Tyypillinen kahvila-aamiainen Zürichissä:  kafi, kahvi, gipfeli, croissant, ja birchermüesli, mysli, yhteensä 10 euroa.
Tyypillinen kahvila-aamiainen Zürichissä: kafi, kahvi, gipfeli, croissant, ja birchermüesli, mysli, yhteensä 10 euroa.

Äveriäs Zürich, koko maailman pankkikeskus, tarjoaa nautintoja sekä ulkoilmaihmiselle että cityshoppailijalle. Mitä uutta siellä tapahtuu? Missä ovat herkullisimmat ravintolat? Kenen kellossa kukkuu komein käki?

Alkusanat

”Pidän sekoituksesta”

"Zürich on ihastuttava sekoitus sympaattista pikkukaupunkia ja sykkivää metropolia.
Uutta urbaania särmää sinne tuovat täysin uudistetut kaupunginosat, jotka sijaitsevat entisillä teollisuusalueilla. Muutos entiseen on ollut huikea.
Kirkot, tornit ja historialliset kiltatalot kertovat tarinaa kaupungin 800 vuotta kestäneestä vauraudesta. Hyvinvointi näkyy kaikkialla katukuvassa.
Zürich on näppärä portti myös  muualle Sveitsiin."
Maaret Thomé-Stavenhagen, tuottaja

5 syytä lähteä

 1. Piristävän omaleimainen
 2. Rikas kulttuurihistoria
 3. Kansainvälinen tunnelma
 4. Hyvät ostos–mahdollisuudet
 5. Loistavat retkikohteet

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eka kerta – pakko kokea

Vanhakaupunki

 • Huolellisesti entisöity vanhakaupunki levittäytyy Limmat-joen molemmille puolille. Keskiajalta on peräisin neljätoista kiltataloa: kutojien ja villankehrääjien Waage, tekstiili- ja maustekauppiaiden Saffran, karjakauppiaiden ja teurastajien Widder. Niederdorfin värikkäillä kujilla elämä kuhisee kotoisasti puodeissa ja ravintoloissa.

187 askelman torni

 • Kaksoistorneistaan tunnettu tuomiokirkko Grossmünster on Zürichin symboli. Romaanista ja goottilaista arkkitehtuuria edustavan kirkon torniin voi kiivetä – 187 askelmaa – hienon näkymän ääreen. Jalkojen juuressa lepäävät sokkeloinen vanhakaupunki, Limmat-joki ja Zürich-järvi. Horisontissa häämöttävät Alpit.

Marc Chagallin ikkunat

 • Vastapäätä Grossmünsteriä sijaitsee Fraumünster, jonka historia juontaa vuoteen 853. Keskiajalla kyseisen luostarikirkon abbedissat pitivät valtaa Zürichissä, kunnes kiltalaitokset syrjäyttivät heidät.
  Sivukappelin värikylläiset, Vanhan testamentin tapahtumia kuvaavat lasilyijyikkunat maalasi Marc Chagall 91-vuotiaana 1978. Värit ovat kauneimmillaan aamuauringossa.

Rautatieasema

 • Euroopan viihdyttävin rautatieasema on Zürichin Hauptbahnhof. Uusrenessanssirakennuksen hallissa järjestetään upeita megatapahtumia, kuten oopperanäytöksiä, klassisen musiikin ja rock-konsertteja, rantalento-otteluita, tanssiaisia, olutjuhlia ja ennätysten ruokapöytiä.  Adventtina hallin täyttää joulutorin tunnelma. sbb.ch

Ostosbulevardi

 • Reilun kilometrin pituinen Bahnhofstrasse kerää säihkyvän maineensa luksusliikkeistään ja niiden sekaan sijoittuvista pankeista. Konttorit ovat Paradeplatzin ympärillä, holvit syvällä maan uumenissa. Kun kävelee bulevardia, astelee siis kultaharkkojen päällä.

Oho

 • Sveitsiläinen syö suklaata keskimäärin kilon kuukaudessa, vuodessa 11,7 kiloa.

 • Maassa on neljä virallista kieltä. Puhekieli on sveitsinsaksa Schwiizerdütsch, Zürichissä Züritüütsch.

 • Sveitsi on niin pieni, että maan huristaa päästä päähän junalla muutamassa tunnissa. Alpit kulkevat maan läpi.

 • Pikku Heidi täyttää 135 vuotta. Johanna Spyri julkaisi laajasti maailmallakin tunnetun kirjansa 1880.

 • Dadaismi syntyi Zürichissä 1916.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keittiön kautta kantoniin

Gruyèren, Appenzellerin ja Tête de Moinen kotimaassa huippujuustot maistuvat yli kantonirajojen. Kansallisherkuksi ovat nousseet myös röstiperunat ja savuliha.

Zunfthaus zur Waag

 • Maineikas ravintola kauniissa 1300-luvun kiltatalossa. Maista perinteistä Zürcher Geschnetzeltes -liharuokaa ­röstiperunan kera.
  Münsterhof 8. zunfthaus-zur-waag.ch

Rüsterei

 • Sihlcityn satavuotiaassa paperitehtaassa sijaitseva designravintola edustaa uutta, urbaania Zürichiä. Vieressä on ­kaupungin suurin ostoskeskus. Kalanderplatz 6. www.ruesterei.ch

Café Henrici

 •  Hyviä huikopaloja keskustassa! Flammkuchen-liekkipiiraan ritisevän rapeaan pohjaan antaa makua ja kostuketta ranskankerma. Hinnat alkaen 18 e.
  Niederdorfstrasse 1. cafe-henrici.ch

Fischstube

 • Rento ravintola Zürichhornissa, kaupungin hienoimpia näkymiä järvelle. Paikalliset pistäytyvät huurteiselle olutpuutarhaan, drinkille eleganttiin loungeen tai kala-aterialle à la carte -terassille.
  Bellerivestrasse 160. fischstube.ch

Sternen Grill

 • Bratwursteja vuodesta 1963. Kaupungin legendaarisin makkararavintola sijaitsee Bellevue-aukiolla. Valikoima on laaja, laatu huippuhyvää. Theaterstrasse 2. sternengrill.ch

Suklaata!

Sveitsin oma poika, Daniel Peter, keksi maitosuklaan 1876. Sittemmin suklaa-alan pioneerit, kuten Nestlé ja Lindt, tekivät Sveitsistä maailman suklaamahdin.

 • Sprüngli, kahvila-konditoria, Zürichin ylpeys.
  Kuuma Schoggi valmistuu yhä 150 vuotta vanhan reseptin mukaan.
  Bahnhofstrasse 21. spruengli.ch
 • Schober, kahvila isoäidin tyyliin.
  Napfgasse 4. conditorei-cafe-schober.ch
 • Truffe, sympaattinen puoti, jonka ikkunassa jo lukee ”schokolade & lifestyle”.
  Schlüsselgasse 12. truffe-zurich.ch
 • Sweet Zürich, parin tunnin kierros parhaissa suklaakohteissa.
  Ti, pe klo 14, 77 e. mykugelhopf.ch/sweet-zurich-tour

Baarit

Ilta- ja yöelämän painopiste on siirtymässä Dörflistä Zürich-Westiin ja Langstrassen ympäristöön.

 • El Lokal, elävää musiikkia ja juhlia.
  Gessner Allee 11. www.ellokal.ch
 • Corazon, tapaksia ja olutta, kiva tunnelma.
  Zähringerplatz 11. corazon.ch
 • Pur Pur, hämyisää itämaista tunnelmaa tuhannen ja yhden yön tarinoiden hengessä.
  Seefeldstrasse 9. purpurzurich.ch
 • George, 1950-luvun tyylinen sisustus ja iltaa odottava tunnelma houkuttelevat paikalle julkkiksia ja muuta kaupungin kermaa.
  Sihlstrasse 50. george-grill.ch

Shoppailuja

Moni huippubrändi on kotoisin Sveitsistä. Bahnhofstrasse pullistelee luksusmerkkejä, erikoispuodit sijaitsevat Dörflin pienillä kujilla.

Seinälle ja ranteeseen

Täsmällisyyttä hyveenä pitävä Sveitsi jyrää kellomerkeillä. Tutki nämä liikkeet:

 • Schwiezer Heimatwerk myy käsintehtyjä käkikelloja alkaen 400 e. Lisäksi muita laadukkaita sveitsiläisiä matkamuistoja. Myymälä myös lentoasemalla.
  Uraniastrasse 1. heimatwerk.ch
 • Beyer Chronometrie, yksi kaupungin kolmesta valtuutetusta Rolex-liikkeestä. Asiakasta saatetaan hemmotella suklaalla.
  Bahnhofstrasse 31. rolex.com
 • Mondaine, Sveitsin rautateiden virallinen kello. 1980-luvulla Mondainen rannekello nousi hittituotteeksi maailmalla.
  Pfingstweidstrasse 96. mondaine.com

Taskuun ja olkapäälle

Parhaat matkamuistot ostetaan tarpeeseen.

 • Victorinox. Sveitsin armeijalle alun perin suunniteltu linkkuveitsi on matkamuistojen aatelia.
  Rennweg 58. victorinox.com
 • Freitag. Freitagin veljekset innostuivat rekkojen perävaunujen pressuista 1993. Niistä on sen jälkeen syntynyt miljoonia kulttimaineeseen nousseita laukkuja. Rahtikonteista rakennettu myymälä on nähtävyys.
  Geroldstrasse 17. freitag.ch

Muotia ja sisustusta

 • Viaduktin vanhan rautatiesillan alle 5. kaupunginosaan on kunnostettu muoti- ja sisustus­putiikkeja, juuri sellaisia kuin uusurbaani elämäntyyli kuuluttaa.
  im-viadukt.ch

Kirpputori

 • Lauantaisin touko–lokakuussa 500 myyjän kirpputori levittäytyy Bürkliplatzille. Tori on toiminut vuodesta 1971.
  flohmarktbuerkliplatz.ch

Rentoilua ja reippailua

Kiireisten Pankkiirien ja bisnesmiesten Zürich elää vapaa-ajalla harmoniassa luonnon kanssa.

Laivaan

 • Risteily järvellä antaa uuden näkökulman lähiseutuun. Esimerkiksi Rapperswil-Jonan keskiaikainen kaupunki sijaitsee vain parin tunnin laivamatkan päässä. Linnan lisäksi siellä on yli 600 lajikkeen hieno ruusupuutarha. Keskustassa on kivoja ravintoloita ja kahviloita. Meno-paluu 32 e. zsg.ch

Puistoon

 • Puistoista suosituin on hyvin hoidettu Zürichhorn. Se sijaitsee järven itärannalla. Kookas kolikoilla toimiva grilli, kiinalainen puutarha ja ulkoilmaelokuvateatteri. Lähellä sijaitsevat Johann Jacobsin kahvimuseo, Seefeldquai 17, ja Belleriven taidemuseot, Höschgasse 3.

Baariin

 • Taivasalla järjestettäviä megatapahtumia riittää. Illalla istutaan kelluvissa baareissa. Monet yleisistä uimaloista muuttuvat auringon laskettua trendikkäiksi open air loungeiksi.
  Barfussbar, Stadthausquai 12. barfussbar.ch
  Seebad Enge, Mythenquai 9. seebadenge.ch

Junaan

 • Sveitsissä junaraiteita on 5 000 kilometriä, ja Euroopan parhaat junat kulkevat täsmällisesti aikataulussa. Junapassilla voi reilata rajattomasti 3, 4, 8 tai 15 päivää.
  3 päivää 2. luokassa alkaen 190 e.
  15 päivää 1. luokassa 640 e.
  Reetian rata on maailman kauneimpia. swiss-pass.ch

Syrjähyppy alppimaisemiin

 • Viikonloppuisin kaikki lähtevät vuorille: lapsiperheet, reppu­matkaajat ja senioriulkoilijat. Lähipaikoista suosituin on Flumserberg noin tunnin matkan päässä Heidilandissa. Vuorenseinämät kohoavat Walenseen etelärannalla 2 500 metriin. Alppiniityillä kiemurtelee vaellusreittejä sadan kilometrin verran, kesäkelkkarataa on kolme kilo­metriä. Talvella lasketellaan sini­sellä, punaisella ja mustalla merkityillä rinteillä.
 • Perille pääsee junalla, ­vaihto Ziegelbrückessä, pysäkki Unterterzen. Gondolihissi Maschgen­kammille 2 020 metrin korkeuteen 37 e. flumserberg.ch

Mukava huone kahdelle 170–600 eurolla

Kallis: Widder

 • Yhdeksän historiallista taloa restauroitiin luksushotelliksi vanhankaupungin sydämessä. Joka huone erilainen. Pari ravintolaa, sisäpihaterassi, nopea wifi. 2 hh alkaen 600 e.
  Rennweg 7. widderhotel.ch

Halpa: Rütli  

 • Siisti, kolmen tähden pikkuhotelli loistopaikalla. Hyvä hinta-laatusuhde. Ilmainen wifi. Lentokentältä raitiovaunulla hotellin viereen.  2 hh alkaen 170 e.
  Zähringerstrasse 43. www.rutli.ch

Yllättävä: Wellenberg Swiss Q

 • Moderni 45 huoneen boutiquehotelli vanhankaupungin kävelykatualueella. Hyvin varustetut huoneet uusittu 2012. Ilmainen wifi. 2 hh alkaen 240 e. Niederdorferstrasse 10. hotel-wellenberg.ch

Olennaista

Lennot

 • Suora lento Helsingistä Zürichiin, meno-paluu alkaen 130 e.

Kentältä keskustaan

 • Zürich Flughafen sijaitsee kaupungin pohjoispuolella. 12 km:n matka keskustaan junilla S2 ja S16. flughafen-zuerich.ch

Liikkuminen

 • Lipun julkisiin liikennevälineisiin saa automaatista, kertalippu noin 4 e, päivälippu noin 8 e.
 • Taksin lähtömaksu noin 5,50 e ja kilometrimaksu 3,50 e.

Valuutta

 • Sveitsin frangi, CHF. 1 e = noin 1,10 CHF.

Hintoja

 • Espresso 4 e, cappuccino 5 e, 0,5 litran vesipullo 0,60 e, viini 100 cl 6 e, iso olut 7 e, bratwurst 7 e, ravintolalounas 23 e ja -illallinen 37 e, elokuvalippu 16 e.

Paras aika matkustaa

 • Ympäri vuoden.

Tutustu sveitsiläiseen

6 tärkeää muistettavaa

 1. Kansanluonne
  Sveitsiläiset ovat maanläheisiä, suvaitsevaisia ja avoimia. Perinteistä pidetään kiinni.
 2. Arvot
  Ylpeys maasta, kulttuurista ja tavoista.
 3. Kehu tästä
  Sveitsiläiset rakastavat luontoa ja omaa kotikantoniaan. Kullakin kantonilla on oma identiteetti. Perehdy eroihin ja opettele pari fraasia sveitsinsaksaksi.
 4. Tabu
  Rikkauttaan sveitsiläinen ei halua tuoda esille, eivätkä kaikki ole rikkaita.
 5. Sosiaalinen pelisääntö
  Ole korrekti. Tuttavuus kehittyy pikkuhiljaa. Tervehdi kädestä pitäen. Älä pelästy, jos joku haluaa vaihtaa kolme poskisuudelmaa.
 6. Juuri nyt
  Tuoreen tutkimuksen mukaan maailman onnellisimmat ihmiset asuvat Sveitsissä.
  worldhappiness.report
Sisältö jatkuu mainoksen alla