Liian moni reissaa tänäkin päivänä ilman kattavaa turvaa sairauden tai tapaturman varalta. Tässä kymmenen vastausta kysymyksiin, miksi matkavakuutus kannattaa ottaa ja mitä se korvaa.

1 Miksi matkavakuutus?

Matkustaessa jokainen on vastuussa itsestään. Valmismatkan järjestäjän on lain mukaan autettava pulaan joutunutta asiakasta, mutta vastuu ei kata kaikkia tilanteita. Omatoimireissulla tätä turvaa ei ole. Matkavakuutus tarvitaan korvaamaan sairauden tai tapaturman hoitokulut, kotiinkuljetus tai matkan peruutus tai keskeytys.

2 Jatkuva vai matkakohtainen vakuutus?

Jos matkustaa vuodessa useammin kuin kerran, jatkuva vakuutus tulee halvemmaksi. Osa jatkuvista matkavakuutuksista on voimassa myös kotimaanmatkoilla.

Taustaa: Reissaatko riskillä? 10 kysymystä matkavakuutuksesta

3 Milloin matkavakuutus kannattaa ottaa?

Matkakohtainen vakuutus kannattaa ottaa hyvissä ajoin, jotta se korvaisi reissun peruuntumisen esimerkiksi sairastumisen vuoksi. Jatkuvassa matkavakuutuksessa peruutusturva on aina voimassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4 Kuinka pitkään vakuutus on voimassa?

Matkakohtainen vakuutus on voimassa sovitun ajan. Vaikka jatkuva matkavakuutus on voimassa ympäri vuoden, yksittäinen matka saa kestää yleensä 45–90 vuorokautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5 Milloin pitää lisävakuuttaa?

Tietyt harrastukset, kuten laitesukellus ja retkeily asumattomalla seudulla, eivät kuulu perusmatkavakuutukseen. Lisäturva on tarpeen matkustettaessa riskialueille, tehtäessä työtä tai vapaaehtoistyötä matkalla sekä jos matkan kesto ylittää jatkuvan matkavakuutuksen salliman yksittäisen matkan keston.

6 Onko matkavakuutuksessa ikäraja?

Jatkuva matkavakuutus voi päättyä esimerkiksi 70–100-vuotiaana, mutta se voidaan myöntää myös ilman yläikärajaa. Matkakohtaisen vakuutuksen voi saada iäkkäämpänä kuin jatkuvasti voimassa olevan. Yleensä pyydetään terveysselvitys. Myös luottokorttiin liittyvässä matkavakuutuksessa voi olla ikäraja.

Lue myös: Tiedätkö, mitä matkavakuutus korvaa?

7 Estääkö perussairaus korvauksen?

Jos perussairaus äkillisesti ja odottamatta pahenee matkalla, korvataan välttämätön ensiapuluontoinen hoito, vakuutuksesta riippuen enimmillään 7–10 päivää. Kotiinkuljetusta, jatkohoitoa Suomessa tai matkan keskeytymistä ei korvata, eikä sairauden tavallista ja odotettavissa olevaa oireilua.

Tapaukset arvioidaan yksilöllisesti. Tietyt sairaudet voivat jäädä vakuutuksen ulkopuolelle. Tällöin korvausta ei saa edes sairauden äkillisesti ja odottamatta pahentuessa. Yleensä vakuutuksesta rajataan myös sairaus, jonka tutkimukset ja hoito ovat kesken. Asia on hyvä tarkistaa ennen matkaa.

Jos vakuutus ei korvaa hoitoa, sitä voi saada eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, jopa Sveitsissä, Australiassa ja Kanadan Quebecissä. Hoito ja hinta vaihtelevat maittain.

Kela maksaa korvauksia kuitteja vastaan myös muissa maissa annetusta hoidosta, tosin hyvitys on usein murto-osa kustannuksista.

Lisätietoa: Oikeat tavarat aurinkolomalle

8 Mitä jos matka peruuntuu?

Useissa vakuutuksissa on peruutuskorvaus. Korvaukseen oikeuttavia syitä ovat vakuutetun, tämän omaisen tai kahdestaan matkustettaessa kumppanin äkillinen sairastuminen, tapaturma tai kuolema. Syy voi olla myös lähdön estävä iso esinevahinko. Korvauksen euromääräinen yläraja kannattaa tarkista kalliita matkoja suunnitellessa.

Lentoyhtiöt tarjoavat lippuun peruutusvakuutusta. Kannattaa tutkia tarkkaan, tuoko se aidosti lisäturvaa.

9 Maksaako valtio konsulikyydin?

Suomen suurlähetystöt ja konsulaatit auttavat matkailijaa neuvomalla, pitämällä yhteyttä ja tarjoamalla tulkkausapua. Rahaa ei anneta, sen sijaan opastetaan, kuinka saada sitä kotimaasta sukulaiselta tai ystävältä kansainvälisten välitystoimistojen kautta. Matkavakuutus kannattaa ottaa, sillä esimerkiksi ambulanssilento voi maksaa jopa 100  000 euroa.

10 Onko päällekkäisistä matkavakuutuksista hyötyä?

Hoitokulut korvataan vain kertaalleen. Osa kuluista voidaan kuitenkin korvata yhdestä vakuutuksesta, osa toisesta: yksi korvaa esimerkiksi fysioterapiaa, toinen ei.

Korvauksen pysyvästä haitasta tai kuolintapauksesta voi yleensä saada useasta vakuutuksesta. Ehdot vaihtelevat yhtiöittäin ja korvauslajeittain. Saadut korvaukset pitää kertoa kaikille yhtiöille, joista korvausta hakee.

Lue myös: Oululainen eläkeläinen hoidattaa hampaansa Intiassa

Rajat ylittävä terveydenhuolto 35 kysymystä ja vastausta

Lähteet: vakuutusasiantuntija Katja Lappi, FINE, johtava lakimies Mari Pekonen-Ranta, Finanssialan keskusliitto, vastuuvirkamies Jaana Honkakunnas, UM, Jenni Haajasen kyselytutkimus Matkailijoiden mielikuvat matkavakuutuksista, Potilaan lääkärilehti, Duodecim Terveyskirjasto.

Tutki myös nämä

www.formin.fi

Lue ulkoasiainministeriön matkustustiedote matkakohteestasi ja tee matkustusilmoitus.

www.kela.fi

Tilaa eurooppalainen sairaanhoitokortti. ­Kortiin ei sisälly kotiinkuljetusta.

www.sos.dk/fi

Monen vakuutusyhtiön yhteinen hälytyskeskus päivystää koko ajan. Mukana myös suomalaisia lääkäreitä. Puh. +358  9 2527  1160.

www.fine.fi

Neuvontaa ennen vakuutuksen ostamista ja jos tulee kielteinen korvauspäätös. Asian voi myös viedä FINE:n vakuutuslautakunnan ratkaistavaksi. Palvelut ovat maksuttomia.

www.kuluttajariita.fi

Matkavakuutuksista voi valittaa. Kuluttajariitalautakunnan toimivalta on kuitenkin suppeampi kuin FINE:n vakuutuslautakunnan.

 

Matkavakuutus on ehdottomasti hyvä ottaa vaikka olisit itse terve ja luulet ettei mitään tapahdu matkallasi. Meille kävi niin, että jouduimme autoonnettomuuteen, kolmeviikkoa ulkomailla sairaalassa jossa leikkauksia ja sitten ambulanssihelikopterilla suomeen sairaalaan. Onneksi oli matkavakuutus!

Sisältö jatkuu mainoksen alla