ranskassa elokuussa. Viime vuonna Suomessa oli 38 matkailuun liittyvää denguetartuntaa, tänä vuonna syyskuun alkuun mennessä jo 49.

Denguevirusta levittää Aedes aegypti -lajin hyttynen. Toisin kuin malariaa levittävä hyttynen, tämä laji imee verta ihmisestä päiväsaikaan.

Dengueinfektio on maailmalla yleinen. Sairastuneita arvioidaan olevan vuosittain noin sata miljoonaa. Myös suomalaismatkailijoiden denguetartunnat ovat lisääntyneet. Matkailija voi saada tartunnan erityisesti Kaakkois-Aasiasta, Intiasta sekä Keski- ja Etelä-Amerikasta. Madeiralla koettiin dengue-epidemia 2012.

Tärkeää: Reissaatko riskillä? 10 kysymystä matkavakuutuksesta

Taudin itämisaika on 4–7 vuorokautta. Infektio voi olla lievä tai jopa oireeton. Tyypillisiä oireita ovat äkisti alkava kuume, päänsärky, silmien takainen särky, lihas- ja nivelkivut sekä ihottuma. Kuume kestää yleensä viikon. Taudin vaarallisin muoto on dengue-verenvuotokuume-sokkioireyhtymä vakavine verenvuotoineen. Matkailijoilla vakavat tautimuodot ovat harvinaisia.

Rokotetta denguevirusta vastaan ei ole. Suojautuminen hyttysiltä on ainoa keino ehkäistä tautia.

Lähde THL

Kartta: Länsi-Niilin viruksen esiintyminen

Sisältö jatkuu mainoksen alla